'Næsehulen er jeres arbejdsplads'

'Næsehulen er jeres arbejdsplads'
Bibi Lærke Kjær underviser de nye podere i brugen af testpinde. Foto: Alekasander Klug
| ABONNENT | 1. MAR 2021 • 09:32
Af:
Aleksander Klug
| ABONNENT
1. MAR 2021 • 09:32

CORONA

Som den eneste kommune i landet har Bornholm i dag slået dørene op for alle øens skoleelever og studerende på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser samt de liberale serviceerhverv.

Med genåbningen følger en anbefaling om en ugentlig test af alle bornholmere, to ugentlige test for elever og lærere og et krav om fremvisning af en negativ coronatest, når man skal besøge de liberale serviceerhver. Et krav, der kommer til at sætte testkapaciteten på prøve.

Derfor har Copenhagen Medical, der varetager opgaven i de bornholmske testcentre, søgt efter nye podere og registranter. Indenfor det første døgn, søgte mere end 100 bornholmere jobbet, og vi var med, da de første hold af kandidater blev uddannet på Campus Bornholm.

Podet syv gange

Bibi Lærke Kjær og hendes kollega nærmest sprinter fra bord til bord. Alt skal være klar, når det først hold af nye podere og registranter ankommer. På hvert bord ligger en pakke med mundbind, spritdispensere og mikrofiberklude.

Efter bare en enkelt dags intens oplæring skal de nye podere lynteste flere tusinde mennesker om dagen de næste par uger - og måske måneder - på øens nye testcentre på Campus Bornholm i Rønne og i Nexø, Allinge, Svaneke og Gudhjem.

– Velkommen til og god formiddag hedder det vist på den her tid af døgnet, griner Bibi, da dagens første hold har indfundet sig ved bordene i aulaen.

– Kurset i dag er inddelt i to dele, en teoretisk del og en praktisk del. Vi starter med den teoretiske del og så kommer den sjove del – der, hvor I poder hinanden.

De nye podere kigger nervøst rundt på hinanden. Få af dem har prøvet at få taget en antigentest før.

– Når man arbejder hos os, bliver man podet inden hver vagt. Arbejder man 7 dage i ugen, ja, så bliver man også podet syv gange. Hvis man ikke tror, at man kan klare det, så er jobbet som poder hos os ikke for dig, lyder det fra Bibi. Hun gennemgår hvordan de nye podere skal spritte hænder af. Nu er det deres tur.


Testudstyret undersøges og nærstuderes inden det tages i brug. Foto: Alekasander Klug

 

’Smask’, ’smask’ ’smask’

Lyden af 13 par hænder der kollektivt sprittes af, er svær at beskrive.

– Vi bruger fire slags værnemidler, når vi arbejder. Mundbind, kittel, visir og handsker. Det er i den rækkefølge, vi tager dem på. Og så husker vi at spritte af og tager handsker på foran borgere. Det er et godt signal at sende til borgeren, at der er rene handsker hver gang, fortsætter Bibi, der derefter gennemgår indholdet af testkittet. Også her er der fire ting. Bibi gennemgår dem minutiøst. Intet er overladt til detaljen. Hun når til podebinden.

– Knækket på pinden, skal cirka være ud for borgerens næsetip.

Flere af de nye podere spærrer øjnene op. Knækket sidder halvvejs nede på pinden, og den er lang.

– Jeg dør, lyder det fra en i forsamling

Kan ikke pode borgerne i hjernen

Bibi har lavet en tegning af det menneskelige ansigt. Den tegning hun normalt bruger, er nemlig i København til en anden undervisning.

– Vi kan ikke pode borgerne i hjernen eller i øjnene, de myter vil jeg gerne lige aflive, griner Bibi.

– Næsehulen er jeres arbejdsplads. Der er som udgangspunkt ikke nogle næser, som vi ikke kan tjekke, men tjek med borgerne om de har nogle sygdomme eller skader i næsen. For i nogle tilfælde kan det være bedst at henvise dem til en PCR-test.

Hun gennemgår vigtigheden af, at få borgernes samtykke til at lave en næsepodning, og at videregive borgerens data til Statens Seruminstitut og, hvis de er positive, til smitteopsporingen.

– I ser fantastiske ud i værnemidler lyder det fra Bib, da alle har iført sig dragter og visirer, inden den praktiske del af oplæringen begynder. Flere er synligt nervøse ved at skulle i gang.

De hjælper hinanden med at huske, hvad de skal sige. Der er mange informationer at holde styr på, og Bibi tjekker løbende op på, om kandidaterne har husket alt på deres actioncards.

Den første næsetest er en succes. Alle griner lettet.

– Når jeg nyser, så nyser jeg 15 gange, siger en ældre herre, efter han er blevet podet. Det er dog en hel normal reaktion, forklarer Bibi. Ud af de cirka 200.000 lyntests som Copenhagen Medical har foretaget, kan bivirkninger som svimmelhed, besvimelser og næseblod tælles på en enkelt hånd, siger hun.

Som tiden skrider frem bliver de nye podere mere og mere sikre på deres teknik og deres borgerkontakt. Når dagen er omme, vil det blive vurderet, om de har bestået oplæringen. Gør de det, vil de allerede på mandag skulle stå på et af øens nye testcentre.

Udover Copenhagen Medicals nye testcentre, bliver kapaciteten i centret på Ullasvej samtidig udvidet, oplyser Helle Holm, der er teamleder for Region Hovedstadens test- og vaccinationscenter på Ullasvej. Derudover bliver lyntestcentret i Søndermarkshallen også udvidet, og her er der ansat syv nye podere i centret, så der nu er 38 faste medarbejdere. Udover de nye ansatte har testcentret udvidet kapaciteten med to nye spor, så der nu er fem spor, fortæller områdeleder i Falck, Klaus Rønne Jensen.

– Mandskabet er på plads. I dag har vi uddannet syv nye podere, der skal være her på fuld tid. Vi mangler stadig at ansætte fire til seks medarbejdere, siger han.

Områdelederen kan oplyse, at der i den seneste uge gennemsnitligt har været omkring 1.000 personer forbi lyntestcentret dagligt, og han forventer, at tallene bliver højere, når der genåbnes for skoler og liberale erhverv på mandag.

– Det er svært at sige, hvor mange der vil komme, men jeg skyder på omkring 1.800 til 2.000 personer dagligt.

Derfor har vi øget kapaciteten i centret, så vi er klar til genåbningen, siger Klaus Rønne Jensen.


Kommende podere øver sig i at lave lyntests på hinanden. Foto: Alekasander Klug

 


Her kan du blive kviktestet

Region Hovedstaden har fredag udsendt en pressemeddelelse med lokationer og åbningstider for de nye lyntestcentre på Bornholm. Testkapaciteten på de allerede eksisterende testcentre på Bornholm bliver udvidet fra weekenden, og på mandag åbner nye teststeder. Kirstine Vestergaard Nielsen, vicedirektør i Akutberedskabet, oplyser i pressemeddelelsen, at der løbende vil blive justeret på testcentrene.

– Det er vigtigt at sige, at ikke alle bornholmere kan blive testet på én og samme dag. Men vi har mange tider og tilbud i flere byer, og vi justerer og evaluerer løbende, så alle borgere får let til test. Hold øje med hjemmesiden over Covid-19 teststeder, som opdateres i takt med, at der sker nyt i forhold til åbningstider og steder, siger Kirstine Vestergård Nielsen.

Lokationer og åbningstider for lyntestcentre Kviktest sker i samarbejde med den private leverandør Copenhagen Medical: Særligt tilbud udelukkende til elever og studerende på Campus Bornholm, Minervavej 1, 3700 Rønne. Åbningstid er mandag til fredag klokken 08.00 til 16.00.

Nyt kviktestcenter i Nexø, Møbelfabrikken, Gl Rønnevej 17 A, 3730 Nexø, med en kapacitet på 1.000 med opskalering til 1.500. Åbningstid klokken 08.00 til 20.00 alle dage

Pop up-centre i tre byer, klokken 08-16: Allinge -mandag, tirsdag og onsdag, Gudhjem - torsdag og fredag og Svaneke - lørdag og søndag. Kviktestcenteret i Søndermarkshallen, drevet af Falck, har fortsat åbent alle dage klokken 8 til 20.