Mød Tidende i Rø: Ophævelse af bopælspligt har sat gang i hussalget

Mød Tidende i Rø: Ophævelse af bopælspligt har sat gang i hussalget
Bornholms Tidende sætter fokus på Rø i de kommende dage. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 31. MAJ 2021 • 19:14
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
31. MAJ 2021 • 19:14

 


Fokus på Rø

Bornholms Tidende sætter i de kommende dage fokus på Rø.

Hvad kendetegner byen og dens borgere? Hvordan leves livet her? Og hvad har folk på hjerte?

Det forsøger vi at finde svar på, når Tidendes udsendte taler med indfødte, nytilkomne og lokale ildsjæle.

Alt sammen for at blive klogere på Rø. Vi håber, at du vil læse med.

 

Der blev handlet syv boliger i Rø i 2020. Det er syv flere end i 2013, hvor bopælspligten blev ophævet i byen. Der lå tallet på nul.

Det viser tal som Boliga har fremskaffet til Bornholms Tidende. Og selvom fremgangen er væsentlig, så viser boligsalget også store udsving henover årene, hvor der eksempelvis i 2019 kun blev handlet én bolig. For det er små tal, man opererer med, når man taler boligsalg i Rø, fortæller ejendomsmægler Martin W. Kok-hansen, der er indehaver af Danbolig Bornholm.

– Det er meget få ejendomme, der kommer til salg i Rø, så det er svært at udlede noget statistisk på tallene.

Ejendomsmægleren understreger dog, at boligmarkedet i Rø har fulgt den gode bornholmske udvikling på boligmarkedet de senere år.

– Byen følger udviklingen som resten af Bornholm, hvor vi også ser, at boliger ikke står så lang tid til salg i Rø, siger ejendomsmægler Martin W. Kok-Hansen.

Høj kvadratmeterpris og lav liggetid

Ifølge tallene fra Boliga lå den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en ejendom i Rø i 2020 på 8.000 kroner. Et flot tal, der læner sig op ad gennemsnittet for Bornholm som hele på 8.800 kroner. Det er samtidig en væsentlig stigning fra 2019, hvor kvadratermeterprisen i Rø lå på godt 6.000 kroner. Med omvendt fortegn forholder det sig for salgstiden i byen, som fra 2019 til 2020 blev mere en fordoblet fra 60 til 129 dage. Igen understreger Martin W. Kok-Hansen dog, at man skal være påpasselig med at udlede statistik på så små tal.

– Når man kun har haft syv ejendomme til salg i 2020 kan kvadratmeterprisen trækkes væsentligt op af en enkelt dyr ejendom, og omvendt kan liggetiden også blive væsentligt højere, hvis man har en ejendom der er svær at sælge, forklarer ejendomsmægleren. Han bekræfter dog et billede af, at Rø er blevet et attraktivt område efter, at man ophævede bopælspligten.

– Det er alle slags typer, vi ser flytter til Rø. Mange af dem, der flytter til Rø, er enten nogle, der har en relation til byen eller nogle, der er interesseret i fleksboliger.

Tæt på Gudhjem

Det er dog ejendomsmæglerens opfattelse, at flest køber hus i Rø for at bo der hele året.

– Min fornemmelse er, at de boliger, vi har solgt, primært er med henblik på helårsbeboelse – det er ikke mange af vores købere, der er interesseret i fleksboliger i Rø, siger Martin W. Kok-Hansen. Og her er trækplasteret både den tætte beliggenhed på Gudhjem og det naturskønne område, byen har at byde på, der også byder på den store golfbane.

– Mange af dem, der køber en ejendom i Rø, har været skrevet op til ledige boliger i Gudhjems postnummer 3760. Og i Rø får de en beliggenhed tæt på Gudhjem, men samtidig lavere priser end i selve Gudhjem. Samtidig er byens golfbane også et trækplaster for mange, siger Martin W. Kok-Hansen.

 


139

Indbyggere blev der opgjort i Rø i 2021. Tallet viser antallet af indbyggere inden for bygrænsen. Der er dermed ikke tale om sogne eller postnumre. 

 


Boligsalg i Rø

Der blev handlet syv boliger i Rø i 2020, i 2019 en bolig, og tilbage i 2013 blev der handlet nul boliger.

Salgskvadratmeterprisen lå i 2020 i Rø på 7.999 kroner,

til sammenligning var tallet 2614 kroner i 2014.

Bornholms gennemsnitlige kvadratmeterpris lå i 2020 på 8.745 kroner.

Den gennemsnitlige salgstid lå på 129 dage i 2020, 60 i 2019 og 102 i 2014.