Leder: Tilflyttertanker

Leder: Tilflyttertanker
Arkivfoto
| ABONNENT | 6. MAJ 2021 • 19:34
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
6. MAJ 2021 • 19:34

LEDER

– Der er afsat ekstra midler til puljen for særlig vanskeligt stillede kommuner, og den vil vi gerne have en bid af, sagde borgmester Thomas Thors (S) her på sitet i går.

Ja, det må man sige. Helt præcis 70 millioner kroner står der på den ønskeseddel, som Bornholm afleverer til Indenrigsministeriet. Lige knap en femtedel af den samlede pulje.

Hvad der koster for Bornholm er, at befolkningstallet sidste år steg. Derfor mister Bornholm sandsynligvis godt 27 millioner kroner, som regionskommunen hidtil har fået som en del af kommunernes indbyrdes udligning.

Her er det så, at man let går galt i byen. For når det nu åbenbart koster penge for kommunen, at flere flytter til end fra Bornholm, hvad alverden skal vi så med de tilflyttere? Vil nogle sikkert sige. Og hvorfor er det endda kommunalbestyrelsens vision nummer et, at vi skal være 42.000 på Bornholm om nu bare syv år?

Fordi alternativet til det er skræmmende. Indenfor de næste 15 år vil en tredjedel af Bornholms arbejdsstyrke forlade arbejdsmarkedet. 43 procent af de mange er faglærte, svarende til mellem 250 og 300 personer om året. Men erhvervsuddannelserne på Bornholm optager kun omkring 90 nye elever om året.

Lad være at stille krav om bedre forhold her og nu. Men forlang af jeres politikere, at de har en gangbar plan om bare tålelige forhold om 10 år.


Og så har vi kun talt om de faglærte. Det er samme historie med stort set alle grupper på arbejdsmarkedet. Bornholm får massiv brug for ny arbejdskraft.

Vi siger det så stærkt, fordi det er som om, at det ikke er trængt ind alle steder endnu. Helt ind i kommunalbestyrelsen bliver en størrelse som Tilflytterservice kun alt for mange steder betragtet som et stedbarn, og kun en ekstra pose penge og det yderste af neglene reddede sidste efterår den ordning fra at blive savet helt væk. For mange steder har man det sådan, at alt det her med tilflyttere da må kunne klares med tilbageflyttere, "hvis bællana bare flytter hjem". Og var det bare så vel, men det er langt, langt fra virkeligheden.

Skrækscenariet er, at de store virksomheder forsvinder fra Bornholm, simpelthen fordi de ikke kan ansætte nok. Sker det først, vil ingen have lyst til at tænke følgerne til ende. Men ringere offentlig service vil naturligvis være en af de første.

Andre kommuner har det samme problem, og mange andre steder har man forlængst sat ind med hele små hære af tilflytterguider. Kampen om tilflyttere er benhård, og Bornholm er allerede sat bagud.

Det nytter ikke længere. Når Business Center Bornholm nu gerne vil have Tilflytterservice gjort fireårig, må man imødekomme ønsket, bedre sent end aldrig, og man bør også langt om længe give Rune Holm flere kolleger.

Til alle partier nu, hvor valget nærmer sig: Lad være at tale om bedre offentlig service! Tal om hvordan I vil fremtidssikre offentlig service! Til vælgerne: Lad være at stille krav om bedre forhold her og nu. Men forlang af jeres politikere, at de har en gangbar plan om bare tålelige forhold om 10 år.