Overlæge roser Klemensker-tatovør: Etisk respekt selvom hun taget fejl

Overlæge roser Klemensker-tatovør: Etisk respekt selvom hun taget fejl
Jørgen Serup var for nylig til kongres i Amsterdam i European Society of Tattoo and Pigment Research, men hørte intet om problemer med vacciner. Privat foto
TATOVERING | BORNHOLM | ABONNENT | 10. OKT 2021 • 19:30
TATOVERING | BORNHOLM | ABONNENT
10. OKT 2021 • 19:30

En overlæge, som på Bispebjerg Hospital dagligt arbejder med problematiske tatoveringer, afviser, at coronavaccine spiller en rolle.

– Det er en vildfarelse, og der er ikke belæg for det på nogen måde.

Sådan siger Jørgen Serup, professor, dr. med. og overlæge på Bispebjerg Hospital, som en kommentar til en artikel bragt på tidende.dk forleden.

Her fortalte tatovør Jeanette Ørsted fra Klemensker, at hun ikke vil tatovere personer, som er vaccineret mod corona, fordi hun mener, det er for risikabelt.

– Jeg har set videoer fra over alt i verden, hvor tatoveringerne går helt amok, når folk er vaccineret. Der er videoer, hvor folk har fået bylder og betændte bobler, så det tør jeg simpelthen ikke, forklarede tatovøren.

Jørgen Serup kan betragtes som en førende kapacitet på området, når det kommer til komplikationer i forhold til tatoveringer. Han er således leder af Tatoveringsklinikken på Dermatologisk afd. D på Bispebjerg Hospital, som han startede i 2008 som et særligt tilbud til folk, der har fået komplikationer i forbindelse med en tatovering.

– Jeg forstår også på artiklen i Bornholms Tidende, at Jeanette Ørsted ikke selv har oplevet noget konkret, siger Jørgen Serup og fortsætter:

– Jeg ser løbende patienter med komplikationer, men jeg har ikke registret nogen som helst øget forekomst af bylder i forbindelse med coronavacciner og tatovering i det seneste års tid, hvor folk er blevet vaccineret.

Til kongres

Og du har heller ikke hørt om det fra andre?

– Nej, ingen steder fra.

Og med den uddannelse og det arbejde, du har, ville du så ikke høre om sådan noget, hvis det havde noget på sig?

– Jo, det ville jeg sandsynligvis. Jeg var også i august til kongres i Amsterdam i noget, der hedder European Society of Tattoo and Pigment Research, hvor jeg var formand. Kongressen varede i to og en halv dag, hvor vi behandlede en række temaer, og der blev ikke nævnt et ord om den problematik, vi her taler om.

Hvem var til stede ved den kongres?

– Det var folk inden for tato-verdenen i bred forstand, både producenter af blæk, tatovører og hudlæger for eksempel.

Fra hele verden?

– Ja.

Så man må formode, at på sådan en kongres ville du høre noget om bylder i forbindelse med vacciner, hvis der var noget om det?

– Ja, det ville være sandsynligt, at det dukkede op, hvis der var noget, men der var ikke en lyd om det.

Hvor længe har du beskæftiget dig med tatoveringer og komplikationer forbundet med dem?

– Det har jeg jo gjort siden 2008, da vi startede klinikken. Jeg har været dybt involveret i emnet, og også om jeg så må sige været bagmand i den nyere danske lovgivning på området. Dertil har jeg været konsulent for Styrelsen for Patientsikkerhed og samarbejdet med Sikkerhedsstyrelsen. Jeg har været tæt på lovgiverne, siger Jørgen Serup.

Ikke mobbe

At han ikke på tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital har set et eneste tilfælde af bylder hos vaccinerede eller hørt om det andetsteds fra, mener han dog ikke skal være anledning til at "mobbe" Jeanette Ørsted for sine udsagn:

– Man kan jo finde alt muligt ukritisk serveret på medierne, alle mulige angstscenarier, konspirationsteorier, naive udsagn, fake og så videre. Jeg mener, Jeanette er i god tro og af godt hjerte på et vildspor. Men hatten af for hendes idealistiske tilgang til kunderne – det er sådan set flot og ikke anledning til, at hun skal latterliggøres. Det er nok snarere de naive end de kyniske, der arver Guds rige, som overlægen udtrykker det.

– Uden at jeg kender hende tror jeg, at hun er en meget omhyggelig tatovør. Mange af dem er også kunstnerisk indstillede, og hun føler sikkert af et godt hjerte, at hun ikke udsætter sine kunder for fare, og derfor har jeg også meget respekt for hende som etisk person, siger han videre.

Men der kan du så af et godt hjerte sige, at det behøver hun ikke være nervøs for?

– Ja, hun behøver ikke være nervøs i forhold til vacciner, problemerne ligger helt andre steder. Hendes bekymringer rammer hus forbi, hun tror jo nok, at det, hun læser på nettet, også er korrekt, men det vrimler jo vitterligt med vrøvl på nettet.