Pandemien har gjort det svært at være senior

Pandemien har gjort det svært at være senior
Vejledning til pårørende og pædagoger på plejecentrene er ifølge formand Birger Rasmussen fra Ældre Sagen Bornholm noget af det, coronapandemien har vist behovet for. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 28. DEC 2020 • 20:34
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
28. DEC 2020 • 20:34
ÆLDRE

Ingen er gået ram forbi, når det handler om at få tilværelsen ændret af coronavirus. Alle har måttet ændre på vaner i årets løb, men nogle mere end andre. Det gælder personer i øget risiko, og dem er der mange på Bornholm, hvor der både er flere ældre og flere kronikere end på landsplan. Derfor har det været et svært år for mange af øens seniorer, forlyder det fra nogle af dem, som repræsenterer de ældre.

– Det rammer langt dybere ind i de ældre og syges dagligdag. Mere end blandt alle andre grupper i samfundet, fortæller Danny Christensen, som er kredsformand for Danske Seniorer.

Bundet til hjemmet

Formand Birger Rasmussen fra Ældre Sagen Bornholm beskriver 2020 som et svært år, især for de svage ældre, der vil være mest udsatte, hvis de bliver smittet.

Beboere på plejehjem har lidt under de mange restriktioner, der har begrænset samvær og besøg fra venner og pårørende, og heller ikke hjemmeboende har haft det nemt, især ikke hvis den ene ægtefælle lider af en demenssygdom.

– Den syge, som har haft en struktureret hverdag med blandt andet ophold på aflastningsplads og/eller aktivitetscenter, har pludselig stået uden nogen af delene. Den raske ægtefælle har derved været bundet til hjemmet i 24 i døgnet, fortæller Birger Rasmussen.

Corona og besøgsrestriktioner har også fyldt en del i Bornholms Ældreråd, fortæller formand Erik A. Larsen.

– Dette har medført mange henvendelser til ældrerådet, blandt andet vedrørende besøg og besøgsfaciliteter på kommunens plejecentre. Regler om byggetilladelser og langsomme sagsgange har været og er stadig kendetegnende, lyder det fra ham.


Hensyn til omsorg

Ikke overraskende ser både Birger Rasmussen, Danny Christensen og Erik A. Larsen frem til, at en coronavaccine bliver gjort tilgængelig, men selv når det sker, mener de, at erfaringerne fra 2020 kan bruges til noget.

Birger Rasmussen mener, at der skal være mere fokus på de pårørendes rolle i fremtiden, og på plejecentrene ser han gerne mere personale med en pædagogisk baggrund, så der kan skabes en mere aktiv hverdag.

– Og med hensyn til besøg skal der etableres permanente besøgslokaler på plejehjemmene, bemærker han.

Danny Christensen er helt enig. Han mener, der bør tages udvidede hensyn til omsorg, da det at dø i afsavn og isolation fra de nære er uværdigt. Derfor håber han, at der afsættes midler til at oprette nogle værdige lokaler til besøgende.

– Ikke noget med kolde, klamme cirkustelte eller pavilloner. De plejecentre, hvor der er en gymnastik eller festsal, må kunne bruge den til lidt hyggelige adspredelser, der vil kunne hjælpe på humøret, fortæller han.

Fra ældrerådsformand Erik A. Larsen lyder det, at han håber, at coronaen forsvinder, og der kan komme normale tilstande igen.

– Ligeledes håber jeg, at vi må få gang i alle gode sociale tilbud, der er til seniorer, samt at pårørende uhindret kan besøge deres ældre på plejecentrene. Ensomheden skal brydes, lyder det.