Leas folketingsår for Bornholm: Fokus på landbrugsaftale og naturparken

Leas folketingsår for Bornholm: Fokus på landbrugsaftale og naturparken
Lea Wermelin. Foto: Berit Hvassum
POLITIK | CHRISTIANSBORG | ABONNENT | 5. OKT 2021 • 20:00
Jakob Nørmark
Journalist
POLITIK | CHRISTIANSBORG | ABONNENT
5. OKT 2021 • 20:00

Den nye landbrugsaftale og den kommende naturpark i Almindingen fylder meget i den bornholmske miljøministers kommende folketingsår.

Stående ved en af de ikoniske trapper på Christiansborg finder Lea Wermelin telefonen frem for at give en status fra åbningen af Folketinget.

Den socialdemokratiske miljøminister, der kort forinden har siddet i folketingssalen og lyttet til sin partileders tale, glæder sig over den overordnede tilstand i kongeriget.

Hvad bliver for dig de to-tre vigtigste opgaver i det nye folketingsår?

– En af de ting, som har været helt afgørende at få på plads er landbrugsaftalen, som vi har arbejdet stenhårdt på i flere måneder. Den skal både sikre, at vi klimaomstiller landbruget og gøre det bedre for vores miljø og natur, men også sikrer, at vi udvikler dansk landbrug, og at landbruget bevarer en stærk konkurrencekraft. Vi skal sørge for, at det går fra papir til virkelighed, så selv om sidste punktum er sat i aftalen, er vi ikke i mål. Det kommer til at kræve tid og kræfter, siger Lea Wermelin og vender blikket mod et emne, der har ført til en del opstandelse på Bornholm:

– Og så er vi jo i gang med at rulle naturnationalparkerne ud i hele Danmark. Vi skal tage stilling til placeringen af de næste ti, siger miljøministeren, der uden at nævne indhegningen, som generer nogle skovbrugere, leder samtalen over på den bornholmske naturnationalpark i Almindingen, der er blandt de fem første parker, hvor urørt skov, græssende dyr og åbne arealer skal bidrage til et mere rigt dyreliv.

I Almindingen er der stadig ubesvarede spørgsmål, som kommer til at optage ministeren:

– På Bornholm, hvor vi er gået i gang med processen, skal vi nu i dialog om, hvordan vi finder de gode, lokale løsninger; hvilke dyr skal der sættes ud, hvordan sikrer vi god adgang til friluftslivet, hvordan tager vi hensyn til træbranchen, siger Lea Wermelin.

Lea Wermelin er positiv efter åbningen af Folketinget.

– Det er jo en festdag, og det er det særligt, fordi – som statsministeren også sagde – hverdagen er tilbage i Danmark. Vi har ved fælles hjælp klaret coronaen så godt, at vi nu i modsætning til mange andre lande kigger ind i en normal hverdag. Der er grund til at glæde sig over, at det går godt med økonomien, og så var jeg særligt glad for, at afsættet for talen var spørgsmålene om, hvordan vi løser klimakrisen, og hvordan vi passer bedre på vores natur. Det er selvfølgelig som miljøminister en rigtig god start på sådan en tale, siger Lea Wermelin til Bornholms Tidende.

Mangel på arbejdskraft og uddannelsesreformer står højt på regeringens dagsorden, kan man udlede af Mette Frederiksens tale. Disse emner er i den grad også relevante på Bornholm, pointerer Lea Wermelin.

– Generelt er billedet, at vi kigger ind i den største vækst i 15 år, og det gør, at vi også på Bornholm mangler kvalificeret arbejdskraft. Det er noget, der også kommer til at fylde i den politiske debat, siger hun.

En vigtig prioritet bliver at få alle gode kræfter ud på arbejdsmarkedet og øge udbuddet. I september præsenterede regeringen udspil, der sigter mod at få flere indvandrerkvinder i job og unge nyuddannede hurtigere i sving.

Andre vigtige greb, fremhæver Lea Wermelin, er at give flere af de unge en uddannelse og efteruddanne eller nyuddanne folk, der er endt i en jobmæssig blindgyde.

– Vi skal bruge den mulighed, vi står i under en højkonjunktur, siger hun.

– Vi skal være bedre til at uddanne os gennem hele livet. At vi får alle med i fællesskabet, også dem der står uden for arbejdsmarkedet. Det er der en rigtig god mulighed for nu.

Arbejdsmarkedets parter og regeringen er i gang med at kigge på her og nu-løsninger, men ministrene har også de langsigtede briller på, hvor flere faglærte er en nøglemålsætning. Her er der en forbindelse til den grønne omstilling og, for Bornholms vedkommende, energiøen og de store vækstmuligheder i Østersøen.

– Vi tror, at det bliver vigtigt, at vi viser, at de tekniske uddannelser bliver en del af fremtidens grønne løsninger. Hvis man sidder derude som ung og drømmer om en grønnere fremtid, er et af de steder, man konkret kan påvirke det, ved at tage en faglært uddannelse. Vi kommer til at lave klimaerhvervsskoler, som kan danne ringe i vandet i hele Danmark i forhold til erhvervsuddannelserne bliver endnu grønnere, siger Lea Wermelin og tilføjer, at det på Bornholm bliver oplagt at målrette uddannelserne til fremtidens arbejdsmarkedsbehov i forhold til energiøen.