Paulie Melnyk kom til øen for at lave vegansk mad. Nu driver han et bryggeri i Nexø

Paulie Melnyk kom til øen for at lave vegansk mad. Nu driver han et bryggeri i Nexø
Paulie Melnyk. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 15. JUN 2021 • 06:43
| ABONNENT
15. JUN 2021 • 06:43

DAGENS NAVN: Paulie Melnyk.

Hvad er din tilknytning til Bornholm?

– Min mor er fra Filippinerne, men min far er født og opvokset på Bornholm, men min kone, børn og jeg er tilflyttere. Vi flyttede hertil i 2016. Men jeg har tilbragt næsten hver sommer på Bornholm med min familie. Hele min fars familie er jo herfra, som dem har vi tit besøgt.

Hvad laver du herovre?

– Jeg kom hertil, fordi jeg havde en drøm at blive selvstændig, og det havde min kone til dels også. Vi havde fået barn nummer tre. Vi følte ikke, at vi brugte København længere. Kun institutioner til børn og lignende. Så tænkte vi, at vi kunne flytte til Bornholm i stedet. Jeg havde et kokkejob i støbeskeen, da jeg er uddannet kok. Efter vi kom herovre, fandt vi ud af, at kokkejobbet ikke holdt. Og min kone gik en helt anden vej end den uddannelse, hun havde tænkt.

– Min ide var, at jeg ville lave et vegansk og vegetarisk take-away, for det var det felt jeg arbejde med i København. Men midt i alt det med den mere alternative måde at lave mad på, faldt jeg over kefir og dens proces. Det var for spændende til ikke at dykke ned i. Der var ikke noget kommercielt marked i Danmark endnu. Derudover så tænkte jeg, at jeg havde lavet mad hele mit liv, og det kunne være, at jeg skulle prøve noget andet. Det blev så starten på NXO Bryggeri, mit bryggeri i Nexø.

Hvad er kefir?

– Det er en gær og bakteriekultur. Det er en fysisk kultur. Det vil sige, at den ser ud af noget, og den føles af noget. Når du putter den ned i noget væske, hvor der er sukker i, spiser den sukkeret og laver det om til noget syre. Det kan være kulsyre, eddikesyre eller naturlige mælkesyrebakterier. Den ændrer også i smagen. Derfor er en kefir-sodavand ikke bare en sodavand, som man kender dem. Kefir giver en mere nuanceret smag.

Hvorfor gør du det på den måde?

– Jeg har ændret lidt retning på det, hvor det i starten var uvist og naivt, hvad jeg foretog mig. Jeg brugte meget krudt på at formidle til andre, hvad mit produkt er, og hvad kefir kan. Men nu har jeg tænkt over, at jeg har et bryggeri, og derfor skal jeg lave noget, vi kan drikke. Nu har jeg lavet tre regulære sodavand, ikke på kefir. Det gør jeg, fordi det er et bryggeri, jeg har, og jeg vil gerne lave flere ting. Det er jo en drikkevareproducent. Jeg vil også til at lave øl.

Hvorfor vil du lave øl?

– Det er en spændende måde at lave øl på med kefir. Jeg har fået tildelt midler fra innovationsfonden, hvor vi får lov til at kigge på, hvordan man kan lave øl på kefir. Vi tager udgangspunkt i at lave en anden form for pilsner. Mit mål med produktet er, at det skal være et samarbejdsprodukt, fordi det kræver viden og erfaring at lave øl. Og det har jeg også brug for fra andre.

Hvordan skal den smage?

– Kefir gør den mere hvedeølsagtig. Vi bruger typer af humle med citrus, der gør den meget let og frisk. Når du leger med kefir og fermentering, bruger du meget frugt og tørret frugt. Det har vi også gjort her, og det gør den meget spændende.

Hvad er din yndlingslæskedrik?

– Jeg tror, at noget af det første jeg brød mig om, det var nok den der Orangina, og den er lavet på et koncept uden tilsætningsstoffer. Det synes jeg jo også er superlækkert. Jeg skulle nok have sagt kefir, men altså, sådan er det.

Hvad er visionen med dine produkter?

– Nu har jeg flyttet lokaler, lidt mindre produktionslokaler, men jeg har et butikskoncept, der hedder Holmer, hvor jeg kan sælge lokale produkter. I forhold til bryggeridelen vil jeg gerne skabe vækst. Jeg skal producere noget mere. Jeg er stadig kun en mand i NXO Bryggeri, men der er gode kræfter bag. Der skal mere volume på snart, og det handler i sidste ende om mig selv, og hvad jeg kan ligge i det, for jeg mærker, at der er interesse for mit projekt.

 


Paulie Melnyk

Alder: 41 år

Civilstatus: Gift.

Fritid: Kan godt lide at spille fodbold, og se gode serier. Har lige pløjet den norkse serie Exit igennem.