Leder: Den politiske top vil hjælpe udsatte unge

Leder: Den politiske top vil hjælpe udsatte unge
Viceborgmester Morten Riis (EL), der er formand for børne- og skoleudvalget, peger på, at nogle af de udsatte unge kommer fra familier, der ikke har samme muligheder som mange andre familier. Foto; Jacob Jepsen
| ABONNENT | 11. JAN 2021 • 08:17
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
11. JAN 2021 • 08:17
LEDER

Tillid er godt. Både avisen og borgere på Bornholm må have tillid til, at borgmester og viceborgmester mener det, når de siger, at nu skal der gøres noget effektivt ved problemet med udsatte unge, der bliver ramt af mistrivsel og ryger ud i et liv på kanten af samfundet, hvor misbrug er en mulighed.

Bornholms Tidende har dækket problemet siden november. Og vi er helt klart over, at for nogle læsere har dækningen næsten været for massiv. Det er jo ikke ligefrem underholdende læsning. Og for mange er det heller ikke umiddelbart relevant – fordi det ikke handler om dem selv eller nogen, de kender.

Men problemet er relevant. Ikke bare af rent menneskelige hensyn, men også af hensyn til Bornholm. Det er meget dyrt at samle udsatte unge op. Og Bornholm kommer til at mangle unge, der senere kan blive kompetent arbejdskraft, hvis vi ikke får alle ind på rette hylde.

Thomas Thors (S) fremhævede problemet med udsatte unge, som noget af det første, da Bornholms Tidende spurgte den nyudnævnte borgmester, hvilke politiske planer han har. For også han finder det frygteligt, at unge i Rønne er døde efter misbrug.

– Vi skal afdække, hvad vi kan gøre af forebyggende ting for at kunne undgå, at flere forældre må tage afsked med deres børn, sagde Thomas Thors.

 
Erkendelsen fra de to politikere er vigtig –
ikke mindst i et valgår, hvor der sagtens
kunne findes emner med større
gennemslagskraft og bredere popularitet.

 

Et af problemerne på Bornholm er, at flere instanser måske godt ved, at konkrete unge har det skidt. De unge kan være langt inde i systemet – og alligevel ikke få den rigtige behandling. Og måske derfor varsler Thomas Thors også, at gode intentioner ikke altid er nok. Det skal måske nye metoder til. Og penge til at betale løsningerne.

– Vi er meget optaget af, at de her dødsfald ikke skal gentage sig. Hvis en ny strategi kræver ekstra ressourcer, må vi jo finde dem, lyder det direkte fra Thomas Thors.

Også viceborgmester Morten Riis (Ø), der er formand for børne- og skoleudvalget, erkender problemet og peger på, at nogle af de udsatte unge kommer fra familier, der ikke har samme muligheder som mange andre familier.

– Meget af det, vi ser, er symptomer på nogle problemer i forhold til lighed. Både lighed i forhold til uddannelsesniveau, men også indkomstniveau, lyder det fra Morten Riis over for Bornholms Tidende.

Erkendelsen fra de to politikere er vigtig – ikke mindst i et valgår, hvor der sagtens kunne findes emner med større gennemslagskraft og bredere popularitet.

Morten Riis er endda så konkret, at han udpeger de to centre, som han har ansvaret for – Center for Skole og Center for Børn og Familie – som afgørende for at skabe bedre resultater. Blandt andet skal informationsstrømmen forbedres, så skolen orienteres om, at et barn har problemer.

– Der er nok plads til forbedring i øjeblikket. Det tror jeg, der er, lyder det fra Morten Riis.

Det er konkret. Og det er en modig analyse. Derfor skal vi også have tillid til, at han og Thomas Thors mener det.