Morten Riis er bekymret for bymidten, men han er i mindretal: Elgiganten ser ud til at få politisk opbakning

Morten Riis er bekymret for bymidten, men han er i mindretal: Elgiganten ser ud til at få politisk opbakning
Arkivfoto: Berit Hvassum
Onsdag 28. april 2021 • 16:30
Af:
Jakob Nørmark
Onsdag 28. april 2021 • 16:30

HANDEL

Elgiganten ønsker at åbne en forretning i Vibegårdscentret. Den ønskede grund er privatejet og ligger i forlængelse af parkeringspladsen. I dag er matriklerne udlagt til helårsbeboelse, og derfor skal kommunalbestyrelsen bakke Elgiganten op, hvis butiksåbningen skal blive til virkelighed.

Efter behandlingen i økonomi-, erhvervs- og planudvalget ser et flertal af politikerne ud til at støtte elektronikkædens ønske om at bygge et varehus på 1.400 kvadratmeter. De tre største partier støttede udvidelsen af Vibegårdscentret. Kun Enhedslisten var imod indstillingen, mens SF ville vente med at tage stilling. Viceborgmester Morten Riis (Enh.) forklarer, at hans partis modstand både handler om handelslivet i Rønnes bymidte og hensynet til mindre selvstændige på hele Bornholm.

– Vi gør jo rigtig meget andet for at holde liv i kernen af Rønne. Det virker lidt mærkeligt, at vi har et projekt om strategisk udvikling af bykernen og samtidig risikerer, at noget af vores butiksliv flytter ud af byen. En ting er, hvad det betyder for butikslivet i Rønne, men noget andet er, hvad det betyder for butikslivet i resten af byerne. Det bliver unægteligt sværere at drive lignende virksomheder i de mindre byer. Så det er vi ikke tilhænger af.

Er det også et mere ideologisk spørgsmål om, at I hellere vil støtte mindre erhvervsdrivende – i dette tilfælde elektronikbutikker – end at tillade, at store kæder etablerer sig her?

– Jo, det er det. Jeg er med på, at hvis man skal lave meget store butikker – men det synes jeg ikke nødvendigvis, man skal – ikke kan gøre det inde i midten af byen. Det kommer til at betyde en centralisering af butikslivet, både i den enkelte by og oplandet. Det tænker jeg ikke, at vi har brug for på Bornholm.

Tror du ikke, at en stor elektronikforretning som Elgiganten vil få en omsætning, som ellers tilfaldt internethandlen, og at det derfor vil skabe nye, lokale arbejdspladser?

– Nej, jeg tænker, at de har samme udfordringer fra internethandlen som alle andre fysiske butikker. Så jeg tror sådan set, at man spreder salget ud i stedet for at få mere.

En ledig grund

Socialdemokratiet ser ikke tilsvarende problemer med Elgiganten. For to år siden ønskede Harald Nyborg at opføre et varehus, der var godt dobbelt så stort som Elgiganten, og dengang indså kommunen, at der ikke var plads, da en del af den lille skov ved siden af Jysk har status som fredskov. Da Elgiganten kan klemmes ind mellem fredskoven og Aakirkebyvej skulle dette ikke blive en hindring, påpeger Thomas Thors (S).

– Nu er der en ledig grund, og den kommer ikke til at berøre fredskovsområdet, og der er allerede parkeringspladser, siger borgmesteren.

Er du udelukkende positivt indstillet?

– Ja.

Hvorfor?

– Der er en problematik om vægtningen af bymidten, som vi gør meget for at vitalisere. Men mit udgangspunkt i den her sammenhæng er, at man ikke kan lægge så stor en forretning i bymidten, så det vil vi i Socialdemokratiet se på med milde øjne.

Landbrug eller erhverv

Nogle få hundrede meter længere ude ad Aakirkebyvej ønsker ejerne af en landbrugsgrund at omdanne et større markareal til erhvervsområde, hvor netop større butikker og varehuse kan få plads. Projektet, som hedder Fynegaard Erhvervs & Innovations Park og også er målrettet industrivirksomheder, blev afvist af regionskommunen i 2019, da et vigtigt og særligt sårbart grundvandsreservoir ligger under en del af grunden.

Siden da har ejerne Jeppe og Casper Poulsen tilpasset projektet miljøforholdene, og Thomas Thors er åben for, at kommunen kigger på forespørgslen igen.

– Vi tager selvfølgelig henvendelsen alvorligt og vil undersøge den. Men det, der er af helt afgørende betydning for os, er, at vi ikke på nogen måde udsætter vores grundvandreservoir for risiko for forurening. Det vil være det væsentligste argument, siger borgmesteren, der pointerer, at kommunen i de kommende måneder skal drøfte fremtidens erhvervsområder med Dansk Byggeri og Dansk Industri, der har været kritiske over for kommunens erhvervsarealer og det nye udlæg ved Bornholms Produkthandel på Snorrebakken, som er en del af kommuneplan 2020, der ventes at blive endelig vedtaget på kommunalbestyrelsesmødet i aften.

– Der er lagt op til yderligere dialog om egnede erhvervsarealer, og der bliver peget på arealer dels i Rabækken og på Snorrebakken ved NCC, siger borgmesteren

I øvrigt ligger grunden, hvor Elgiganten ønsker at bygge, ifølge et kort over drikkevandsinteresserne ikke i det allermest sårbare grundvandsområde, men på kanten af et område, der kategoriseres som "sårbart".

Kommunen lægger op til, at Elgiganten skal tilvejebringe en opdateret detailhandelsanalyse og bidrage med teknisk bistand til en eventuel miljørapport, samt at en ny lokalplan skal sikre, at der forbliver et 20 meter bredt bælte med træer ud til Aakirkebyvej. 

FÅ ABONNEMENT