Land og by møder hinanden: 'Støtten til det her har været overvældende'

Land og by møder hinanden: 'Støtten til det her har været overvældende'
De store maskiner var trillet ud af landejendommene og ind i Østerlars by denne søndag. Der var "Land møder By"-fest arrangeret af Østerlars Borgerforening og brugsens bestyrelse. Foto: Berit Hvassum
FÆLLESSKAB | ØSTERLARS | ABONNENT | 11. JUL 2021 • 18:30
FÆLLESSKAB | ØSTERLARS | ABONNENT
11. JUL 2021 • 18:30

Det er søndag middag og der er mere end almindelig aktivitet på pladserne omkring Dagli'Brugsen i Østerlars.

Lokale, turister og bornholmere fra resten af øen har indtaget byen, hvor Østerlars borgerforening og brugsforeningen i samarbejde har arrangeret endnu en sommerdag med aktiviteter.

De har tilkaldt lokale kræfter til at komme med deres ekspertise, og de lokale kræfter har hørt dem.

Gamlevældegård, RT Multi, Flemming Olsens Have og Anlæg, Lennart Ipsen Transport og Jørn Ole Klausens Murerforretning Rønne Aps er kommet med kørertøjer og maskiner til udstilling.

Gudhjem Bus sørger for gratis køreture i limosinen, og Allinge Byggemarked har sponsoreret grillen, som borgerforeningen serverer pølser fra.

Stor lokal opbakning

Ved grillen står borgerforeningens formand Flemming Rasmussen og René Andersen fra bestyrelsen i Dagli'Brugsen Østerlars.

Mens de ristede løg bliver sat frem, evaluerer de to foreningsengagerede mænd, hvordan det er gået med modtagelsen af sommerdagene i Østerlars.

– Det er gået helt fantastisk, synes jeg. Når man står her og ser rundt, kan man jo se en stor opbakning fra lokalsamfundet. Støtten til det her har været overvældende, og så er vejret jo med os i dag. Vi kan ikke bede om mere, siger René Andersen.

På den gamle tankplads og ved pladsen foran siloen længere nede af vejen er der også forskellige aktiviteter.

Placeringen er nøje udvalgt, fortæller René Andersen.

– Vi har valgt at fokus skulle være på pladserne omkring brugsen, så folk kommer der, hvor vi gerne vil have dem. Nemlig i nærheden af brugsen, så de forhåbentlig også tænker, at de vil gøre deres indkøb her, siger han.


René Andersen fra brugsen bestyrelse sørgede sammen med borgerforeningen for, at gæsterne til "Land møder By"-festen kunne få noget at spise. Foto: Berit Hvassum

Socialt samvær efter corona

Anne Marie Svendsen Jensen, der er formand for brugsens bestyrelse, kommer med lidt beskeder til grillmestrene.

Hun er også glad for, at så mange lokale har bakket op om projektet med sommeraktiviteterne.

– Alle er her og gør det gratis for at være med til at støtte, at der sker noget i byen og omkring vores allesammens brugs. Det er vi simpelthen så glade for, siger hun.

Ved borde-bænke-sættene mellem brugsen og grillen er der ved at være fyldt op med mennesker.

Snakken går, og det er netop det, brugsforeningen og borgerforeningen også har ønsket at få ud af dagen.

– Det er jo også lige så meget for det sociale, at vi gør det her. Vi er alle sammen i underskud af socialt samvær efter corona, og her kan vi mødes, snakke og netværke på tværs. Det vil vi rigtig gerne skabe rammerne for, siger Anne Marie Svendsen Jensen.

Dialog mellem by og land

Overskriften for denne søndag er Land møder By.

Derfor er de lokale landmænd også indbudt til at komme og udstille deres maskiner.

Anders Lassen fra Gamlevældegård er en af dem, der er mødt op med traktor og åbent sind.

– Jeg er her jo i dag for at bakke op om vores lokalsamfund, som jeg går meget op i, men også for at fortælle, hvorfor vi landmænd nogle gange fylder så meget på vejene, siger han.

Anders Lassen møder nemlig en gang i mellem en irritation hos byfolk, som han gerne vil gå i møde.

– Det er jo især, når der er nye, der flytter til og ikke kender til landbruget. Det er jo skideirriterende, når vi kommer buldrende ude på vejen klokken syv om morgenen. Men vi kører jo altså i de her store køretøjer i landbruget i dag. Det er ikke Morten Korch-stil længere. Det handler om effektivitet. Det vil vi gerne fortælle om, siger han.


Anders Lassen fra Gamlevældegård var kørt ind med sin tonstunge traktor for at komme i dialog med borgere, der havde spørgsmål eller interesse for landbrugsarbejdet. Anne Marie Svendsen Jensen, der er formand for brugsen, havde inviteret. Foto: Berit Hvassum

Landmandsaspiranter i byen

Udstillingen af landbrugsmaskinerne er et kæmpe hit for Liam Just på syv år og Bertram Østerby på 12 år.

De har fundet sig til rette på sæderne på to forskellige køretøjer.

Bertram har en John Deere-kasket på og fortæller, at han er vild med landbrugsmaskiner.

Køretøjet han sidder på, har han også styr på.

– Jeg kan godt regne ud, hvad den skal bruges til. Det er til at køre grus og grave render, siger han.

Bertrams mor, Lisbeth Østerby, fortæller, at de er kommet til Østerlars netop for at se på maskinerne.

– Vi har sommerhus i Aakirkeby, og vores nabo fortalte, at der var det her arrangement i dag. Det passer lige til os, for Bertram går meget op i arbejdet i landbruget og vil gerne være landmand, når han bliver stor. Allerhelst her på Bornholm, siger Lisbeth Østerby.

Land mødte i sandhed by i Østerlars denne søndag, og resten af sommeren vil brugsforeningen og borgerforeningen lave flere sommerarrangementer, som bringer folk sammen i Østerlars.


Liam Just på syv og Bertram Østerby på 12 var nogle af de glade besøgende, der fik lov at sidde i de store maskiner. Foto: Berit Hvassum