Nyt tilbud for voldsramte kvinder og børn: Der har været et stort behov

Nyt tilbud for voldsramte kvinder og børn: Der har været et stort behov
Terapeut Kira Hallberg-Dellgren skal stå for samtalerne med kvinderne. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 28. NOV 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
28. NOV 2022 • 15:30

Fra næste år vil voldsramte kvinder og børn have mulighed for at benytte sig at et nyt og gratis rådgivningstilbud.


Fra den 4. januar 2023 vil det være muligt for bornholmske kvinder og børn at få et sted og gå hen og få gratis og anonym rådgivning.

Tilbuddet hedder Kvisten og er et samarbejde mellem Kvindekrisecenter Bornholm og TrygFonden, som har doneret 2,1 millioner kroner til projektet.

– Formålet er at lave et mere forebyggende tilbud. Der er ikke nogen tilbud til kvinder på Bornholm, der lever i et voldeligt forhold, så det har været noget, der har været stort behov for i en meget lang periode, fortæller Kira Hallberg-Dellgren.

Hun er terapeut og projektkoordinator på tilbuddet, som er sat til at vare fire år, og det er hende, der kommer til at have samtaler med kvinderne, mens en børnefaglig rådgiver vil være ansvarlig for børnene.

– Så den ene del er at give de kvinder, der måske ikke har lyst til eller brug for eller ser sig selv på et krisecenter - altså at skulle flytte væk - en mulighed for at komme ind og få noget sparring og noget mere viden om, hvad vold er. Så det er både med at klæde dem på og give dem nogle greb til at komme videre i deres liv, så de kommer ud af volden. Så der er et forebyggende element i det, og så håber vi at ramme en bredere gruppe end de få, der kan komme på krisecenter i dag.

Gratis og anonymt

Tilbuddet for kvinderne kommer til at forløbe som individuelle samtaler med Kira Hallberg-Dellgren.

– Hvis du sidder og tænker 'hmm, der er noget her, der ville være rart for mig at få snakket om', så ringer man herind eller skriver en mail. Og så snakker jeg med dig og stiller nogle spørgsmål, og så laver vi en aftale om, at du kommer og taler med mig.

Hver kvinde vil have mulighed for op mod 10 samtaler, og det er gratis og anonymt, fortæller Kira Hallberg-Dellgren.

– Vi samler data ind i forhold til evaluering af tilbuddet, men alt er anonymt, og vi er underlagt tavshedspligt.

Man kan henvende sig med alle former for vold. Fysisk, psykisk, digital, seksuel vold, nævner Kira Hallberg-Dellgren som et par eksempler.

Børneterapien vil foregå i grupper for børn i alderen 10-14 år.

– De kommer to timer hver 14. dag, hvor der er gruppeforløb, og vi laver nogle forskellige ting, hvor de arbejder med de følelser, de har. De børn er typisk lidt "ude af sig selv", og det er en meget usikker verden, de lever i. Det bliver noget af det, vi kommer til at arbejde med. Det er den samme gruppe, og så vil der komme nye til en gang imellem alt efter, hvordan det udvikler sig.

Umiddelbart er der ingen slutdato på, hvor længe børnene kan deltage i gruppeterapien.

– Det lader vi stå åbent. Indtil barnet er klar til at slippe.

Forebyggende indsats

Men tilbuddet har ikke mulighed for at hjælpe alle, og derfor er der ét kriterier for at kunne bruge tilbuddet.

– Rådgivningstilbuddet er for de kvinder, der lever med volden i deres hverdag.

– Der er masser kvinder, der har levet i voldelige forhold, og som gerne vil arbejde med det bagudrettet, og det giver rigtig god mening for at bryde nogle mønstre. Men i det her projekt er det kvinder og børn, hvor det er aktivt.

Den forebyggende effekt er målrettet kvinderne og børnene, men det kan også ende med at have en forebyggende effekt for kommunen og samfundet.

– Det forebyggende element er også, at det ikke bliver værre, men at de formår at træde ud af det.

– Børnene kan måske bryde den onde cirkel, som vi ofte desværre ser. At deres trivsel bliver så dårlig, at de får lavere uddannelse. På den måde er det forebyggende i forhold til de udgifter, Bornholms Regionskommune har med mennesker, der går i stykker på grund af det her. Det er en opgave, som vi ser forebyggende for den enkelte kvinde og det enkelte barn, men også i høj grad for hele samfundet og hele familier. Det påvirker pårørende rigtig meget, når nogen er udsat for vold. Traumet spreder sig som ringe i vandet.

Forfærdeligt stort behov

Udover at være et forebyggende tilbud, så skal projektet også i samarbejde med Tryg undersøge, hvilken betydning den voldsfaglige hjælp vil have på kvinder og børn, der lever i voldelige forhold.

– Det er netop derfor vi indsamler evidens. Hvordan har de det, når de kommer, og hvordan har de det, når de går? Er der noget, der har været særlig godt for dem?

Helt konkret vurderer Kira Hallberg-Dellgren, at behovet for hjælp er der.

– Vi har set, der er et behov, så nu laver vi et specifikt tilbud til de kvinder, så de kan komme herind og få de 10 samtaler. Det har heller ikke været muligt før at give dem det her tilbud gratis. Mange ved måske godt, at de lever i noget, der ikke er, som det skal være. Men det er dyrt at gå i terapi.

– Jeg ved, der er et forfærdeligt stort behov.

Hvor mange kvinder og børn regner I med at kunne hjælpe?

– Vi har sat det som umiddelbart 20-50. Det er vores forventning, at det kommer der i hvert fald i fulde forløb over de fire år. Det er vores slag på tasken og det, vi har søgt til. Men vi ved det ikke, jeg skal også kunne løfte den opgave. Vi har børnegrupperne, hvor vi har otte-ti børn, som vi regner med kan komme igennem her. De kan være her i den fulde periode, hvis de har brug for det. Det er ikke noget med, de kun har ti gange, de har alle årene.

Helt konkret håber Kira Hallberg-Dellgren, at kvinderne vil benytte sig af muligheden for hjælp.

– Jeg håber, de har mod på at ringe os op. Det er uforpligtende og anonymt, og man må gerne ringe og spørge, hvis man er usikker på, om der er noget. Vi passer på dem så godt, som vi overhovedet kan.

Tror du, kvinderne vil benytte sig af tilbuddet?

– Ja, det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Vi har allerede haft dialog med flere kvinder, så det er jeg ikke i tvivl om.