Kommunen sparer millioner på snerydning

Kommunen sparer millioner på snerydning
Masser af sne i Aakirkeby. Foto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 22. NOV 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. NOV 2022 • 05:30

5,5 millioner kroner mindre end hidtil blev sat af til vintertjenesten, da næste års kommunebudget faldt på plads, og også i de kommende år vil færre penge blive sat af. Forklaringen er, at kommunen venter endnu flere milde vintre.

Det er altid en lille chance at tage, men i en del kommuner gør man det, og i år gjorde Bornholm det så også.

Budgettet til at rydde sne blev ikke bare sat ned med det forlig om næste års kommunebudget, som Enhedslisten, Socialdemokratiet og Venstre blev enige om den 2. september. Det blev sat ned med 5,5 millioner kroner – og herefter med 2,4 millioner kroner mere i årene frem mod 2026.

Bag at der nu bliver færre penge til sneplove og det mandskab, der skal køre dem, ligger der, at de seneste fem års milde vintre har givet penge blev til overs hos vintertjenesten: I gennemsnit netop de 2,4 millioner kroner, som budgettet bliver sat ned med fra 2024 og fremad.

– Partierne bag budgettet har vurderet, at man godt vil kunne dække behovet for at rydde sne næste år med de penge, der var tilbage, efter at man havde taget de her 5,5 millioner kroner ud, siger René Danielsson (DF), medlem af udvalget for natur, miljø og plan.

Tilstrækkeligt budget

I sparekataloget op til kommunebudgettet havde kommunens Center for Ejendomme og Drift spillet ind med at skære 500.000 kroner ud af budgettet til vintertjenesten.

I stedet blev 11 gange det beløb nu sparet på næste års budget – og knapt fem gange så meget i hvert af de følgende år. Uden at ville spå om vintervejret tror René Danielsson dog, at pengene stadig vil række.

– At skære på vintertjenesten vil altid være risikabelt i de år, hvor der kommer meget sne. Det er en afvejning, og det er også derfor, at vintertjenesten har et rammebudget, der løber over fem år, siger han.

– Jeg tror, at vintertjenesten stadig vil have et tilstrækkeligt budget. Jeg har ikke grundlag for at anfægte den analyse, som Ejendomme og Drift er kommet med om, at de ikke venter så meget sne som før, siger René Danielsson.

– At reducere vintertjenestens budget er fornuftigt nok i forhold til, hvor man ellers skulle have fundet de penge. Jeg er som udgangspunkt åben over for at øge budgettet. Men ikke hvis det bliver på bekostning af den nære velfærd i børne- og skoleudvalget og socialudvalget, siger han.

Budgetforslaget fra borgmester Jacob Trøst (K) opererede ikke med at spare 5,5 millioner kroner på vintertjenesten.

Vintertjenestens overskydende penge fra de milde vintre er løbende blevet bragt i spil, når kommunalbestyrelsen skulle finde penge til andre formål.

– Det skete blandt andet i foråret, da vi diskuterede, hvordan vi skulle skaffe penge til flere byggesagsbehandlere. Da vi skulle finde penge til det, var ubrugte midler fra vintertjenesten den største enkeltstående post, som Ejendomme og Drift spillede ind med, fortæller René Danielsson.