Leder: Knudsker Rådhus

Leder: Knudsker Rådhus
Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 21. APR 2021 • 12:08
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
21. APR 2021 • 12:08

LEDER

Vil man gerne blive klogere på Knudsker, skal man ikke sætte sin lid til internettet. Selv det præcise indbyggertal i landsbyen udenfor Rønne kan man faktisk ikke finde gjort op. 2.734 bor i Knudsker Sogn, men sognegrænser er sin egen sag, og hovedparten af dem er reelt rønneboer.

Knuds Kirke kan man finde, den mindste på Bornholm, romansk og fra cirka år 1150. Herfra fører nogle spor videre til Kong Knud den Hellige, der har lagt navn til først kirken, siden stedet. Kong Knud er en anderledes drabelig historie, end hvad der nu plejer at passere i den lille by på toppen af bakken.

I Knudsker IF kan man finde og pensionistforeningen, men ellers fører Knudsker et så stille liv på nettet, at virksomheden Knudsker-El kan drage fordel af at lade 'Knudsker' indgå i sit navn. At ligge nummer tre på Google koster penge for mange, men kan meget vel have været gratis her.

Midt i al denne ubemærkethed tyder noget dog på, at Knudsker er stærkt på vej frem på landkortet. Intet mindre end Bornholms sandsynligvis kommende centrale rådhusbygning går i al fald for tiden under navnet Knudsker Rådhus.

Det bliver spændende at se, om det navn vil hænge ved, men til en start forstår man det jo godt, hvis kommunen gerne vil have lidt mindre snak om Snorrebakken. Og noget skal barnet jo hedde, men hvad? Det er faktisk et bedre spørgsmål end som så.

'Bornholms Rådhus' kan måske først virke oplagt, men også kun netop først. For som både Morten Riis og Leif Olsen påpegede i mandagsavisen, bruger kommunen jo stadig de gamle rådhuse i både Rønne, Tejn og Nexø til administration. Det bliver man efter planen ved med, i hvert fald til en start, og de tre bliver jo ikke mindre rådhuse af, at man nu bygger ud og får et større i Knudsker.

Skal navnet tjene et lidt større formål, vil det ikke være dumt, hvis det markerer, at denne bygning tjener hele Bornholm, ikke bare...nå ja, Knudsker. Og ikke at vi skal lade os diktere af, hvad man måtte tænke ovre, men klinger 'Knudsker Rådhus' lidt sælsomt på Bornholm, gør det det såmænd nok ikke mindre i resten af landet. En idékonkurrence kunne måske godt gøre gavn. 30.000 bornholmere med valgret er trods alt en rimelig, pæn, stor tænketank.

Og nuvel da: Vigtigere end navnet udenpå bygningen er selvfølgelig bygningens indre. På den front kan det vække bekymring, at de ansatte stadig finder det planlagte antal af delte kontorer for stort, som Karen Lynn Jacobsen som fællestillidsrepræsentant for kommunens HK-ansatte gav klart udtryk for, da projektets 3D-modeller blev fremvist tidligere på ugen.

Hvordan man end vender og drejer det, er det desværre bare svært at finde plads nok i et bygningskompleks, der i øvrigt har mange kvaliteter. I den bedste af alle verdener samlede man hele administrationen i (well...) Knudsker, for det vil gavne både trivslen og arbejdskvaliteten. Det vil bare også være meget, meget dyrt. Men så lad det tage nogle år og byg ud i etaper.

Det bliver dér vi lander, det tør vi godt spå. Om 20 år er bygningen her Bornholms Rådhus, og det vil være fint. Så lever vi nok med, at også navnet må støde til hen ad vejen.