Marsvin ved Bornholm truer national sikkerhed

Marsvin ved Bornholm truer national sikkerhed
Akustiske alarmer kan være med til at redde de udrydningstruede marsvin i Østersøen. Arkivfoto
NATUR | ØSTERSØEN | ABONNENT | 14. OKT 2021 • 11:30
Henrik Nielsen
Journalist
NATUR | ØSTERSØEN | ABONNENT
14. OKT 2021 • 11:30

Akustiske alarmer kan være med til at redde de udrydningstruede marsvin i Østersøen. Regeringen tøver dog med at indføre krav, da det kan påvirke militære kommunikations-, overvågnings- og våbensystemer.


Kan beskyttelse af Østersøens marsvin være et spørgsmål om national sikkerhed? Åbenbart. I hvert skriver regeringen i et notat om beskyttelsen af den fredede og udrydningstruede hval, at man lægger afgørende vægt på, at kommende beskyttelsestiltag er afstemt med hensynet til national sikkerhed.

Det har fået Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg til at undre sig. Det har derfor spurgt minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S), hvordan hensynet til national sikkerhed er relevant i forbindelse med fiskeriforanstaltninger for beskyttelse af marsvin i Østersøen, og hvordan et sådant nationalt sikkerhedshensyn har påvirket Danmarks forhandlingslinje i arbejdet med en fælles henstilling fra EU-østersølandene i fiskerisamarbejdet Baltfish.

Baggrundsstøj begrænser effektivitetet

Forklaringen er nogle akustiske alarmer, såkaldte pingere, der virker ved at sende støj ud på frekvenser, som marsvinene kan registrere, og som derfor kan skræmme dem væk fra fiskegarn, således at de ikke drukner.

"Dette indebærer, at niveauet for baggrundsstøj øges. Samtidig kan der være et frekvenssammenfald mellem pingere og det militære udstyr, som landene omkring Østersøen bruger i forbindelse med overvågning og beskyttelse af deres farvande. Den samlede virkning af øget baggrundsstøj samt et eventuelt frekvenssammenfald vil begrænse effektiviteten af militære kommunikations-, overvågnings- og våbensystemer, hvilket kan få operative konsekvenser", skriver Rasmus Prehn i sit svar til udvalget.

Særdeles stor lydudbredelse

Ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kan de specifikke hydroakustiske forhold i Østersøen forstærke problemet, idet havbundens beskaffenhed samt variationen af temperaturer og saltindhold i vandet kan indebære særdeles stor lydudbredelse.

"Forsvarskommandoen er derfor ved at undersøge de operative konsekvenser af yderligere brug af pingere i Østersøen", skriver ministeriet.

Der har i Baltfish-landene været drøftelser om at udfærdige et forslag, som vil omfatte øget anvendelse af pingere ud over det allerede eksisterende krav i EU-lovgivningen.

Sverige, Finland og Tyskland har ifølge svaret til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg tilkendegivet, at de heller ikke kan støtte yderligere brug af pingere.

Regering vægter samarbejde

Da regeringen lægger vægt på at sikre lige vilkår for østersølandenes fiskeri, har den på nuværende tidspunkt ikke planer om at fastsætte nationale regler om obligatorisk anvendelse af pingere på relevante garnredskaber, som går længere end kravene, der følger af EU's lovgivning på området.

Ifølge EU-reglerne om beskyttelse af marsvin er det obligatorisk for fartøjer med en længde på 12 meter eller derover at anvende pingere, såfremt der fiskes med bundsatte gællegarn eller indfiltringsgarn i området mellem Bornholm i øst og Falster i vest.

Den geografiske udbredelse af østersøbestanden af marsvin strækker sig fra Bornholm i syd til Ålandsøerne i nord. Da udbredelsesområdet dækker flere landes søterritorium, lægger regeringen vægt på samarbejdet i Baltfish om fælles beskyttelsestiltag.

 


Kritik af regeringen:

Marsvin skal have hjælp til at overleve

Kritisk truet. Sådan beskriver Miljøstyrelsen tilstanden for bestanden af marsvin i Østersøen. Undersøgelser viser, at bestanden er nede på cirka 500. Det har fået EU-Kommissionen til at henvende sig til medlemslandene omkring Østersøen, som har drøftet beskyttelsen af bestanden.

Det er sket i det regionale samarbejde om fiskeriforvaltningen, Baltfish. Der har landene udarbejdet et udkast til en fælles henstilling om, hvordan fiskeriet kan tilpasses til gavn for marsvinene. I forslaget indgår kun et enkelt dansk område beliggende sydvest for Bornholm. Området er kendt som Adler Grund og Rønne Banke.

Konkret går forslaget ud på at lukke nogle områder for al fiskeri eller fiskeri med garn og krav om anvendelse af akustiske alarmer på garnredskaber, såkaldte pingere, i seks områder i en del af året. Det bliver op til medlemslandene at sikre systematisk overvågning fiskerifartøjer områderne. De skal desuden gerne anbefale omgående stop af garnfiskeri i områder, hvor der observeres marsvin.

Dermed ligger Baltfish nogenlunde på linje med det internationale rådgivningsorgan Ices, som anbefaler helårlig eller periodevis lukning af områder for garnfiskeri samt anvendelse af pingere på garnredskaber.

Ikke tilstrækkeligt

I et notat vurderer Ministeriet for Fødevarer, Landsbrug og Fiskeri, at forslaget vil have en positiv virkning for beskyttelsesniveauet af østersøbestanden af marsvin. Men det er ikke godt nok, lyder det fra både DN – Danmarks Naturfredningsforening og WWF – Verdensnaturfonden.

DN er særligt bekymret over, at obligatorisk anvendelse af pingere på alle garnredskaber ikke er med i udkastet, som foreningen ser som helt utilstrækkeligt. Ifølge DN er det afgørende, at anbefalingerne fra Ices bliver fulgt nøjagtigt.

I forhold til Adler Grund og Rønne Banke er DN tilfreds med, at Danmark foreslår, at de bliver et strengt beskyttet marint område.

WWF mener heller ikke, at forslaget fra Baltfish er tilstrækkeligt, og ligesom DN er det især fraværet af obligatorisk anvendelse af pingere på garnredskaber, WWF er uforstående overfor. Ligeledes mener WWF, at garnfiskeri bør stoppes i specifikke områder og perioder. Ønsket er, at landene følger Ices’ videnskabelige anbefalinger til at beskytte en bestand, som reelt er udrydningstruet.

Yderligere byrder for fiskeri

Ifølge ministeriet vil forbud mod garnfiskeri i de seks områder kun i meget begrænset omfang få økonomiske konsekvenser for det danske fiskerierhverv, da dansk garnfiskeri i Østersøen er meget begrænset og koncentreret omkring Bornholm. Siden udarbejdelsen af forslaget er kvoterne for torsk og laks i Østersøen reduceret yderligere.

DFPO – Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation er for så vidt enig i, at forslaget ikke vil medføre store erhvervsøkonomiske konsekvenser, men påpeger i en kommentar, at det særligt vil have en effekt på fiskeriet omkring Bornholm.

"Området er i forvejen plaget af sæler og skarver, hvorfor aktiviteten er meget lav. Med dette forslag mener DFPO blot, at man vil medføre dette fiskeri yderligere byrder", skriver organisationen, der især er spørgende i forhold til lukningen af fiskeriet på Adler Grund og Rønne Banke.

I stedet foreslår den, at kravet om forbud erstattes med et krav om at anvende af akustiske alarmer i den kortest mulige periode.