Nyt russisk mindesmærke afsløret – markerer SS Vesterhavets forlis

Nyt russisk mindesmærke afsløret – markerer SS Vesterhavets forlis
Ambassadør Vladimir Barbin borgmester Thomas Thors kikker på det nye mindesmærke for SS Vesterhavets forlis på Allinge Kirkegård. Foto: BRK
| 10. MAJ 2021 • 10:36
Henrik Nielsen
Journalist

10. MAJ 2021 • 10:36

HISTORIE

I forbindelse med den russiske ambassadørs årlige besøg på den russiske kirkegård i Allinge blev der søndag afsløret et nyt mindesmærke i anledning af 75-året for den sovjetiske tilbagetrækning fra Bornholm.

Det fortæller regionskommunen i en pressemeddelelse.

Det nye mindesmærke markerer det forlis, som den 1. juni 1945 ramte det danske skib SS Vesterhavet ud for Kolobrzeg i Polen. Skibet var bemandet med en besætning fra det lokale rederi Dampskibsselskabet af 1866. 

SS Vesterhavet var hyret af de sovjetiske styrker på Bornholm til at transportere sovjetiske soldater og tyske krigsfanger mellem Bornholm og Polen, da det ramte en mine og sank og tog 172 sovjetiske soldater og 12 danskere med sig i døden.

Det var ambassadør Vladimir Barbin, der afslørede det nye mindesmærke i forbindelse med den årlige mindeceremoni. Det skete i overværelse af både borgmester Thomas Thors og viceborgmester Morten Riis samt repræsentanter fra Allinge Kirke og Kirkegård, der har det daglige ansvar med at vedligeholde den russiske kirkegård.

Veterankoordinator Jens Voigt modtog en russiske medalje for den hjælp, han har ydet den russiske ambassade. Foto: BRK

Bagefter blev regionskommunes veterankoordinatorassistent Jens Voigt tildelt en russisk medalje for den store indsats, han har leveret med at hjælpe den russiske ambassade med at grave historisk baggrundsmateriale frem om SS Vesterhavets forlis.