Leder: Den nye liste Z

Leder: Den nye liste Z
Nye Borgerlige stiller op til kommunalvalget. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 26. MAR 2021 • 05:58
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
26. MAR 2021 • 05:58

LEDER

Mange husker stadig Fremskridtspartiet, selv om man skal ud blandt de ældste bornholmere for at finde dem, der også husker, da stifteren Mogens Glistrup stadig havde sin gang på fødeøen. Blandt Glistrups bidrag til dansk politik var også at gøre bornholmsk (eller rettere Rønne-fint) mere kendt i resten af landet, måske ligefrem også lidt bedre forstået.

23 år er der gået, siden Fremskridtspartiet senest havde plads i Folketinget. Ret afgørende for, at partiet efter en del års tummel røg ud var det legendariske landsmøde i Aarhus i 1995. Her var underholdningsværdien så høj, at DR-kanalen Bonanza har bevaret en 30 minutter lang reportage for eftertiden, frit tilgængelig på nettet.

Partiet findes faktisk endnu. Det gør intet væsen af sig, og siden 2010 har der været helt stille. Dengang for 11 år siden tog Fremskridtspartiet sig en sidste æresrunde i den politiske manege, da det (well...) allerede dengang meget lille parti blev splittet i to, så Fremskridtspartiet i de følgende år havde to formænd, der begge gjorde krav på at tale på vegne af partiet.

Foreløbig sådan kulminerede Fremskridtspartiets bidrag til at gøre dansk politik til et lidt mere muntert ting at følge. Den ædle tradition for god komik gik helt tilbage til partiets spæde start, hvor Mogens Glistrup kørte med åbne gruppemøder, så Christiansborg-pressen frit kunne følge med i de ganske mange sværdslag i en 28 personer stor folketingsgruppe, der for hvert enestes medlems vedkommende aldrig før havde været i politik. Kedeligt var det meget sjældent.

Hvorfor nu minde om sådan nogle gamle historier? Fordi Fremskridtspartiet på forunderlig vis synes om ikke tilbage i dansk politik, så er tankerne bag Fremskridtspartiet i hvert fald vendt tilbage, siden 2016 under navnet Nye Borgerlige. De klare fællestræk er en yderst liberal økonomisk politik med stærke krav om lavere skat – og en så stram udlændingepolitik, at kun det alleryderste højre vil gå længere endnu.

Og så er der endnu en ting. Lige netop på Bornholm kommer man også til at tænke på Fremskridtspartiet, når man med tilbageholdt åndedræt følger de tilbagevendende interne kampe i Nye Borgerlige Bornholm. Helt i Glistrups ånd bliver de ført i fuld offentlighed, hvor de i denne uge vendte tilbage med fyringen af en helt nyvalgt spidskandidat.

For et par år siden var det Kim Bjelstrand, der smuttede gennem Nye Borgerlige Bornholms travle svingdør, igen for åbent tæppe og med en kraftig salut om, at partiafdelingen var blevet infiltreret af højreekstreme.

– Jeg ser det som en forslået mand, der slår ud i blinde, svarede daværende lokalformand Kim Erik Biel-Nielsen ved den lejlighed, igen med en åbenhed, der ikke stod tilbage for Mogens Glistrups.

Det ville altsammen være vældig morsomt, hvis ikke fordi Nye Borgerlige faktisk står til cirka 10 procent på landsplan og har en helt reel chance for også at komme i kommunalbestyrelsen. Skal partiet have medansvar for Bornholm, er tiden rigeligt moden til at blive voksen i en fart.