Leder: Sådan gør vi Bornholm Great Again

Leder: Sådan gør vi Bornholm Great Again
Foto: Holger Larsen
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 10. JAN 2022 • 05:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
10. JAN 2022 • 05:30

Nytårsværket i rundkørslen har inspireret Tidende til at sætte visioner for Bornholm.

Nytårsaften eller -nat placerede ukendte gerningsmænd en ko af papmaché i rundkørslen ved Torneværksvej. Koen stod midt i Esben Klemanns nyligt afsluttede værk, der ofte bliver kaldt den smeltede gylletank. Ved siden af koen, som blev fjernet fredag af kommunen, stod 1. januar et skilt med sloganet "Make Bornholm Great Again".

Det slogan refererer til Donald Trumps "Make America Great Again" eller MAGA-bevægelsen, som langt de fleste danskere tager afstand fra, fordi vi i stor grad ikke tror på Trumps forståelse af demokrati.

Øens børn skal også
have det langt bedre

Vi har på redaktionen hidtil forgæves forsøgt at finde bagmanden og få udlagt tankerne bag "Make Bornholm Great Again". Indtil det lykkes kommer her Tidendes bud på, hvordan Bornholm kan blive great.

Nøglen til et great Bornholm er en sund og selvkørende økonomi. I dag betaler resten af Danmark næsten halvdelen af alle Bornholms kommunale udgifter, hvis vi regner færgetilskuddet med. Med en ny grøn vækst, flere job og indbyggere er det en mulighed at stå på egne ben.

Selvom der er meget lang vej derhen, har vi allerede taget nogle meget store skridt i den retning. Regeringens mål om at fremrykke og udvide Energiøen på Bornholm er et kæmpe skridt, ligesom fredagens glædelige nyhed om sammenkobling af det store og det lille el-net hjælper os godt på vej.

Fremtiden for Bornholm afhænger af, om vi kan have arbejdspladser på vores ø midt ude i Østersøen. Her er Jensen, Espersen og Beckpack strålende eksempler på virksomheder, der med bornholmsk arbejdskraft konkurrerer med hele verdensmarkedet og har succes. Dem og deres ligesindede skal vi passe godt på og hjælpe til at vækste. Erhvervslivet er den økonomiske motor, der trækker os frem.

Den grønne fremtid med vindmøller, elnet, grønt brændstof til skibene og forhåbentlig også grøn trafik til, fra og på øen er det brændstof, vores økonomiske motor benytter. Havnen, kommunen og staten har slået tonen an med grøn offshore, grøn branding og energiø i megaformat. Nu er turen kommet til alle os andre på Bornholm.

Hvordan bidrager vi til at udvikle Bornholm til at blive verdens mest grønne ø? Kun på den måde kan vi beskytte og udvikle vores unikke natur og kultur. Kan vores landbrug blive mere klimavenligt og samtidig komme i gang med at høste stort på det bæredygtige gourmet-image, som de små fødevareproducenter allerede har skabt?

Hvis Bornholm skal være great skal vi være green.

Men det er ikke nok. Øens børn skal også have det langt bedre. Vi skal skabe et samfund, hvor langt færre har alvorlige diagnoser og mistrives, hvor små børn ikke drikker sig fulde, og unge ikke dør af narkotika eller slår ihjel i skoven. Et greb er at give børnene fritidsklubber, så de kan indgå i sunde fællesskaber efter skole. Men indsatsen kræver langt mere end det. Flertallet i den nye kommunalbestyrelse har lovet vælgerne at rette op på forholdene for børnene, så det tegner heldigvis også lovende her.

Make Bornholm Green Again og fokusér på vores børn og erhverv.