Leder: Giv os en plan for genåbningen, tak!

Leder: Giv os en plan for genåbningen, tak!
Ny Form i Snellemark Centret i Rønne. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 28. JAN 2021 • 16:36
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
28. JAN 2021 • 16:36

LEDER

Det er både rystende og opmuntrende læsning at følge med i, hvordan erhvervs- og handelslivet på Bornholm kæmper for butikkernes overlevelse.

Rystende, fordi nogle må lukke. Senest var det Ny Form i Snellemark Centret i Rønne, der meldte pas.

– Når jeg skal åbne en butik, kan det tage mig et kvarter at tage den beslutning, men når jeg skal lukke en butik, kan det tage mig fem år, lød det åbenhjertigt fra Kurt Nielsen, ejer af og direktør for Ny Form-kæden, da han forleden drejede nøglen om.

Opmuntrende, fordi vi mennesker i en presset situation er i stand til at finde nye løsninger.

– Vi håber at finde et andet sted at åbne, lyder det optimistisk fra Kurt Nielsen.

Og det er den gennemgående holdning – vi tror på det! Det syder af aktivitet – trods nedlukningen.

 

Det syder af aktivitet
– trods nedlukningen

 

Conni Grønvall i tøjbutikken Frøken Grønvall i Rønne har renoveret hele butikken og ryddet op overalt.

Nicklas Stærmose, der med sin mor Pia Stærmose står bag Pia Stærmose i Boderne og tøjbutikken Sørine i Rønne, er i gang med at rydde og male butikken.

Og Marianne Weidemann i Simon’s på Lille Torv i Rønne har repareret inventar og optalt varelager. Og forsøger nu at lære mere om at sælge online.

– Jeg er 59 år, og jeg må indrømme, at alle de nye ord, jeg lærer, lige så vel kunne være russisk, lyder det fra hende.

Gå på-mod og masser af gejst. Det er værd at huske, at disse selvstændige jo ikke bare kæmper en kamp for deres eget levebrød. Reelt er deres indsats med til at sikre, at Bornholm også er en levende og pulserende ø, når Danmark engang igen åbner efter de mange restriktioner.

Lad det være slået fast, at vi med god grund i snart i et år har levet under helt specielle regler, der skal sikre befolkningens fysiske sundhed.

Det er klart, at dette hensyn, hvor en potentielt dødelig sygdom er på spil, går forud for hensynet til den enkelte forretning – hvis det udgør en risiko, at den åbner.

Men vi står også i en situation, hvor smittetrykket nu er meget lavere end i efteråret – hvor restriktionerne var meget mildere. Hvor flere måtte forsamles. Hvor mere var åbent.

Og vi er i en situation, hvor vi kan teste meget mere og hvor vaccinationsprogrammet er gået i gang og ruller ud over landet.

Derfor: Vi skal tale mere om, hvordan vi kan give erhvervs- og handelslivet – herunder også hele kultur-, rejse- og turistbranchen, som er så afgørende for Bornholm – mulighed for at langtidsplanlægge, så de ved, hvornår og hvordan de kan åbne, hvis tallene fortsat udvikler sig i en given retning.

Nødråbet er også udgået meget klart via Bornholms Tidende:

– Hvis vi bare havde en dato, kunne vi lave en plan. Men det kan vi ikke, som det lyder fra Sanne Sørensen, formand for Centerforeningen i Snellemark Centret.

Vi burde have en planlægning, der kører parallelt med test- og vaccinationsprogrammet, der sikrer, at de seje og hårdt kæmpende i erhvervs-, handels- og kulturlivet ved, hvad der skal til, før de kan åbne.