Leder: DK014 kalder

Leder: DK014 kalder
Arkivfoto
| ABONNENT | 16. JUN 2021 • 15:31
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
16. JUN 2021 • 15:31

LEDER

Hører man til dem, der holder af at ryste på hovedet over EU, gav tirsdag noget nyt til samlingen. Endnu et eksempel på de euro-kratiske, besynderligt kringlede måder, som man (gad vide hvem?) har valgt at indrette det europæiske samarbejde på. "Gad vide hvem?" er faktisk et bedre spørgsmål end som så, for institutionen EU beskæftiger lige omkring 50.000 mennesker, EU-Kommissionen alene cirka halvdelen.

Alle de her mennesker, siger de hovedrystende, skal alle sammen have noget at lave, og ind imellem giver det nogle løjerlige udslag. For eksempel er der givet gået mange timer med at dele EU-landene ind i mindre dele, ikke regioner men nærmere underdele af dem. EU-standarden til netop det vigtige formål kom til verden for snart 20 år siden og tjener som et stykke værktøj, når EU skal fordele nogle af de penge, som man får ind fra medlemslandene, ud blandt de samme medlemslande.

 

Bornholm har slået til lyd for, at de ikke-brofaste øer bør få 10 procent af de 600 millioner kroner, som Danmark vil få fra en EU-fond.

 

Den måde at dele EU op i mindre bidder har det mundrette navn Nomenklaturen for Territoriale Enheder til Statistik, oversat fra det franske Nomenclature des Unités Territoriales Statistiques, i daglig tale forkortet til NUTS, der på amerikansk betyder "sindssyg" eller i hvert fald "vanvittig", men lad nu det ligge. Sådan er det i hvert fald gået for sig, at NUTS-koden for Bornholm er DK014, hvad der igen skyldes, at vi er underafdeling nummer 4 af Region Hovedstaden, der på et højereliggende niveau i NUTS-systemet er blevet tildelt koden DK01.

Er De der endnu? Og ikke mindst: Hvad har alt det her sludder nu at gøre med os? Faktisk en hel del, skulle det vise sig tidligere på ugen.

Sammen med Fanø, Læsø, Ærø, Samsø og flere andre gode kræfter har Bornholm slået til lyd for, at de ikke-brofaste øer bør få 10 procent af de 600 millioner kroner, som Danmark vil få fra en EU-fond til støtte for de dele af EU, der er mest berørt af at gøre EU mere klimavenligt. Den indsats koster penge, og penge har man færre af på Bornholm og de andre mindre øer, end man har andre steder i landet, lyder logikken.

Fint og retfærdigt, skulle man umiddelbart mene. Men desværre også umuligt, kunne erhvervsminister Simon Kollerup (S) fortælle i tirsdags, for "det vil kræve, at samtlige landsdele i Danmark udpeges som støtteberettigede", altså alle de 11 dele, som NUTS-systemet deler Danmark op i. Og så er man jo ligesom lige vidt.

Men hurra: I det mindste er Bornholm da sin egen enhed i det her NUTS-system...! Det er hverken Fanø, Læsø, Ærø eller Samsø. Så måske er der håb endnu, og måske kan det nu endelig komme os lidt til nytte, at Bornholm rent faktisk er en landsdel, som en flittig lokal debattør har for vane at pege på igen og igen: Bornholm er en landsdel og må derfor ikke omtales som en ø, heller ikke selvom Bornholm jo altså ret uafviseligt er et landområde omgivet af vand på alle sider og på den måde lever ganske fint op til, hvad de fleste forstår som en ø.

Så mas endelig på, Thomas Thors! Send vores stolte landsdels Bruxelles-lobbyister i byen med det budskab, at der bør øremærkes euro til os i denne sag. Og skulle eurokraterne ligne store spørgsmålstegn, når vores folk i byen siger "Bornholm", så lad dem sige, at de kommer fra DK014. For det vil de øjeblikkeligt vide hvad er.