Mangel på råvarer frustrerer virksomhederne: 'Det er alle komponenter, vi har svært ved at få hjem'

Mangel på råvarer frustrerer virksomhederne: 'Det er alle komponenter, vi har svært ved at få hjem'
Hos Hasle Refractories forlyder det, at der ikke kun er lange leveringstider – priserne på råvarerne også steget voldsomt. Pressefoto: Jesper Westley/Hasle Refractories
| ABONNENT | 5. JUN 2021 • 07:04
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
5. JUN 2021 • 07:04

ERHVERV

– Vi har aldrig nogensinde oplevet noget i den stil. Vi har set det komme stille og roligt siden januar, men vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at det skulle ende der, hvor vi er i dag, siger Michael Almeborg, der er ejer og direktør hos Ole Almeborg A/S.

Han refererer til den seneste tid, hvor maskinfabrikken har haft store problemer med at skaffe materialer til produktion af palleløftere – og sådan set stadig har det.

– Det er alle komponenter, vi har svært ved at få hjem. Lige nu har vi en top tyve panikliste, som vi ser på hver eneste morgen, og ud fra det tilrettelægger vi så produktionen, siger han.


Hos maskinfabrikken Ole Almeborg A/S har man oplevet prisstigninger på 25 procent. Det fortæller direktør Michael Almeborg. Foto: Jacob Jepsen 


Situationen hos Ole Almeborg A/S er langt fra enkeltstående. Mange bornholmske produktionsvirksomheder kan i øjeblikket nikke genkendende til tendensen, som er ved at være det værste, de hidtil har oplevet.

Som en afledt effekt af coronapandemien er de ramt af lange leveringstider på råvarer og prisstigninger, som kan ende med at få store konsekvenser.

En daglig kamp

Michael Almeborg fortæller, at maskinfabrikken har masser af ordrer i bogen. I takt med at landet, og verden, har slækket på restriktionerne, er efterspørgslen gået i vejret, hvilket kan virke en anelse frustrerende, når man må fortælle kunderne, at der går flere måneder, før de kan få deres levering.

– I øjeblikket kan det tage op til to måneder at få leveret enkelte ståldele og elektronikdele. Det betyder, at vi ikke kan overholde vores forpligtelser overfor kunderne, da vi ikke kan levere varerne til tiden. Indtil videre har vi ikke mistet nogle ordrer, men de bliver skubbet længere og længere fremad, fortæller Michael Almeborg.


– Min forudsigelse er, at det i hvert fald kommer til at strække sig ind i 2022, siger direktør i Beck Pack Systems, Peter Vesløv. Foto: Berit Hvassum

Hos Beck Pack Systems, der sælger emballage til fiskeindustrier i hele verden, oplever man præcis samme, lange leveringstider. Direktør Peter Vesløv fortæller, at man kæmper en daglig kamp for at holde produktionen på niveau.

– Det er stort set alle vores nøglekomponenter, der er svære at få hjem. Stort set hver dag slås vi for at få de mængder, vi skal bruge til at holde vores produktion kørende, siger han

Rønne-virksomheden er ikke nået dertil, at der er noget, der slet ikke er til at få fat på.

– Men som det er nu, kan vi ikke kan tage ekstraordinære haste-ordrer ind, lyder det fra Peter Vesløv.


– Den største hovedpine er, hvis vi bliver i tvivl om, hvorvidt vi kan få de varer, vi skal bruge, siger Karen Bladt, der er direktør i Hasle Refractories. Foto: Berit Hvassum 

Prisstigninger som aldrig før

Hos Hasle Refactories har man i de første mange måneder ikke mærket det store til presset på råvarerne. Men nu har piben fået en anden lyd.

– Jeg har hørt om det flere steder i branchen, men det er først nu, vi selv begynder at mærke det, siger Karen Bladt, der er direktør og medejer af virksomheden, der producerer ildfaste elementer og mørtel.

– Vi har altid været vant til at lægge vores bestillinger ind i god tid, men nu kræver vores faste leverandører, at vi lægger dem ind et halvt år før, hvis vi skal være sikre på at få vores leverancer.

Karen Bladt fortæller, at ikke nok med de lange leveringstider, er priserne på råvarerne også steget voldsomt.

– Især priserne på aluminaprodukter og træemballagen har aldrig været højere, end de er nu. Vi plejer at køre med prislister, der gælder et år frem, så kunderne ved, hvad de kan regne med. Men det er klart, at vi nu skal overveje at bryde med det princip, siger Karen Bladt.

Prisstigningerne har man allerede valgt at reagere på hos Beck Pack Systems.

– Lige nu prissætter vi måned for måned. Vi har simpelthen ikke andet valg end at sætte prisen op på vores produkter. Vi taler om tocifrede procentstigninger for råvarerne, så hvis vi ikke vil tabe for meget i omsætning, må vi føre det videre til kunderne, siger Peter Vesløv.

Samme nødvendighed har man taget til sig hos Ole Almeborg A/S, der ikke ser andre løsninger end at sætte priserne op.

– På stål har vi haft stigninger på 25 procent på nogle af komponenterne, og man ved jo ikke, om vi har set toppen endnu. Der er heldigvis en overvejende stor forståelse for pristilpasningerne fra kundernes side, siger Michael Almeborg.

Enorme konsekvenser

Indtil videre har virksomhederne ikke oplevet de helt store konsekvenser, men ifølge Peter Vesløv kan det komme til at få en stor betydning for omsætningen i fremtiden.

– Hvis der ikke sker nogle væsentlige forbedringer, kan det resultere i, at vi bliver nødt til at reducere vores produktion, og det ville virkelig være skidt, siger han.

Hos Hasle Refractories væbner man sig med tålmodighed og gør, hvad man kan, for at være forudseende.

– Vi skal pludselig kigge meget mere ud i fremtiden, end vi har været vant til. Det indebærer en vis usikkerhed. Hvis vi for eksempel regner forkert nu, og det viser sig, at vi får brug for mere materiale, så har vi et problem om et halvt år. Vi står altså ikke i nogen stor mangelsituation lige nu, men den kan nemt komme, når der ikke er mulighed for at reagere på den korte bane, forklarer Karen Bladt.

Alle tre direktører håber, at der snart er balance i leveringstiderne og priserne igen, men de forventer, at de kommer til at kæmpe videre resten af året og måske endda et stykke ind i 2022.

– Hver nat drømmer jeg om, at det stopper i morgen, men det er ikke til at sige, hvor længe det bliver ved, siger Michael Almeborg.