Leder: Test er bedst

Leder: Test er bedst
Foto: Anders Beier/Bornholmslinjen
| ABONNENT | 15. APR 2021 • 07:32
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
15. APR 2021 • 07:32

LEDER

Selvfølgelig er det glædeligt, at landet nu åbner mere og mere. Anden bølge af corona virker på retur herhjemme, og den er det helt sikkert på Bornholm, det har længe stået klart. Den smule fik dog lov at stå tilbage af Bornholms korte status som test-ø: Vi fik bevist, at det var berettiget, at Bornholm fik den hæderstitel, og en form for hæderstitel var det vel.

Nu ligner det så også, at årets ferierejse er reddet for en del, dog sikkert kun hvis den ikke går bestemte steder hen. For mens Danmark gradvist åbner, hærger tredje bølge af corona i ganske mange lande, og vi skal ikke langt væk, særligt ikke fra Bornholm, for at finde de første.

I Tyskland er antallet af yngre indlagte mellem 35 og 49 år steget meget i de seneste dage. Polen registrerede onsdag 803 nye coronadødsfald, det næsthøjeste på én dag siden pandemien begyndte. Og så er der Sverige, der den seneste uge har registreret fem gange flere smittede pr. en million borgere end Danmark, og som netop nu har Europas højeste incidenstal.

 

Mens vi alle glæder os til sommer og turister, glæder os over at vi må mere og mere, må man en smule barokt i sammenhængen også kræve kravet om negativ coronatest for fly- og færgepassagerer til Bornholm genindført

 

Hvem sagde hyggelige naboer...? Længere væk fra Bornholm skal vi ikke for at finde lande, hvor coronasituationen er værre end nærmest nogensinde. Og skulle man stadig tro, at Danmark er blevet en sikker oase, skal vi ikke længere væk end til Ishøj syd for København for at finde et sted, der fra torsdag lukker mere ned og ikke op. Nu lukker Ishøjs udvalgsbutikker igen.

Det viser altsammen, at det var en meget lang ende, som den kommende konservative kommunalkandidat Anders Møller havde fat i med sit debatindlæg her i avisen i går. Fortsætter hans parti med at ramme skiven så klart frem mod valget, kan det ende med et konservativt comeback i bornholmsk politik.

Overordnet taler Anders Møller for at tage konsekvensen af den ualmindeligt lave grad af corona på Bornholm ved at åbne endnu mere. "Men, og der er et men", noterer han også og vældig velplaceret.

"Det kræver, at vi har fuldkommen styr på smitten – også den, der kommer udefra. Derfor er det også fuldstændig uforståeligt, at kravet om negativ test på flyet og med færgen fra Køge nu falder bort. Det står helt klart, at uden test af alle tilrejsende har vi ikke fuldt overblik og dermed styr på smittespredningen. Og det vil være en klar forudsætning for yderligere genoplukning."

Lige præcis. Så mens vi alle glæder os til sommer og turister, glæder os over at vi snart må mere og mere, må man en smule barokt i sammenhængen også kræve kravet om negativ coronatest for fly- og færgepassagerer til Bornholm genindført. Det er et lille offer at bringe, når det er det, der definitivt kan sikre den enorme gevinst, der vil følge med et mere åbent samfund.