Møbelfabrikken laver sit hidtil bedste resultat

Møbelfabrikken laver sit hidtil bedste resultat
Møbelfabrikken i Nexø leverer sit hidtil bedste resultat. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 24. APR 2020 • 13:30
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
24. APR 2020 • 13:30
– Det er ikke et solidt overskud, men signalet er, at der er brug for os, vi bliver brugt og kan stå selv, hvis opbakningen er til stede.

Sådan siger Carsten Aalling, direktør for Bornholms erhvervs- og iværksætterhus Møbelfabrikken i Nexø til Bornholms Tidende, om at Møbelfabrikken kommer ud med sit bedste resultat til dato.

Bestyrelsen har netop udsendt regnskab og årsrapport for 2019, som viser, at Møbelfabrikken i 2019 leverer et resultat på 264.327 kroner i overskud.

Nettoomsætningen fra 2018 til 2019, før tilskud, er steget med 493.000 kroner, hvilket svarer til en stigning på 18 procent.

Bestyrelsen finder resultatet tilfredsstillende, og Carsten Aalling, som har været direktør for iværksætterhuset i to år, er stolt.

– Jeg er rigtig stolt, og taknemmelig for Møbelfabrikkens venner, siger han med henvisning til de mange erhvervsfremmeaktiviteter, som foregår i bygningerne på Gl. Rønnevej i Nexø.

Blandt andet har Businesscenter Bornholm haft aktiviteter på stedet, ligesom iværksætterprogrammet 588 har haft base her med et iværksætterforløb.

Møbelfabrikken tjener først og fremmest sine penge på møde- og kursusaktiviteter samt udlejning af kontor- og erhvervslokaler til en lang række både iværksættere og mere etablerede virksomheder, ligesom Bornholms Keramikfabrik, et keramikværksted og genbrugsinitiativet ”Værkstedet – dit reparationsfællesskab” er etableret her. Også et mindre hostel giver indtægter til at drive iværksætterhuset og er samtidig en del af tilbuddet til nye iværksættere på øen.

– Vi har vist, at vi godt kan selv, mener Carsten Aalling.

Flere kender iværksætterhuset

Det bedre resultat skyldes en højere udlejningsgrad, som igen skyldes en langt større opbakning til huset.

– Omsætningen er i høj grad steget, fordi kendskabsgraden til Møbelfabrikkens muligheder er blevet højere. En højere kendskabsgrad giver en større brug af huset, og viser at der er et stort behov for iværksætterhuset, mener Carsten Aalling.

Både direktøren selv og bestyrelsen peger dog også på, at Møbelfabrikkens  økonomi fortsat er sårbar. For selv om Møbelfabrikkens budget for 2019 viser et overskud, er det nødvendigt at nedbringe udgifterne til afdrag på gæld, når tilskuddet fra kommunen ophører, har erhvervshusets ledelse tidligere oplyst.

Iværksætterhuset har tidligere får kommunal støtte, men kommunalbestyrelsen besluttede i 2016 at nedtrappe tilskuddet til erhvervshuset, så det falder helt væk fra i år. Samtidig blev der givet en kommunegaranti for en kassekredit på 1,4 mio. kroner, og det er den, som Møbelfabrikken har søgt om at få udvidet, da man så kan samle sine lån og spare penge.

– Vi ønsker at stå på egne ben, men der har været lig i lasten, så der er en stor gæld. Hvis vi kan omlægge vores lån, så får vi et bedre udgangspunkt for den videre rejse mod at skabe nye arbejdspladser på Bornholm, siger Carsten Aalling.

Bestyrelsen noterer sig i årsberetningen, at så vidt bestyrelsen er orienteret, er det bornholmske iværksætterhus et af de få, eller måske det eneste danske iværksætterhus uden offentligt tilskud, når nu tilskuddet fra kommunen er faldet væk fra i år.

Det er bestyrelsens vurdering at det kommunale tilskud fra 2012-19 har været en forudsætning for Fondens nuværende drift og mulighed for at tilbyde start-up virksomheder gode vilkår. Iværksætterhuset har bidraget til den opblomstring af iværksætteri, som Bornholm har oplevet i samme periode.

Samtidig er iværksætterhusets formål stadig at understøtte start ups, iværksætteri og erhvervsfremme på Bornholm, men nu alene på kommerciel basis.


I beretningen skriver bestyrelsen endvidere:

Vil Bornholm, udvikle og tiltrække nye arbejdspladser, skal der være et iværksætterhus med faciliteter og rammer der kan give support til nye ideer og måder at arbejde på.

Der findes ikke nok traditionelle arbejdspladser for de 2500 nye bornholmere, kommunalbestyrelsen har visioner om at tiltrække til øen inden 2028. Der skal skabes nye utraditionelle arbejdspladser, nye måder at udnytte øens kapacitet på, nye ideer og nye bornholmere der tænker og arbejder på andre måder. Møbelfabrikken er stedet, hvor alle erhvervsfremmetiltag og aktiviteter skal/bør tage sit udgangspunkt.

Carsten Aalling forklarer at Møbelfabrikken er sårbar, fordi huset  netop ikke bare er en erhvervspark med udlejning.

– Vedtægterne siger, at vi skal skabe de bedste muligheder for nye virksomheder. Så vi er i en evig kamp for at skaffe midler nok til at kunne give iværksættere gode vilkår med lav husleje, indkøringsperiode, mulighed for at bo her i en opstartsfase og i det hele taget hjælpe nye virksomheder til en god start. samtidig med at huset skal løbe rundt, forklarer han.

Carsten Aalling ser et fortsat behov for at profilere erhvervs- og iværksætterhuset.

– Vi skal være et hotspot for erhvervsfremme, og der er stadig et arbejde i at gøre opmærksom på, hvad vi er, og der er stadig et ikke-udløst potentiale i samarbejdet med erhvervslivet på Bornholm.
 

Ny bestyrelse

Jens Rathmann Hansen, er ny formand i bestyrelsen. Møbelfabrikkens bestyrelse består derudover af to repræsentanter fra kommunalbestyrelsen Brian Kofoed (V) og Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), lejerrepræsentanterne Sissel Thuesen fra Blomsterverden og Rie Hansen, BUPL, samt Pernille Bülow og Frank Eriksen, Eriksen+brands.

Møbelfabrikken

Møbelfabrikken er Bornholms Erhvervshus og ejes og drives af Den Erhvervsdrivende Fond Møbelfabrikken. Fondens formål er blandt andet at understøtte erhvervsfremme lokalt og regionalt, herunder ved etablering af netværk og -erhvervsudviklingsprojekter, alt med udgangspunkt i møbelfabrikken.

Erhvervshuset har 5.000 m2 under tag og 46.000 m2 erhvervsjord og drives af fire ansatte.

I 2020 forventes fondsmidler til renovering af den oprindelige møbelproduktionshal at falde på plads og renoveringen kan påbegynde. Det vil give flere kvadratmeter, som skal udnyttes til iværksætteri og projekter med fokus på bæredygtighed og cirkulærøkonomi. De øgede aktiviteter i denne del af iværksætterhuset vil samtidig skabe mulighed for ekstra indtjening.