Nye tider i BAT – helårskøreplan kombinerer fingersystemet og ringruterne
Søndag skifter BAT til en ny helårskøreplan med nye rutenumre. Samtidig flytter de fleste af busselskabets busser fra Ndr. Kyst til Industrivej i Rønne. Arkivfoto: Allan Rieck

27. JAN 2021 • 11:47 • AF HENRIK NIELSEN • GRATIS

Nye tider i BAT – helårskøreplan kombinerer fingersystemet og ringruterne

TRAFIK

Søndag er skæringsdag for det kommunale busselskab BAT og dets kunder. Kunderne skal vænne sig til en ny køreplan og nye ruter, og de ansatte skal tage en ny udkørselsplads og et nyt værksted i brug. Derudover begynder busselskabet at sætte trykte køreplaner op ved alle stoppesteder.

I den nye køreplan er rutesystemet lagt om, så det minder om BAT's tidligere, såkaldte fingersystem, hvor ruterne som udgangspunkt kører frem og tilbage mellem Rønne og en af de andre kystbyer. Samtidig har BAT valgt at fastholde nogle af ringruterne fra den gældende køreplan. Nogle ruter bytter numre, og på ringruterne bliver der et ruteskift, dog uden at man som passager behøver at skifte bus. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Nye rutenumre

BAT forklarer de nye rutenumre med, at der skal være overensstemmelse mellem fingrene og rutenumrene. Derfor kører rute 1 over Allinge, rute 2 kører til Tejn, rute 3 kører over Gudhjem, rute 4 kører over Svaneke, rute 5 kører til Nexø over Vestermarie og rute 6 kører til Nexø over Nylars, Lobbæk og Snogebæk. For ringruternes vedkommende sker der skift mellem rute 1 og 3 i Gudhjem og mellem rute 4 og 6 i Nexø.

– Det vil selvfølgelig være en udfordring for passagererne, for de har været vant til, at ringruten hed 1 den ene vej og 4 den anden vej. Nu hedder den 1 og skifter til en 3'er og 3 og skifter til en 1'er. Så der regner vi med, at der kan komme lidt forvirring, siger trafikchef Kim Kock-Hansen til Bornholms Tidende.

Ændringerne sker i en periode, hvor BAT kører efter sin normale køreplan, selvom der ikke er særlig mange passagerer med busserne på grund af corona.

– Det kan måske være en fordel, at der er så få, der kører med bus lige nu, så man har tid til at få det arbejdet ind stille og roligt, lyder det fra trafikchefen.

Trykte køreplaner

Den nye køreplan er en helårskøreplan, hvor også kystruterne 7 og 8 indgår. De vil køre i påskedagene, sommermånederne og i efterårsferien.

Det er allerede muligt at se og hente køreplanen på BAT's hjemmeside. Den trykte køreplan kan hentes på BAT's kortsalgssteder og i vindfanget hos Destination Bornholm i Rønne fra på søndag. BAT vil ligeledes husstandsomdele køreplanen, hvilket efter planen sker onsdag i næste uge.

Samtidig med skiftet til en ny køreplan vil BAT sætte gang i en udskiftning af de nuværende QR-koder på standerne ved stoppestederne, så der kommer en trykt køreplan for de relevante ruter op. Busselskabet forventer, at denne udskiftning vil tage nogle dage, da der er mere end 400 stoppesteder og standere, der skal håndteres.

– Vi håber, at det hjælper, at der kommer køreplaner ud på alle stoppesteder, så man kan se, hvad det er for en rute, der kører forbi, og hvor kører den hen, siger Kim Kock-Hansen.

BAT lægger ud med at skifte køreplanerne på de stoppesteder, hvor der er et busly, og hvor der i forvejen er køreplaner. Derefter kommer der køreplaner op på standerne med de runde plastrør på de øvrige stoppesteder.

Indtil alle køreplaner er sat op, kan man hente sine informationer på Rejseplanen.

Bedre lysforhold

Internt i BAT sker der det, at busselskabet tager et nyt værksted og en ny udkørselsplads i brug. Det betyder, at 22 busser flytter fra pladsen ved busremisen på Ndr. Kystvej til et helt nyt anlæg på Industrivej.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at BAT ser frem til at få samlet udkørsel, klargøring og værksted på samme lokation, da der tidligere har været megen kørsel forbundet hermed. Den nye udkørselsplads er desuden udstyret med bedre lysforhold, bedre plads og videoovervågning.

For chaufførerne bør det nye rutesystem i øvrigt ikke give nævneværdige udfordringer, mener trafikchefen.

– Chaufførerne har en tablet, hvor de logger på deres vagt. Så kan de se, hvilken rute de skal køre, og så kan de også se det ruteløb, den rute har. Så for dem burde der ikke være nogen udfordringer med at køre det, de skal, siger Kim Kock-Hansen.

 

Konkrete ændringer

Ændringer i rutenumre

• Rute 3 bliver til rute 4

• Rute 4 bliver til rute 3

• Rute 5 bliver til rute 6

• Rute 6 bliver til rute 5

 

Ændringerne på ringruter

• Rute 1 fortsætter som rute 3 i Gudhjem

• Rute 3 fortsætter som rute 1 i Gudhjem

• Rute 4 fortsætter som rute 6 i Nexø

• Rute 6 fortsætter som rute 4 i Nexø
Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Øjvind Hesselager (chefredaktør)
oh@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.