Leder: Læserne er på banen. Må kvinder være præster?

Leder: Læserne er på banen. Må kvinder være præster?
Det er lykkedes at åbne en reel debat om præstegerningen og kønnets betydning for den.
| ABONNENT | 12. DEC 2020 • 09:33
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
12. DEC 2020 • 09:33
LEDER

”Det er rigtig synd, når det bliver personligt. Jeg har ikke noget imod, at en kvinde bestemmer eller er leder forskellige steder. Mange kvinder er også meget bedre end mænd til det.”

Sådan lyder det i et af de mange bidrag, Bornholms Tidende har modtaget på det seneste. Afsenderens navn fremgår af Facebook.

Læser man videre i bidraget, lyder det:

”Jeg læser dog min Bibel helt bogstaveligt, og jeg kan finde flere steder, hvor der står, at en kvinde ikke kan være præst, så derfor kommer jeg ikke i en kirke, hvor der er en kvindelig præst, uanset hvor dygtig og sympatisk hun er.”

Dermed er det faktisk lykkedes at åbne en reel debat om præstegerningen og kønnets betydning for den – hvilket er glædeligt. Emnet er følsomt og samtidigt et af dem, hvor vi risikerer, at dem, der ved mindst, råber højst. Men ikke denne gang.

Anledningen er, at Bornholms Tidende forleden efterlyste en åben debat om den rolle, som visse kredse i kirkerne på Bornholm tillægger kønnet. For der er dele af øens menigheder, hvor man ikke ønsker en kvinde som præst. På trods af, at den danske folkekirke er finansieret via skatter fra alle borgere. Og på trods af, at der i lovgrundlandet ikke er belæg for at lade kønnet spille en rolle. Selvfølgelig.

 
”Er jeg et dårligt
og forkert menneske?”

 

Udspringet for debatten er, at sognepræst Meghan Welsch Jakobsen forlader Bornholm og embedet i Gudhjem og Østerlars kirker. I den anledning forklarede hun avisen, hvordan en lille del af menigheden har mødt hende.

– Bornholm har et konservativt, kristent segment. Det kan være svært for en kvindelig præst at have med dem at gøre, sagde hun.

– De kan finde på at komme hen og fortælle dig, at de helst ville være dig foruden.

Bornholms Tidende har markeret avisens holdning. Mænd og kvinder skal behandles lige – også som præster. Men vi har respekt for alle, der åbent vedstår sig det vanskelige modsatte synspunkt. For det skal udfordres i det åbne og ikke udskammes. Så ændrer det sig aldrig.

Mangfoldigheden i bidragene til avisen er store:

”Præsten bør vel dømmes på sit virke. Kom til gudstjeneste i Nylars og oplev en aldeles fremragende prædikant.”

Og:

”Jeg synes, hun var en fantastisk præst, bare fordi man ikke kører lige efter den rille andre folk synes, og tænker lidt anderledes, så skal man nedgøre.”

Pladsen er trang. Nogle enkelte nævnt. Ingen glemt. Alle udsagn ligger online.

Bidragsyderen, som er citeret i indledningen af denne leder, har det mod at stå frem med det synspunkt, som er sværest at forsvare i nutiden. Nemlig synspunktet om, at forskelsbehandling af mænd og kvinder som præster kan forsvares. Han skriver videre med stor sårbarhed:

”Jeg tror på, at vi har fået forskellige roller som mænd og kvinder i den kristne menighed. Der er dog heller ikke noget arbejde, der er finere end andet i den kristne menighed. Vi er alle lige meget værd for Gud, helt ufatteligt dyrebare. Mon det går an at have den holdning i 2020? Eller er jeg et dårligt og forkert menneske?”

Lad endelig den sobre debat rulle videre op mod højtiden.