Peter Kofod kan blive DF's nye næstformand: 'Den er ikke hjemme endnu'

Peter Kofod kan blive DF's nye næstformand: 'Den er ikke hjemme endnu'
Peter Kofod. Foto: Toben Østergaard Møller
INTERVIEW | ABONNENT | 22. JAN 2022 • 10:30
Jakob Marschner
Journalist
INTERVIEW | ABONNENT
22. JAN 2022 • 10:30

Bornholmske Peter Kofod er favorit til at blive Dansk Folkepartis nye næstformand, når partiet på søndag vælger ny ledelse. Han og formandskandidat Morten Messerschmidt er blevet mødt med stor interesse fra DF'ere over hele landet, men kampen for at vinde er hård og slutter først på selve årsmødet, siger han.


"Den er hjemme", kom tidligere Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen til at sige én dag for tidligt før folketingsvalget i 1998.

Det har siden fået danske politikere på stribe til at sige "Den er ikke hjemme", og på falderebet før han på søndag stiller op som kandidat til næstformandsposten i Dansk Folkeparti slutter bornholmske Peter Kofod sig nu til dem.

Peter Kofod stiller op sammen med formandskandidat Morten Messerschmidt, og på søndag i Herning er de forhåndsfavoritter til at vinde valget over de tidligere folketingsmedlemmer Martin Henriksen og Merete Dea Larsen. Men:

– Den er ikke hjemme endnu. Vi kommer til at prøve at overbevise folk helt frem til på søndag. Men jeg har haft en god følelse, når Morten og jeg har været ude i landet. Der har været et stort ønske om at møde os, stille spørgsmål og vende og dreje tingene. Men det behøver jo ikke at betyde, at vi også bliver valgt, siger Peter Kofod til Bornholms Tidende.

– Jeg vil ikke sætte procenter på vores chancer for at vinde. Det må årsmødet træffe beslutningen om. Men jeg stemmer selvfølgelig på Morten, og jeg vil opfordre alle delegerede, som jeg møder frem til på søndag, til at gøre det samme, siger han.

En travl og svær tid

For både Peter Kofod og mange andre i Dansk Folkeparti er det en både travl og vanskelig tid, der slutter, når DF's landsmøde har valgt partiets nye formand og næstformand på søndag. Formandsopgøret har været bittert og indædt og har bragt partiets modsætninger frem.

– Jeg har det godt, men jeg har også lidt travlt. Jeg har faktisk rigtig travlt. Det er en lidt hård tid med arbejde fra tidlig morgen til sen aften, fortæller Peter Kofod.

– Det er også en svær tid. Der er mange følelser i det her. Det er et stort møde, vi skal til. Nu har jeg været med i Dansk Folkeparti i det halve af mit liv, og det at skulle vælge formand (ved kampvalg, red.) er noget nyt, både for mig og for alle andre medlemmer af partiet, siger han.

På turné landet rundt

Peter Kofod fortæller, at han vil være tilfreds med sin og Morten Messerschmidts indsats, uanset hvordan valget falder ud.

– Vi har gjort alt, hvad vi kunne. Morten og jeg har været hele landet rundt for at snakke med baglandet. Vi har også tænkt meget over, hvordan vi vil gribe det an, hvis vi vinder på søndag, siger han.

– Vi har været rundt for at tale med så mange delegerede som muligt. For at høre folks input og svare på spørgsmål. Det er vores kernetropper, vi har været ude og møde.

– Det har været vigtigt for os at få alle de input, som vi kan få. Vi har også fået mange forskellige. Der har været spørgsmål om organisationen og om det vedtægtsmæssige, og der har også været mange politiske spørgsmål, siger Peter Kofod.

– Alle de spørgsmål har også været med til at skærpe os, for det er spørgsmål, som vi skal være klar til at svare på, hvis vi vinder på søndag. Det er sundt at svare på spørgsmål, og hvis man beder om så store poster, som Morten og jeg beder om på søndag, er det også helt naturligt, at baglandet har mange spørgsmål, siger han.

– Det har været en hård og svær tid for partiet. Uanset hvad der sker på søndag, tror jeg, at jeg vil sove godt natten til mandag, siger Peter Kofod.

– Eller: Jeg vil i hvert fald sove tungt.