Rådhusbyggeri kan stoppes i aften: Forstå det politiske spil om Snorrebakken og Tejn

Rådhusbyggeri kan stoppes i aften: Forstå det politiske spil om Snorrebakken og Tejn
Rådhusbyggeri på Snorrebakken kan stoppes i aften. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
BAGGRUND | ABONNENT | 26. JAN 2022 • 07:30
Jakob Nørmark
Journalist
BAGGRUND | ABONNENT
26. JAN 2022 • 07:30

Modstand mod rådhusbyggeri var et trumfkort i valgkampen. Siden valget har partierne bag borgmester Jacob Trøst forgæves forsøgt at lægge en kabale, og de seneste dage har de i lyset af uenigheden ønsket at skjule deres hænder. Men i aften bliver kortene lagt på bordet.


Onsdag aften samles kommunalbestyrelsen for første gang, og en af opgaverne for den nye gruppe politikere bliver at træffe en beslutning om rådhusplanen, som borgmester Jacob Trøst (K) på sin første arbejdsdag bremsede midlertidigt ved at sætte planlagte udbud på pause. Udbudsprocessen blev standset to steder: i Tejn og på Snorrebakken, og kommunalbestyrelsen skal i aften tage stilling til matriklerne enkeltvist.

Skovløkken i Tejn er bygningen, som kommunens administrative medarbejdere i den gældende plan skal forlade, og Snorrebakken er deres nye arbejdsplads. Det nye politiske flertal vil imidlertid ikke bygge nyt på Snorrebakken, og derfor står kommunen med et pladsproblem, der kan gøre det nødvendigt fortsat at have administrative afdelinger siddende i Tejn. Disse bygninger er ellers tiltænkt hjemme- og sygeplejen på nordlandet og Bornholms Museum. Allerede i oktober skulle sundhedspersonalet flytte fra Allinge, så hvis der onsdag bliver flertal for at standse indretningen af bygningerne i Tejn, vil politikerne inden længe være nødt til at forholde sig til, hvad der i stedet skal ske, for lejemålet i Allinge udløber i efteråret.

Forskellige ønsker i Tejn

Uret begynder også at tikke hurtigt for Bornholms Museum, hvis der er flertal for at følge borgmesterens pause i Tejn. Museet har indtil begyndelsen af april til at fremlægge et projekt, der kan udløse et statstilskud til byggeriet af et nyt magasin til at opbevare museets historiske samling og værker fra Bornholms Kunstmuseum.

Som beskrevet i Tidende de seneste uger skiller netop Tejn vandene i den nye konstitueringsgruppe. DF ønsker at følge den eksisterende flytteplan og skaffe plads til museet og hjemmeplejen, mens Enhedslisten har argumenteret for at bevare bygningerne på Skovløkken til de administrative medarbejdere. Det forekommer derfor sandsynligt, at partierne uden for konstitueringen vil få et afgørende ord at skulle have sagt.

Snorrebakken

På Snorrebakken ligger det mere i kortene, at der er flertal for at sætte projektet på pause, for alle fire partier bag Jacob Trøst er imod nybyggeri. Men selvom kommunalbestyrelsen trykker på pause-knappen, vil det ikke nødvendigvis betyde tomme bygninger i Knudsker. Jacob Trøst foreslår nemlig, at ”direktionen bemyndiges til at disponere over den renoverede del af rådhuset i Knudsker, Snorrebakken 66, primært med henblik på håndtering af presserende arbejdsmiljøhensyn”.

Hvad indebærer denne bemyndigelse?

– Det er en midlertidig løsning for at løse en akut problemstilling, forklarer kommunaldirektør Johannes Nilsson.

– Hvis a og d (punkterne om Snorrebakken, red.) bliver godkendt, sætter jeg mig ned med vores ledelse og MED-udvalg og kigger på, hvad der kan lade sig gøre.

Kommune i udvikling

Hvilke medarbejderafdelinger der hurtigst skal flytte til Snorrebakken, ønsker kommunaldirektøren ikke at uddybe inden den politiske behandling, men i den nuværende plan er der i første omgang tale om personalet i Byg samt Udvikling og Plan, der i dag sidder blandet i Tejn og Ullasvej Rønne. På et senere tidspunkt skal også borgmesteren, direktionen, Business Center Bornholm, medarbejderne i Ejendomme og Drift, Natur, Miljø og Fritid og Nexø-afdelingen Økonomi og Personale ifølge den gældende plan flytte til Snorrebakken, men uden en tilbygning i tre etager vil politikerne komme til at savne meget plads.

Netop plads til forvaltningen mangler kommunen allerede.

– Vi har fået ansat en del i centrale position de seneste to-tre år. Vi er i en udviklingssituation efter at have skåret ned gennem en del år, forklarer Johannes Nilsson.

Han nævner forberedelse af energiøen, byggesagsbehandling og boligplanlægning som områder med medarbejdertilvækst i en tid med høj aktivitet i det bornholmske samfund. Administrationens vokseværk har i kombination med kommunens nedslidte bygningsmasse skabt et akut arbejdsmiljøproblem, som Snorrebakken i den kommende tid skal være med til at løse.

– Vi skal finde et svar på, hvordan vi kan tage presset af de andre bygninger ved at anvende de 50 arbejdspladser, der er deroppe, siger kommunaldirektøren.

 


Borgmesterens fire rådhusforslag

På onsdagens kommunalbestyrelsesmøde indstiller Jacob Trøst (K)…

a) At kommunalbestyrelsen godkender at sætte arbejdet med udmøntning af beslutningen om en plan for ny rådhusstruktur taget af kommunalbestyrelsen 24. juni 2021 på pause, indtil der er truffet en ny beslutning

b) At kommunalbestyrelsen godkender at sætte arbejdet med udmøntning af beslutningen om anlægsbevilling til indretning af Skovløkken 4 i Tejn til base for hjemme- og sygeplejen taget af kommunalbestyrelsen 25. november 2021 på pause, til der er truffet en ny beslutning

c) At kommunalbestyrelsen på et senere tidspunkt skal tage stilling til placering for Hjemme- og Sygeplejen i Allinge ved udløbet af nuværende lejemål i efteråret 2022

d) At direktionen bemyndiges til at disponere over den renoverede del af rådhuset i Knudsker, Snorrebakken 66, primært med henblik på håndtering af presserende arbejdsmiljøhensyn

Kilde: Bornholms Regionskommune