Ny melding fra ministeren om mink – formand er chokeret
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

12. NOV 2020 • 08:20
Af: ritzau

Ny melding fra ministeren om mink – formand er chokeret

Der er på ny skabt usikkerhed blandt minkavlerne om den igangværende masseaflivning af op mod 15 millioner mink.

Det skyldes udtalelser fra fødevareminister Mogens Jensen (S), der til TV MidtVest har udtalt:

– Vi gør, hvad vi kan for at se på, hvorvidt det er muligt at bevare avlsdyr.

Det står ifølge erhvervet i skærende kontrast til meldingen om at slå alle dyr ned.

– Jeg er dybt chokeret, jeg er rasende, siger formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen til Ritzau.

– Jeg har tigget og bedt regeringen om, at vi kunne få lov at beholde vores avlsdyr. Men der har været en klar afvisning hver gang, siger minkavlernes formand.

De skiftende meldinger fra regeringen gør avlerne endnu mere forvirrede og fortvivlede, siger han.

– De aner ikke, hvad de skal gøre. Det er rigtigt usundt for os. Den ene dag er vi helt nede i kulkælderen. Så sender ministeren et håb den næste dag, og næste dag er vi nede igen. Det er sket adskillige gange, siger Tage Pedersen.

Thomas Bay Jensen, direktør i Bornholms Landbrug & Fødevarer, fortalte forleden til Bornholms Tidende, at de tre bornholmske minkavlere, som har deres mink fordelt på fem minkfarme, er gået i gang med aflivningen af deres dyr.

Tage Pedersen kan kun få øje på to mulige motiver bag den seneste melding, der kommer, samtidig med at politikerne forhandler om kompensation eller erstatning til erhvervet:

– Enten gør han det for at redde sit politiske liv eller for at spare på erstatningen til minkavlerne, siger Tage Pedersen.
 

FAKTA:
Sådan sagde Mogens Jensen om avlsdyrene i tv


Efter i dagevis at have talt for nødvendigheden af at slå alle danske mink ned, åbnede fødevareminister Mogens Jensen tirsdag aften pludselig for, at det kan blive muligt at bevare avlsdyrene.

På den måde ville minkavlere i princippet have mulighed for at genoptage deres bedrifter, når det varslede midlertidige forbud mod minkhold udløber i december 2021.

Mogens Jensen deltog tirsdag aften i et interview med tv-stationen TVMidtvest.

På et spørgsmål om, hvorvidt minkbranchen efter 2021 vil kunne vende tilbage, hvis den ikke får lov at bevare avlsdyr, svarede Mogens Jensen, at det kan den ikke.

Han sagde i den forbindelse:

- Der er jo blevet stillet forskellige spørgsmål om, hvorvidt det vil være muligt at have en lille gruppe avlsdyr, som så kan bruges til videre avl.

- Og det er vi ved at kigge ind i, fordi regeringen har intet imod minkavl.

- Tværtimod har vi været med til at fremme minkavlen og været ude og promovere den ude omkring i verden. Det er en vigtig økonomi. Det er mange arbejdspladser. Og minkavlen kan ikke gøre for, at coronaen er kommet.

- Men vi gør, hvad vi kan for at se på, hvorvidt det er muligt at bevare avlsdyr.

Kilder: TVMidtvest tirsdag aften.

 

Ifølge Jyllands-Posten gentog Mogens Jensen onsdag eftermiddag i Folketingssalen meldingen om muligheden for at bevare mink til avl.

Han nævnte en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium, der åbner for, at man kan udvælge 56.000 avlsdyr på tværs af farme.

– Og den mulighed er altså til stede, lød det ifølge mediet fra Mogens Jensen.

Men Tage Pedersen finder det helt urealistisk at tro, at erhvervet kan overleve med avlsdyr i den størrelsesorden.

– Vi har tre millioner avlsdyr i dag. Hvis vi kan starte med 56.000 avlsdyr om et år, vil det tage 20 eller 30 år at komme tilbage.

– Vi vil slet ikke kunne klare os i konkurrencen med resten af verden, hvis vi kun har et lille erhverv med nogle få mink, siger Tage Pedersen.

Han vil på baggrund af meldingen fra Mogens Jensen ikke opfordre sine medlemmer til hverken det ene eller det andet:

– Jeg kan ikke komme med flere meldinger. Nu må der en voksen på banen, siger Tage Pedersen og opfordrer statsminister Mette Frederiksen til at skære igennem og meddele, hvad der er regeringens politik.

Flere nyheder