Ny aftale med Tyskland er helt essentiel for bornholmsk energiø

Ny aftale med Tyskland er helt essentiel for bornholmsk energiø
Foto: Per Frost
| ABONNENT | 23. JAN 2021 • 06:58
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
23. JAN 2021 • 06:58

ENERGI

"Et dansk-tysk gennembrud for energiø Bornholm".

Sådan betegner Energinet den aftale, som den danske systemoperatør har indgået med tyske 50Hertz. Det er den første aftale, som er lavet mellem Danmark og et andet land vedrørende energieøerne i Østersøen og Nordsøen.

Inden årets udgang skal de to parter undersøge, om det er fordelagtigt at anlægge en kabelforbindelse mellem Sjælland og Nordøsttyskland via Bornholm.

Aftalen med tyskerne er den første, som de danske myndigheder har indgået, og dermed rykker energiø-projektet fra at være baseret på danske og internationale politiske aftaler til et konkret, grænseoverskridende samarbejde mellem to landes systemoperatører (typisk benævnt TSO'er).

– Hele essensen med de her energiøer er, at de skal være forbundet til andre lande. Energiøen i sig selv uden udlandsforbindelser er ikke et projekt, siger Hanne Storm Edlefsen fra Energinets afdeling for strategisk planlægning til Bornholms Tidende.

– Det er udlandsforbindelserne som i kombination med opsamlingsstederne tæt på stedet, hvor elektriciteten bliver produceret, der er det geniale. Derfor er det afgørende, at andre gerne vil være med til at regne på de her ting og kan se potentialerne, uddyber hun.

I Tyskland er det Energinets oplevelse, at både den tyske regering og systemoperatørerne varmt støtter begge danske energiøprojekter.

Hvor strømmen flyder hen

De kommende analyser skal bruges til at vurdere, om det kan betale sig at lave en forbindelse mellem landene. Med udgangspunkt i, at havvindmøllerne ved den bornholmske energiø får en kapacitet på to gigawatt, vil de to TSO'er udføre nogle meget avancerede beregninger.

– Vi har nogle store markedsmodeller – sådan nogle store regnemaskiner – som vi putter en masse data ind i. Og så regner vi på forskellige scenarier og ser, hvor strømmen flyder hen, hvor der er afsætning, og hvad det betyder for forbindelsernes økonomi. Billedlig talt er det for at se, om der kommer sorte eller røde tal ud af beregningerne, forklarer Hanne Storm Edlefsen, der er vice president for strategisk planlægning.

– Jeg har, hånden på hjertet, ingen fornemmelse af, hvor vi lander. Så det bliver faktisk rigtig spændende at lave de her beregninger sammen med vores tyske kolleger.

Undersøgelserne kommer også til at gå på, hvilke forbedringer man med forbindelsen får brug for på Sjælland og ved den tyske kyst, for at de nye kabler kan kobles sammen med det eksisterende net.

– Det har ikke så meget at sige i forhold til Bornholm. Vi skal regne på, om der skal laves nogle netforstærkninger lokalt dér, hvor forbindelserne går i land, siger Hanne Storm Edlefsen.

Nøjagtigt hvor kablerne eventuelt skal føres i land, ved Energinet og 50Hertz ikke endnu.

Analyserne tager i udgangspunkt i god håndfuld forskellige scenarier, som senere på året vil blive snævret ind.

– På den anden side af sommerferien, i det tidlige efterår, regner vi med at have resultaterne. Derefter kan vi gå videre med de to eller tre scenarier, som falder bedst ud. Og så vil det være dem, der bliver lagt op til politisk beslutning, forklarer Hanne Storm Edlefsen om processen.

Flere placeringer i spil på Bornholm

I november pålagde energiminister Dan Jørgensen Energinet at indlede forundersøgelserne af energiøerne. Energinet er ved at forberede et udbud. Som et led i forundersøgelserne kigger Energinet på, hvor kablerne fra havvindmølleparken kan føres i land, samt hvor på bornholmsk land et landanlæg kan ligge. En af kandidaterne er en placering i tilknytning til Energinets søkabelanlæg, der ligger ved sommerhusområdet Tofte syd for Hasle.

– Der er et par muligheder, som vi kigger på – blandt andet ved vores eksisterende station. Det er en oplagt mulighed, som vi klart vil kigge på først, hvis det ser fornuftigt ud, siger Hanne Storm Edlefsen.

Landanlægget på Bornholm bliver et centralt knudepunkt for opsamling, omformning og videresendelse af strøm fra havvindmølleparkerne, hvor de nærmeste møller skal ligge 20 kilometer fra sydkysten, til Sjælland og sandsynligvis Tyskland. 

 

 

Energinet er i dialog med svenskerne, men polakkerne har sagt nej tak

Udlandsforbindelserne er afgørende for, at energiøerne kan blive til virkelighed. Den indledende aftale med tyske 50Hertz er første skridt på vejen. Det er også blevet undersøgt, hvor interesseret Polen og Sverige er i at investere i kabler til Bornholm, som kan binde landenes elnet sammen.

– Polakkerne har på nuværende tidspunkt ikke haft lyst til at lave et samarbejde. Det kan være, de kommer tilbage senere. Vi er i dialog med svenskerne, og det ser ud, som om at i hvertfald TSO'en godt tænke sig at kigge på det, men der er ikke nogen endelig aftale, siger Hanne Storm Edlefsen fra Energinet, Danmarks systemoperatør/TSO, om de internationale sonderinger.

Da Ørsted i 2019 fremlagde deres vision om en bornholmsk energiø, blev Polen ellers vurderet som den mest oplagte kandidat til første kabelforbindelse, men den polske regering har ikke udvist samme interesse for havvindmølleprojekter som deres naboland mod vest, Tyskland.

Det er politisk besluttet, at der senest i 2030 skal være etableretnye havvindmølleparker i Østersøen med en kapacitet på to gigawatt På grund af kapacitetsloftet i det østdanske elnet, har Cowi i en screening lavet for Energistyrelsen anslået, at 1 gigawatt produceret ved Bornholm kan tilgå det danske net, mens resten skal sendes til udlandet.