Leder: Christians kollaps

Leder: Christians kollaps
Arkivfoto
| ABONNENT | 14. JUN 2021 • 05:47
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
14. JUN 2021 • 05:47

LEDER

Hele verden så med, da Christian Eriksen lørdag aften kun var meget hurtig lægehjælp fra at afgå ved døden under EM-fodboldkampen mellem Danmark og Finland. Som alle nu vil vide, kollapsede det danske landsholds største stjerne for snart ikke længere at trække vejret. Kun livreddende hjertebehandling forklarer, at Christian Eriksen stadig er iblandt os i dag.

At Eriksen overlevede er naturligvis det helt, helt centrale, det eneste af virkelig betydning. Men når det så er sagt, står fra det store chok i Parken også andre ting tilbage, som det er helt nødvendigt, at verden taler videre om. Ikke mindst den del af verden, der har sin daglige gang omkring UEFA, det europæiske fodboldforbund.

 

Hele resten af det danske landshold var helt tæt på Christian Eriksen, mens lægerne kæmpede for hans liv.

 

Hele resten af det danske landshold var helt tæt på Christian Eriksen, mens lægerne kæmpede for hans liv. Anfører Simon Kjær var så tæt på, at han som den første på stedet resolut gik forrest i at redde Eriksens liv ved at forhindre ham i at sluge sin tunge. Da kampen blev sat i gang igen, udgik Simon Kjær dybt rystet efter 20 minutter.

Hvis nogen stadig måtte tvivle, viser det, at ingen burde have spillet videre. Men lørdag aften gav UEFA kun det danske landshold to muligheder: Man kunne genoptage kampen med det samme – eller man kunne spille færdig søndag klokken 12. At afblæse kampen og lade stillingen 0-0 blive slutresultatet var derimod ikke på bordet.

For spillerne var det et pest eller kolera-valg. Landstræner Kasper Hjulmand beskrev det efter kampen som ”totalt uoverskueligt for spillerne at tage hjem på hotellet, ikke sove hele natten og så køre tilbage søndag og spille kampen færdig”.

– Helt ærligt handlede det om at få det overstået, sagde Hjulmand, der beskrev sine spillere som ”fuldstændig færdige følelsesmæssigt”.

Her kunne man så egentlig holde inde, men når nu dansk fodbolds største legende nogensinde lørdag aften også sagde noget, der er hans status værdig, fortjener det også at blive stående.

– Når sådan nogle ting sker, så er man som spiller i sine følelsers vold, og der har man ikke overskud og overblik til at tage vigtige beslutninger. Der skal være nogen, der siger ”Nu gør vi det her – og nu stopper vi det her”, sagde Michael Laudrup fra TV3’s studie.

– Man tager en beslutning så tæt på så stor en følelsesmæssig begivenhed, og det er det, jeg synes er forkert. Der skulle man bare have sagt ”Vi spiller selvfølgelig ikke mere i aften, og så skal vi nok finde ud af de muligheder, der er, sagde Laudrup også.

Selvfølgeligt for de fleste, men desværre ikke for UEFA. Her så man strikt på sit turneringsprogram, og det fortæller, at finnerne skal spille anden kamp på onsdag, mens Danmark spiller igen dagen efter. UEFA så kun på sin egen kampkalender, før man gav de danske spillere det helt umulige og helt urimelige valg, som de fik.

Dagen efter strømmer al sympati til først Christian Eriksen, dernæst det danske landshold, der naturligvis ikke kunne spille fodbold, da det på det nærmeste blev tvunget dertil. Men den største tjeneste vil man gøre både Eriksen og alle hans kolleger ved øjeblikkeligt at indføre regler, der sikrer, at ingen skal spille fodbold i en tilstand af chok. Har UEFA ikke menneskeligheden til at indse det selv og gøre det af sig selv, må nogen lægge det pres, der får de høje herrer til det.