Masser af arbejde til håndværkerne: 'Telefonen har ringet næsten uafbrudt'

Masser af arbejde til håndværkerne: 'Telefonen har ringet næsten uafbrudt'
Jacob Lund arbejder primært på Bornholm, men af og til påtager han sig opgaver ovre. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 1. JAN 2021 • 19:03
Af:
laust uhrskov jordal
| ABONNENT
1. JAN 2021 • 19:03
ERHVERV

De bornholmske håndværkere har travlt for tiden. Coronakrisen har givet os tid til at arbejde med husforbedringsprojekterne derhjemme samtidig med, at pengene, der skulle have været brugt på dyre udlandsferier, er ved at brænde hul i lommen. Det betyder, at vi i stedet i år har valgt at bruge vores opsparinger på at komme videre med at forbedringer i hjemmet. Det siger tømrer Jacob Lund fra JL Østerlars. Efter en kort tilbagegang under coronanedlukningen i marts har han det meste af året haft rigeligt at se til i sin virksomhed.

– Da corona ramte i marts, blev jeg lidt bekymret. Jeg havde på det tidspunkt en del tilbud ude hos kunder, men da landet lukkede ned begyndte folk at blive nervøse, og de begyndte at aflyse ordrer. Jeg tror, jeg mistede en forventet omsætning på cirka en halv million kroner, siger Jacob Lund.

– Men senere i takt med at landet åbnede igen, begyndte kunderne at vende tilbage, og siden har telefonen næsten ringet uafbrudt, siger han.

Som det ser ud nu, er han fuldt booket ind i 2021. Faktisk er kalenderen fyldt helt frem til påske. Som en lille enmands-virksomhed har Jacob Lund primært med private kunder at gøre, og han peger på, at grunden til, at han har så travlt, er, at mange kunder, der skulle have været på ferie i udlandet 2020, i stedet har valgt at bruge pengene på deres huse.

– Den der tur til Bali, som de havde gået og sparet 50.000 kroner op til, den blev alligevel ikke til noget. Så ser man sig om og skal finde noget andet at bruge pengene på. Så kaster man sig over at lave ny terrasse, skifte vinduer eller andet. Det er sådan nogle opgaver, jeg har mange af. Det er opgaver til mellem 50.000 og 100.000 kroner, siger Jacob Lund, der primært arbejder på Bornholm, men også af og til påtager sig opgaver ovre.

Generel tendens i hele landet

Jacob Lund sidder i bestyrelsen i brancheorganisationen Dansk Håndværk og kan høre fra sine kolleger i andre dele af landet, at billedet er det samme. Rigtig mange byggevirksomheder, har travlt med at udføre opgaver for private og erhvervskunder. For de lidt større byggevirksomheder betyder travlheden, at der er rift om arbejdskraften.

– Det er ikke noget, der har betydning for mig, for jeg er alene i min virksomhed, men jeg hører fra nogle af de større firmaer, at de har svært ved at skaffe medarbejdere til at udføre arbejdet. Der er for få svende, og håndværksmestrene er flere steder i gang med at overbyde hinanden på lønnen for at tiltrække arbejdskraft, siger Jacob Lund.

Det er selvfølgelig gode nyheder for landets faglærte håndværksvende, der kan se frem til lønforhøjelse, men samtidig er der risiko for, at det kan være med til at skabe bobler i byggeriet, som brister, når ordrebøgerne på et tidspunkt er ved at være tømt igen.

Jacob Lund fortæller, at det ikke er hans indtryk, at de bornholmske håndværker sætter deres timeløn op.

– Jeg tror ikke, der er mange, der har benyttet lejligheden til at sætte timepriserne op. Det kunne man selvfølgelig godt – det handler jo om udbud og efterspørgsel. Men der kommer også et liv bagefter, hvor det skal hænge sammen. Jeg selv prøver på at holde en jævn linje. Det et spørgsmål om at aflevere et ordentlig produkt i en ordentlig kvalitet til en ordentlig pris, siger han.

Hvordan den umiddelbare fremtid for byggebranchen ser ud, er det svært for Jacob Lund at sige noget konkret om.

Overskud går til opsparing

– Det er jo altid svært at spå, men jeg tænker, at den her travlhed nok ikke kommer til at vare ved. Tingene går jo op og ned i den her branche – det er vi vant til, siger Jacob Lund.

– Lige nu tror jeg mange håndværkere er ved at konsolidere sig. Vi bruger lidt ressourcer på at vedligeholde det, der skal vedligeholdes, og putte pengene, der kommer ind nu, derhen hvor de kan gøre gavn senere. Så der er noget til at give et rygstød, når det på et tidspunkt begynder at gå lidt langsommere igen, siger han.