Peter Juel-Jensen forsøgte, men fik ikke lirket pengekassen op for Folkemødet

Peter Juel-Jensen forsøgte, men fik ikke lirket pengekassen op for Folkemødet
Foreningen Folkemødet har bedt Folketingets partier om et akut statstilskud på 4,9 millioner kroner for at sikre mødets fortsatte eksistens. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 10. DEC 2020 • 11:28
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
10. DEC 2020 • 11:28
FOLKEMØDET

Der kom ikke umiddelbart et tilsagn om økonomisk hjælp til et trængt Folkemøde under gårsdagens spørgetime i Folketinget med kulturminister Joy Mogensen (S). Men kulturministeren lovede at undersøge sagen.

– Lige nu er det desværre for tidligt, at sige helt klart, hvordan hverdagen kommer til at se ud både i foråret og sommeren. Jeg har forståelse for, at det er en vanskelig situation, og jeg prøver at være i dialog med de berørte parter. Både jeg og regeringen vil rigtig gerne hjælpe. Vi er parate til at undersøge forskellige muligheder, men det er for tidligt at sig præcis hvordan, lød det fra Joy Mogensen.

 
Det hjælper ikke meget,
at man sætter sig ned
om forhandlingsbordet
i april eller maj, hvis
organisationen bag
Folkemødet må lukke
og slukke i januar.

 

Det er det bornholmske folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V), der havde stillet spørgsmål til kulturministeren om, hvorvidt hun og regeringen vil holde hånden under Folkemødet i Allinge.

Økonomien er i knæ, efter at Folkemødet 2020 blev aflyst, og tilslutningen til Folkemødet 2021 er svigtende og begrænset på grund af covid-19-pandemien.

Som Bornholms Tidende tidligere har fortalt, appellerer Foreningen Folkemødet nu til regeringen og alle Folketingets partier om et akut statstilskud på 4,9 millioner kroner for at sikre Folkemødets fortsatte eksistens.

Peter Juel-Jensen mener, at det er vigtigt, at kulturministeren ikke nøler, men at Folkemødet får økonomisk hjælp her og nu.

– Kulturministeren sagde, at hun gerne på et tidspunkt vil komme Folkemødet i møde. Det vil hun gøre med den krisepakke til kulturen, som der er en bred forståelse blandt kulturordførerne om, at man kommer til at bringe i spil, siger han.

– Jeg prøvede så at sige til kulturministeren, at det kan man nok ikke vente på. Der er en organisation bag Folkemødet. Hvis man to år i træk ikke afholder et folkemøde, så er risikoen for, at det løber ud mellem fingrene på os, til stede. Folkemødet vil gerne afholde et virtuelt folkemøde, eventuelt med taler fra partilederne. Fra et bornholmsk synspunkt er det utrolig vigtigt, at vi hele tiden knytter Folkemødet til Bornholm, men også sørger for, at det er frisk i folks bevidsthed. Det havde kulturministeren ikke megen forståelse for, men nu må vi se. Jeg går ud fra, at Folkemødet nu hurtigst muligt sender en ansøgning om økonomisk støtte til Kulturministeriet.

Største begivenhed

– Den anden største demokratiske begivenhed, efter at vi sætter vores kryds ved et valg, det er faktisk Folkemødet. Det er grundlæggende vigtigt for vores demokrati, og den måde vi taler med hinanden på. Og det har vel aldrig været vigtigere, siger Peter Juel-Jensen.


Det hersker der vel en bred enighed om blandt samtlige partier på Christiansborg?

– Jeg tror, alle partier gerne vil være med til at støtte demokratiudvikling og vores kulturliv. Folkemødet falder ned mellem to stole, for jeg synes ikke, man kan sammenligne Folkemødet med en byfest eller en koncert. Det her er med mine øjne den næststørste demokrati-begivenhed, vi har i vores samfund. Der deltager utroligt mange mennesker og mange organisationer. I en tid med en pandemi, som gør en dialog meget svær, og hvor der er måske er nogle halvdybe grøfter, har Folkemødet aldrig været vigtigere. Det her er jo en satsning på den måde, vi bedriver demokrati på i Danmark, siger Peter Juel-Jensen.

– Når jeg taler med kulturfolk, så mener de ikke, at man kommer langt med en milliard kroner, hvis man skal holde hånden under den danske kultur i denne nedlukningstid. Hvis Folkemødet skal til at konkurrere med Det Kongelige Teater eller Nationalmuseet, så bliver det måske lidt svært. Men det her er bare en vigtig demokratisk begivenhed. Det er ikke Hjallerup marked.

Landdistrikt-politik

Folkemødet er af stor betydning for Bornholm. Og det er også et arrangement, der genererer store summer i form af afgifter, moms og skatter til staten, anfører Peter Juel-Jensen.

Ifølge Center For Turismeforskning over 20 millioner kroner.

– Folkemødet har altid været staten en god forretning. Det er også et stykke landdistriktspolitik, der i den grad kaster meget af sig og er med til at hype Bornholm. Så jeg kan ikke forstå, at man er fodslæbende her fra regeringens side. Alt det, vi vil have fortsat skal eksistere efter pandemien, bliver vi nødt til at holde flydende under pandemien, siger Peter Juel-Jensen.

– Det har vi gjort med arbejdspladser. Man laver aftaler med arbejdsgiver og arbejdstager, fordi man gerne vil have noget, der flyder ovenpå, når vi står på den anden side af pandemien. Her er Folkemødet en af de ting, som vi alle sammen vil sætte pris på overlever.

Akut situation

Så du siger at Folkemødet skal have penge her og nu?

– Jeg har forstået, at Folkemødet står i en akut situation. Jeg har også hæftet mig med ved, at kommunalbestyrelsen er indstillet på at give ekstra penge til Folkemødet, og det må betyde, at der er en krise. Vi er enige om, at Folkemødet løser nogle fantastiske opgaver, og jeg forstår ikke, at kulturministeren ikke tager springet fuldt ud og laver en driftskontrakt med Folkemødet, så det i foråret kan udvikle modeller til, hvordan vi kan mødes virtuelt. Lige meget om corona-vaccinen kommer eller ej, bliver vi tvunget til at ændre adfærd, mener Peter Juel-Jensen.

Ikke kun det bornholmske folketingsmedlem, men Venstre er optaget af, at Folkemødet får den nødvendige økonomiske hjælp. Venstres kulturordfører vil følge sagen tæt.

- Vi vil se på, hvad vi kan gøre fremadrettet for at holde hånden under Folkemødet. Det hjælper ikke meget, at man sætter sig ned om forhandlingsbordet i april eller maj, hvis organisationen bag Folkemødet må lukke og slukke i januar, understreger Peter Juel-Jensen.