Kristendemokrat trækker støtte til rådhus med hård kritik af Thors for løftebrud

Kristendemokrat trækker støtte til rådhus med hård kritik af Thors for løftebrud
Borgmester Thomas Thors (S) brød med budgetforliget en aftale, der var "en klar forudsætning for", at Kristendemokraterne efter sidste valg kunne støtte hans forgænger Winni Grosbøll (S) som borgmester, skriver medlem af kommunalbestyrelsen Bjarne Hartung Kirkegaard. Foto: Berit Hvassum
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT | 16. SEP 2021 • 13:38
Jakob Marschner
Journalist
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT
16. SEP 2021 • 13:38

Med budgetforliget bryder borgmester Thomas Thors en aftale, der var en betingelse for, at Kristendemokraterne kunne pege på Winni Grosbøll som borgmester, melder KD ud. Partiet trækker samtidig sin støtte til rådhusprojektet, for også her er forudsætningerne bristet, mener partiet.


Borgmester Thomas Thors (S) brød med budgetforliget en aftale, der var "en klar forudsætning for", at Kristendemokraterne efter sidste valg kunne støtte hans forgænger Winni Grosbøll (S) som borgmester.

Det skriver medlem af kommunalbestyrelsen Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) torsdag i en pressemeddelelse op til Kristendemokraternes generalforsamling, der fandt sted torsdag aften efter Bornholms Tidendes deadline. Samtidig fortæller han, at forudsætningerne for, at KD kan støtte rådhusbyggeriet nu ikke længere er til stede.

Bjarne Hartung Kirkegaard noterer først, at Kristendemokraterne i forrige uge "for første gang i mange år ikke kunne tilslutte sig et budgetforlig". Dernæst forklarer han hvorfor.

"Det skyldes dels, at borgmester Thomas Thors brød den aftale, som Kristendemokraterne indgik med hans forgænger Winni Grosbøll om at fastholde puljen med tilskud til pasning af egne børn og at fastholde den gratis parrådgivning – to klare forudsætninger for at Kristendemokraterne på valgnatten i 2017 kunne støtte en socialdemokratisk borgmester", skriver Bjarne Hartung Kirkegaard.

Kristendemokraterne kunne desuden ikke acceptere budgetforliget af den grund, at bugdettet efter KD's mening sparer mere på kommunens drift end nødvendigt.

"Budgetforliget indeholder flere besparelser på kommunens ordinære drift, end det var nødvendigt i forhold til kommunalbestyrelsens vedtagne mål om et overskud på den ordinære drift på mindst 50 millioner kroner. Socialdemokratiet og Venstre har indlagt besparelser, så overskuddet på driften i 2022 er på mere end 75 millioner kroner", fortsætter Bjarne Hartung Kirkegaard.

KD: Penge til rådhus uklare

Socialudvalgets formand skriver desuden, at forudsætningerne for, at 20 ud af kommunalbestyrelsens 23 medlemmer i juni kunne støtte rådhusprojektet på Snorrebakken og to adresser i Kristendemokraternes øjne nu ikke længere er til stede.

"Det store overskud på den ordinære drift skaber uklarhed om finansieringen af det nye rådhusprojekt, hvor det har været en klar forudsætning, at det ikke skal finansieres gennem besparelser på kommunens drift", melder Bjarne Hartung Kirkegaard ud.

"På kommunalbestyrelsens møde 25. juni blev første fase af rådhusprojektet vedtaget, og her var der forudsat anlægsinvesteringer i 2022 på 48,3 millioner kroner. I budgetforliget fremgår alene 30 millioner kroner (lånefinansiering) og et kassetræk på 7,1 millioner kroner og dermed ikke fuld finansiering i henhold til det besluttede beløb i juni. Her skal det nævnes, at der i 2022 også er planlagt andre anlægsinvesteringer end rådhusprojektet."

"Det er muligt, at Socialdemokratiet og Venstre har en god forklaring på, hvordan de vil sikre finansieringen af rådhusprojektet i 2022, og den vil forhåbentlig komme ved kommunalbestyrelsens førstebehandling af budgettet den 23. september", skriver Bjarne Hartung Kirkegaard.

"Men som Kristendemokraterne læser budgetforliget, er forudsætningerne for KD's støtte til rådhusprojektet ikke længere til stede, og det beklager vi dybt. For KD har det været afgørende at sikre kommunens medarbejdere bedre arbejdsforhold og samtidig styrke kommunens erhvervsservice. Det kan efter vores opfattelse sagtens lade sig gøre uden at skære i kommunens service og velfærd, nemlig gennem låneoptag og træk i den gennem flere år stigende kassebeholdning."