Region indberetter alvorlige symptomer hos to nyvaccinerede

Region indberetter alvorlige symptomer hos to nyvaccinerede
Arkivfoto: Berit Hvassum
| 20. MAR 2021 • 11:23
Af:
/ritzau/

20. MAR 2021 • 11:23

CORONA

To ansatte i Region Hovedstaden blev indlagt med alvorlige symptomer inden for 14 dage efter Astra Zeneca-vaccination.

Den ene er afgået ved døden, oplyser regionen i en mail til Ritzau.

– Region Hovedstaden kan bekræfte, at to af vores medarbejdere er blevet indlagt med henholdsvis symptomer på blodprop i hjernen og hjerneblødning. Den ene er ulykkeligvis afgået ved døden, skriver Region Hovedstaden.

Regionen påpeger i mailen, at symptomerne giver mistanke om mulige bivirkninger fra vaccinationen. Den har indberettet begge forløb til Lægemiddelstyrelsen, så de kan blive undersøgt nærmere.

Astra Zeneca er en af tre vacciner, der er taget i brug i Danmark.

I øjeblikket er brugen af Astra Zeneca-vaccinen dog midlertidigt sat på pause, efter at der fordelt over en række lande har været tilfælde af blodpropper blandt vaccinerede.

Det vides endnu ikke, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne. Det er ved at blive undersøgt.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har gentagne gange sagt, at vaccinen er sikker, og at fordelene ved den opvejer ulemper.

Danmark indstillede 11. marts midlertidigt brugen, efter at en 60-årige kvinde i Danmark var afgået ved døden. Region Hovedstaden bekræfter over for Ritzau, at den 60-årige ikke er blandt de to ansatte, regionen beretter om.

Der er dermed tale om to separate indberetninger om dødsfald.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få oplysninger om medarbejdernes køn og alder fra regionen. Den vil heller ikke oplyse, hvornår personerne blev vaccineret eller indlagt, eller hvornår den ene afgik ved døden.

En opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen 16. marts viser, at styrelsen har modtaget 16.998 indberetninger om formodede bivirkninger efter at have fået vaccinestik med AstraZeneca.

- Langt de fleste indberettede formodede bivirkninger er milde og moderate. De omhandler hovedsageligt kendte og forbigående bivirkninger som for eksempel feber, hovedpine, kulderystelser og muskel- og ledsmerter, skriver styrelsen på sin hjemmeside.

149.675 har påbegyndt vaccination med Astra Zeneca.

Hvis man ser på, hvor mange indberetninger der er i forhold til antallet af vacciner givet, er der indberettet betydeligt flere bivirkninger efter vaccination med Pfizer/Biontech og Moderna.

Lægemiddelstyrelsen noterer også for dem, at langt de fleste formodede bivirkninger er milde og moderate.

Der er ingen indberetninger om blodpropper efter vaccination med Modernas lægemiddel, men der har været seks indberetninger om blodpropper efter vaccination med Pfizer/Biontech. Ingen af personerne er afgået ved døden.

I fire af sagerne vurderer Lægemiddelstyrelsen sammenhængen mellem vaccination og blodprop som mindre sandsynlig. I de to sidste kan det ikke udelukkes, at årsagen er selv stikket med nålen.

– Dette kan i sig selv, også med korrekt teknik, i sjældne tilfælde give lokale blodpropper. I de to konkrete sager var der tale om lokale blodpropper i den arm, hvor borgeren var blevet vaccineret, skriver styrelsen på sin hjemmeside.