Nysgerrige snusede til havluften og fik føling med rolivet

Nysgerrige snusede til havluften og fik føling med rolivet
Lørdag startede Rønne Roklub et nyt introforløb for dem, der gerne vil sejle inriggere. Yderst til højre ses rochef i Rønne Roklub Jens Christensen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 10. MAJ 2021 • 10:23
| ABONNENT
10. MAJ 2021 • 10:23

VANDSPORT

Masterne fra lystbådene klirrer i baggrunden, og bølgernes bryden lyder i det fjerne, mens to instruktører fra Rønne Roklub introducerer otte nysgerrige bornholmere til roning.

Til formålet er to af klubbens både taget ud. To- og fire-åres inriggerne Hellig Peder og Ull, der har tophastigheder på henholdsvis 14 km/t og 16 km/t.

En af instruktørerne, rochef Jens Christensen, fortæller de ankomne om sikkerhed, klubbens organisering og selvfølgelig også, hvordan medlemmerne skal begå sig i forhold til corona.

Dernæst gennemgår den anden instruktør to-åres inriggeren. De to instruktøres forklaringer er meget overordnet, da dagens introkursus blot er det første i introduktionsforløbet, der skal klæde de fremmødte på til at begå sig i en inrigger på havet.

Til at starte med vil de blot ro rundt inde i havnen, så lidt uden for og derefter begive sig længere og længere op ad kysten nordpå, indtil de kan tage turen til Hasle og tilbage igen. En tur, der tager to-tre timer frem og tilbage.

Udover at sejle til Hasle er der også jævnligt roning til Arnager, ligesom klubben arrangerer heldagsture til andre steder på øen.

Mest benarbejde

Holdånden er gennemgående for sporten, forklarer Jens Christensen.

– Det er en holdsport, og vi har et godt samvær i klubben.

Han fremhæver også rosportens fysiske goder, hvor man både træner udholdenheden og hele kroppen.

– Du sparker dig frem og trækker dig tilbage. Så det er benene, der gør det meste af arbejdet, selvom mange tror, det hele ligger i armene, siger han.

Men fordi man sidder ned, tilføjer rochefen, så er det også en sport, der træner benmusklerne uden at belaste knæene for meget.

– Vi har for eksempel mange tidligere fodboldspillere, løbere og håndboldspillere, som nu dyrker roning, fordi de har brug for en sport, der er blidere ved deres knæ.


Foto: Jens-Erik Larsen

Vandet og naturen

Ray Kae Adams på 30 år fra Rønne er én af lørdagens nysgerrige, og han genkender det Jens Christensen fremhæver.

Da han var yngre sejlede han nemlig optimistjolle. Målet er nu først at lære at sejle inrigger og derefter at sejle kajak.

– Det er fedt at opleve naturen fra vandet, og jeg vil gerne kunne ro rundt og nyde havet eller søen alene. Det er en form for frihed, siger Ray Kae Adams.

Han har for noget tid siden selv kontaktet Rønne Roklub for at starte på et introforløb.

– Jeg skyndte mig at blive testet i går og styrtede hjem fra Sjælland, da jeg gerne ville prioritere at starte her.

En anden af de fremmødte er Anne Jensen. I modsætning til Ray Kae Adams har hun ingen erfaring med sejlsport.

– Jeg er meget glad for romaskinen i fitnesscentret, men nu kunne jeg godt tænke mig at lære den ægte vare, siger Anne Jensen.

Hendes fascination af roning stammer fra tiden på handelsskole i Odense. Her så hun roere i høj fart glide over vandet, og det billede har hængt ved.

– Nu gør jeg endelig noget ved det, og jeg er meget spændt på at komme i gang.

– Jeg har altid elsket vandet. Farverne, lydene, duftene. Det hele.

At holde sig i form

Rochefen Jens Christensen startede med at ro som 15-årig. Uddannelse, job og familie betød dog en pause fra sporten i 30 år, men for 20 år siden fattede han atter årene og har ikke sluppet dem siden.

– Jeg elsker at have røven i vandskorpen. At have vandet og bølgerne så tæt på. Plus der er masser af naturoplevelser derude, hvor man oplever kysten fra vandsiden på alle årstider.

– Og så er det vigtigt at holde gang i kroppen og dyrke motion. Især for dem, der kommer op i alderen.

Hvor gammel er du?

- 71.

Du holder dig godt.

– Tak skal du have, svarer rochefen med et grin og tilføjer:

– Det er fordi jeg roer.