Ny serie kan være under opsejling: Rolf på Herrens mark i eftersøgningen af morder

Ny serie kan være under opsejling: Rolf på Herrens mark i eftersøgningen af morder
Søren Marquardt Frederiksen oplyser, han kender Bornholm fra diverse ferier. Privat foto
| ABONNENT | 12. AUG 2020 • 06:55
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
12. AUG 2020 • 06:55
Kultur

"Rolf gik rundt med sin kone og døtre og så på installationer. Byens kunstnergruppe havde inviteret dem til fernisering på øens årlige kunstudstilling. Temaet for udstillingen var det år "Vild og virak". Rolf spekulerede over hvad det skulle betyde, mens han gik rundt i de hvide lokaler med en pindemad i hånden og en grøn oliven i munden. Hans kone og døtre gik foran med hver sin oliven på en tandstik. Rolf lagde hovedet på skrå foran en mængde afløbsrør af grå plastik. De var samlet med muffer i forskellige vinkler, så plastikrørene løb på kryds og tværs og gjorde et forvirrende indtryk. Nogle steder var der boret hul i rørene, og i hullerne var nedsat frisk afskårne bøgegrene med blade der hang tørre og slatne ned. Rolf spekulerede over om kunstværket var vild eller virak. Nok mest virak, blev han enig med sig selv om".

Dette er starten på det kapitel, som Søren Marquardt Frederiksen vil læse op af sin spritnye bog, kriminalromanen "De underjordiske", ved et arrangement på Bornholms Kunstmuseum førstkommende fredag eftermiddag.

Lørdag formiddag kan man ydermere træffe forfatteren i William Dams Boghandel, Rønne, og i Nexø Bog & Idé over middag.

Og muligvis kan endnu en krimiserie, som foregår på Bornholm, dermed have taget sin begyndelse, ligesom den på Bornholms bosatte forfatter Pernille Boelskov for nylig sendte sin tredje bornholmerkrimi på gaden med titlen "Brudzonen".

To mord

"De underjordiske", beskriver en pressemeddelelse, er en dyster, hverdagsrealistisk krimi om sammenstød mellem øboer og tilflyttere, om overtro og ondskab, som lever i blodet og breder sig på tværs af generationer.

Den erfarne drabsefterforsker Rolf er træt af arbejdslivet i København og flytter med familien til Bornholm. Drømmen er et enkelt og mindre forjaget liv. Hans hustru stammer fra Bornholm og føler sig hurtigt hjemme, men Rolf føler sig fremmed på stenøen, og da hans første sag, et brutalt affektmord på en ældre fisker, dukker op, indser han, at han har svært ved at aflæse og forstå øens beboere.

Da endnu en person dræbes på samme måde, forstår Rolf ydermere, at mordene ikke er begået i affekt, men er planlagt af et forstyrret menneske.

Forfatteren Søren Marquardt Frederiksen er cand.mag. i litteraturvidenskab og forfatter til en række bøger om journalistik og retorik. Han har undervist på Københavns Universitet i 20 år og i en årrække arbejdet som kulturjournalist på blandt andet Kristeligt Dagblad, Ekstra Bladet og DR P1.

Han debuterede som skønlitterær forfatter i 2016 med den historiske krimi "Kongens By", og "De underjordiske" er hans fjerde roman.

Til Bornholms Tidende fortæller han om, hvordan han har fundet inspiration i sit eget liv til "De underjordiske".

– Jeg er kommet på Bornholm i ferier, siden jeg var barn, men kender jo ikke øen så godt som min egen ø, Lolland. Så jeg bruger lidt Bornholm som en slags fantasiø, hvor nogle af de oplevelser, jeg selv har haft på Lolland, inspirerer mig, siger han.

– Jeg er selv født og opvokset i Nakskov på Lolland, men flyttede til København som 20-årig, hvor jeg boede i 28 år, inden jeg returnerede for fem-seks år siden. Og det med at flytte tilbage fra Hovedstaden og magtens centrum til en ø, som ligger langt væk, er interessant. De erfaringer på godt og ondt lader jeg også min hovedperson, politimanden Rolf, have. Han flytter fra Køge til Bornholm, som han aldrig tidligere har været på, og det hele virker meget fremmed for ham. Både naturen, de gamle huse, de brolagte snoede gader i Rønne og så videre. Han føler, han er kommet til en helt anden tidsperiode.

De underjordiske er ikke som sådan en del af fortællingen, det er derimod forestillingerne om dem, forklarer han.

– De spiller en central rolle i bogen, siger han.

– Men der optræder ikke underjordiske i den.

Serie af krimier

Hvad driver din bog frem, er det stedet eller plottet eller noget midt imellem?

– Jeg prøver at beskrive og undersøge ondskab rent tematisk. Hvor kommer den fra? Er det noget, man er født med, eller noget, der kommer under ens opvækst, og som nedarves socialt? Handlingsmæssigt sker der det, at to ældre mennesker, som ikke kender hinanden, bliver slået ihjel. Det er en fordrukken fisker i Hasle og en ældre bondekone fra en gård ude i Ekkodalen. De har ikke noget med hinanden at gøre, men bliver myrdet på samme måde, og så skal min hovedperson finde ud af, hvad der er forbindelsen mellem de to. Når han finder den, kan han sige, hvem der har slået dem ihjel, men fordi han ikke er født på øen, har han for eksempel problemer med at aflæse folk og befinder sig lidt på Herrens mark, siger Søren Marquardt Frederiksen.

Kunne "De underjordiske" gå hen og blive til første bog i en serie af krimier?

– Ja, det er min plan, men nu skal jeg jo lige se, hvordan den bliver modtaget. Hvis folk synes, den er forfærdelig, kan det da godt være, jeg lægger den i graven, men bliver den vel modtaget, er den første bind i en serie om den her familie, der er flyttet til Bornholm, hvor jeg også vil lade karaktererne udvikle sig. Normalt i krimier udvikler hovedpersonerne sig sjældent, gennem 20 år har de gerne det samme alkoholproblem, men her er der tale om en familie med teenagepiger, og jeg vil lade dem udvikle sig som familie og som personer.

Og i givet fald vil bøgerne foregå på Bornholm?

– Ja, de vil fortsætte på Bornholm, siger forfatteren.

 
 

Bornholmerkrimi


De underjordiske
Søren Marquardt Frederiksen
Morfeus Forlag, 437 sider