Regnefejl i kommunen. Budgettet mangler ekstra 16 millioner

Regnefejl i kommunen. Budgettet mangler ekstra 16 millioner
Med borgmester Jacob Trøst (K) som mødeleder for første gang vedtog kommunalbestyrelsen i onsdags en omfattende budgetændring. Kun Socialdemokratiet og Venstres stemte imod. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 28. JAN 2022 • 14:00
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. JAN 2022 • 14:00

Justeringen af budgettet betyder, at kommunen over en fireårig periode kommer til at bruge 68,5 millioner kroner mere end i det budget, som Socialdemokratiet og Venstre havde vedtaget.


Kommunens økonomiske langtidsperspektiv syntes alvorlig nok, da Tidende beskrev den forleden. Men virkeligheden er kun blevet værre siden da – i hvert fald i regnearkene.

Forklaringen er, at forvaltningen i første omgang havde lavet en regnefejl, der underdrev genåbningen af budgettets konsekvenser med 4,1 millioner kroner – om året. Det gik op for administrationen, at der var sket en "fortegnsfejl" i opgørelsen. En reduceret besparelse på psykiatri- og handicapområdet havde fået status som en reduceret udgift, men i virkeligheden er der tale om en ekstraudgift sammenlignet med det oprindelige budget.

Ændringen indebærer, at det samlede ekstraforbrug i 2022 bliver 20,1 millioner kroner højere end under det tidligere budget, og at der i alt skal tages 24,1 millioner kroner op af kassen i 2022.

Da fejlen skete i en fast driftpost, påvirkes budgettet for de kommende år også negativt med 4,1 millioner kroner om året. Over en fireårig periode vil budgetændringerne alene således medføre, at regionskommunen bruger 68,5 millioner kroner mere end hidtil planlagt – fremfor 52 millioner kroner, som Tidende skrev i onsdags.

Det er dog vigtigt at nævne, at dette regnestykke mangler besparelsen på rådhusbyggeriet, som er udset til at være en central finansieringskilde af de anlægsprojekter, som det nye flertal har prioriteret. Det nye politiske flertal bag Jacob Trøst er endnu ikke blevet enige om en ny, billigere rådhusplan. I onsdags vedtog Enhedslisten, De Konservative, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten at sætte projektet på Snorrebakken på pause.

Klik på grafikken for at se den i en større udgave.

 



Ændringerne i budgettet betyder både flere drifts- og anlægsudgifter i de kommende år. Her ses budgetændringernes indvirkning, efter at regnefejlen er indregnet. Det forventes, at en alternativ rådhusplan vil komme til at finansiere en del af ekstraudgifterne. Illustration: BRK

 

De opdaterede beregninger viser desuden, at kommunen står til at skulle trække 354 millioner kroner op af kassen over de kommende fire år for at dække den samlede ubalance i økonomien.

Ved udgangen af 2021 havde kommunen en kassebeholdning på 129 millioner kroner. Der er altid lavvande i kassen omkring nytår, og den gennemsnitlige likviditet over de seneste 12 måneder er 355,4 millioner kroner, oplyser regionskommunen.