Ny leder om den første sæson: 'Vi har mange gode historier at fortælle'

Ny leder om den første sæson: 'Vi har mange gode historier at fortælle'
1658-historien synes Lave Broch måske er den mest fantastiske af alle historierne på forsvarsmuseet, og som haslebo synes han, at det er interessant, at mange af de bornholmske oprørere var fra netop Hasle. Foto: Jakob Jepsen
| ABONNENT | 5. MAJ 2021 • 08:55
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
5. MAJ 2021 • 08:55

HISTORIE

Kampvognen vendte mandag tilbage til gården på Bornholms Forsvarsmuseum, efter at den har været i vinterkvarter på Almegårds Kaserne, og i det hele taget har det været travlt med at gøre klar til onsdagens åbning af sæsonen.

Lave Broch er ny leder af museet, og han har sat sig i spidsen for en større reorganisering af museet. Mandag eftermiddag viser han gæsterne fra Bornholms Tidende rundt på museet og fortæller, hvad der er sket, og hvad der skal ske.

– Vi har stadig meget, der skal på plads. Vi bliver ikke færdige med alt det, vi gerne ville til denne sæson, for der er så utroligt mange gode historier at fortælle, siger han.

Uden frivillige gik det ikke

Når Lave Broch siger "vi" mener han – ud over sig selv – de frivillige, der er engageret i Kastellets Venner Bornholm, som er foreningen bag museet i Rønnes gamle kastel. Han er eneste ansatte og kun på deltid, så han er afhængig af, at frivillige kommer og hjælper med mange praktiske opgaver.

– Det er en stor udfordring med arbejdskraften, og der er hårdt brug for de frivillige. Uden dem kunne det ikke køre rundt, siger han.

Indsatsen har blandt andet handlet om at sætte fokus på russerne i forbindelse med 75-året for russernes afrejse og om den nye udstilling om den tyske V1-bombe, som i 1943 styrtede ned i Bodilsker. Her vil man blandt andet kunne se de to kameraer, som Hasager Christiansen og Johannes Hansen brugte til at fotografere bomben, inden tyskerne nåede frem. Deres billeder og Hasager Christiansens skitse af bomben blev en stor hjælp for den britiske efterretningstjeneste.


– Har sablen været stukket i nogle tyskere?, spørger fotografen. – Ja, det har den helt sikkert, siger museumsleder Lave Broch og fortæller historien om den bornholmske løjtnant Anker, der i 1864 blev genstand for både fjendens beundring og kongens opmærksomhed. Foto: Jakob Jepsen

Fantastiske 1658

– Bornholm er flere gange kommet i centrum for historiske begivenheder. Det gjaldt med V1-bomben, men også med 1658, som, jeg mener, er den mest fantastiske historie, fordi Bornholm som landsdel kæmpede sig tilbage som en del af Danmark.

– København var dengang presset af svenske styrker, men da et skib kom igennem med nyheden om, at Bornholm var frit, gav det ny energi til forsvaret i København, siger Lave Broch.

1658 er en af de historier, som den nye leder derfor har villet have lidt mere frem i lyset.

– Jeg tror, at mange danskere ikke er klar over, hvor mange spændende historier, der er på Bornholm, og vi har også ting, man ikke har på Tøjhusmuseet (kulturhistorisk specialmuseum for dansk våben- og krigshistorie i København, red.).


Kaj Hardy Mortensen, der med livet som indsats, stjal flaget fra det tyske hovedkvarter på Bornholm. Foto: Jakob Jepsen

Det stjålne flag

Andre fantastiske historier, som Lave Broch trækker frem, er, at museet har både det tyske hovedkvarters flag fra årene på Bornholm og det sovjetiske flag.

Det sovjetiske flag har man fået, mens det tyske flag blev stjålet af Kaj Hardy Mortensen på Galløkken, lige før tyskerne kapitulerede. Det skete med livet som indsats. Han gemte flaget på loftet af forældrenes hus, mens han selv gik i skjul. Flaget blev fundet på loftet i 2015 og overdraget til museet.

– Museet har igennem tiden fået mange ting foræret, og vi har set, at både tyskere og russere mange år efter krigen er kommet med ting til museet. Det viser, at tiden her har haft betydning for dem – på både godt og ondt, mener Lave Broch.