Kunstnere inviterer indenfor i værkstedet

Kunstnere inviterer indenfor i værkstedet
Fællesudstilling i Gudhjem Museum for kunstnerne der deltager i Kunstrunden. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 10. MAJ 2021 • 15:54
| ABONNENT
10. MAJ 2021 • 15:54

KULTUR

For sjette gang åbner den bornholmske kunstverden atelierdørene for de interesserede og nysgerrige.

I 2021 har 59 kunsterne meldt sig til Bornholms Kunstrunde, og besøgende har mulighed for at besøge kunstnere i alt fra keramik, glas- og billedkunst, fotografi, grafik og skulpturer.

– Formålet er at samle kunstere, der har lyst til at åbne for, at gæster og turister kan komme kvit og frit. Det gør også, at dem, som ikke er så hjemmmevant i kunstmiljøet, også tør komme, stille spørgsmål og lære kunst og kunsterne at kende. Det giver dem måske også blod på tanden til at investere i noget kunst, siger Lisbeth Klaustrup, billedkunstner, indehaver af galleriet Garlishée og tovholder for Bornholms Kunstrunde.

Selve kunstrunden holdes fra torsdag 13. maj til lørdag 15. maj, men på Gudhjem Museum er det muligt at se en fællesudstilling med kunsternes værker fra 8. maj til 16. maj.


Foto: Jens-Erik Larsen


Stærkt 2019 efterfulgt af nedgang i 2020

Konceptet om en kunstrunde er kendt fra andre steder i verden og i Danmark. I Silkeborg har man sågar haft noget lignende i henved 30 år, fortæller Listbeth Klaustrup, det netop har virket som kunstner med galleri i Silkeborg i mange år, inden hun og hendes mand flyttede til Bornholm.

Den bornholmske kunstrunde blev til i et samarbejde med Destination Bornholm og repræsentanter fra det bornholmske kunst- og kulturliv.

I maj 2016 løb den første kunstrunde løb af stablen henover Kristi himmelfartsferien, og det er netop ideen at afholde arrangementet dér, da det således undgår at komme i karambalage med andre bornholmske begivenheder. På grund af corona kunne det dog ikke lade sig gøre sidste år, hvor kunstrunden blev flyttet til august, og det kunne ifølge Lisbeth Klaustrup tydeligt mærkes.

– Opbakningen var stadigvæk stor med 7.500 besøgende og 500.000 kroner for omsat kunst, men 2019 var større med 85 deltagende kunsterne, 10.000 besøgende og der blev solgt kunst for mere end 700.000 kroner.


Foto: Jens-Erik Larsen


Kunstrundens fremtid

2021 bliver et særligt år for den bornholmske kunstrunde. Efter at have haft en fremtrædende rolle træder Destination Bornholm lidt mere i baggrunden, og kunsterne skal i år og næste år vise, at Bornholms Kunstrunde er klar til at stå på egne ben.

I starten af året var det dog lidt op ad bakke, fortæller Lisbeth Klaustrup.

– Mange turde ikke melde sig til i starten, fordi det blev flyttet sidste år, og alle var usikre på, hvilken betydning corona igen ville få. Da vi ramte den første tilmeldingsfrist 1. februar, var der kun 30 tilmeldte. Det fik os til at udskyde tilmeldingsfristen to gange. Det betød, at vi kom op på 59 deltagende kunstere.

Når dette års kunstrunde er slut inviterer Lisbeth Klaustrup til et evalueringsmøde for at finde ud af, hvordan kunsterne vil drive kunstrunden fremover. Det kræver formentlig, at der stiftes en eller anden forening, som får det formelle ansvar for Bornholms Kunstrunde.

– Andre skal være med til at tage ejerskab, siger Lisbeth Klaustrup.