Rådet for Socialt Udsatte: Coronapas er velkomment

Rådet for Socialt Udsatte: Coronapas er velkomment
Rådet for Socialt Udsatte ligger i Store Torvegade i Rønne, hvor der er knap 10 medarbejdere. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 21. NOV 2021 • 19:30
NYHED | ABONNENT
21. NOV 2021 • 19:30

Sekretariatschef Bente Ryberg mener ikke et krav om coronapas vil blive noget problem for hende og de knap 10 medarbejdere.

Sekretariatschef fra Rådet for Socialt Udsatte Bente Ryberg mener ikke, det bliver et problem for hendes arbejdsplads i Rønne, hvis regeringens ambition om at indføre krav om coronapas bliver en realitet, sådan som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde fredag oplyste, at den arbejder på.

– Jeg ved ikke så meget om det endnu, siger Bente Ryberg til Tidende.

– Men umiddelbart tænker jeg, at de fleste jo efterhånden er vaccinerede, og så har de jo coronapas, så jeg tror ikke, det bliver noget praktisk problem - ikke hos os i hvert fald.

Men har du nogen idé om, hvem man skal vise sit coronapas til, altså hvordan man rent praktisk skal effektuere det?

– Det ved jeg ikke, det kommer jo an på, hvilke retningslinjer der kommer fra staten. Men umiddelbart tænker jeg, at hos os vil det række at gøre folk opmærksomme på, at de skal have et coronapas. Jeg kommer ikke til at tjekke det.

Hvad nu, hvis nogen simpelthen ikke har et?

– Jeg ved det ikke, det kommer an på, hvilke muligheder der er. Men det er selvfølgelig langt sværere at håndtere på større arbejdspladser som eksempelvis store plejehjem eller omsorgsinstitutioner, hvor der er mange ansatte, som skal ind og ud i løbet af en dag eller en uge, og hvor nogle måske er vikarer og så videre. Hos os er vi knap 10 faste medarbejdere, så jeg tænker ikke, det bliver noget problem.

– Men helt principielt tænker jeg også, at vi som ansatte – især hvis vi arbejder med syge og sårbare mennesker – har et ansvar for at passe på dem, vi er sat i verden for at hjælpe og får løn for at hjælpe. Så jeg har grundlæggende svært ved at forstå, hvorfor folk ikke synes, at det er noget helt naturligt, at de naturligvis skal være coronasikrede for at komme ind på sådan nogle arbejdspladser og varetage den funktion, de har. Det må jeg sige.

Nødvendige forholdsregler

Men der er jo ikke desto mindre nogle derude, som ikke vil vaccineres?

– Ja, men hvis det var min mor, der sad på et plejehjem, eller min far var terminalt syg og var i risiko, hvis han blev ramt af infektioner, så ville jeg da forvente, at dem, der får løn for at passe dem, tager de nødvendige forholdsregler. Det må jeg bare sige, siger Bente Ryberg.

Rådet for Socialt Udsatte blev oprettet af Socialministeriet i 2002 og er talerør for samfundets socialt udsatte, idet rådet sætter fokus på den samfundsmæssige forståelse af social udsathed, hvem der er socialt udsatte, og ikke mindst hvilken betydning samfundets overordnede politikker har for, at nogle mennesker bliver socialt udsatte.

Via undersøgelser, rapporter, debatindlæg, afholdelse af konferencer samt dialog med den enkelte, den faglige såvel som den politiske verden, forsøger rådet at påvirke fordomme, misforståelser og holdninger om socialt udsatte.