Kommunen har klaret coronakrisen med seks isolationsboliger

Kommunen har klaret coronakrisen med seks isolationsboliger
Karina Nørby er chef i Center for Sundhed og Forebyggelse. Arkivfoto: Jacob Nørmark
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 12. JAN 2022 • 15:30
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
12. JAN 2022 • 15:30

Alle kommuner skal tilbyde gratis isolationsboliger til borgere, som af den ene eller anden grund ikke kan isolere sig selv ved coronasmitte. På Bornholm er det gået uden at skulle aktivere en plan B.


Siden juni 2020 har landets kommuner af Sundheds- og Ældreministeriet været pålagt at tilbyde borgere isolationsfaciliteter, hvis de ikke selv har været i stand til at løse et akut problem i forbindelse med coronasmitte.

Det har Bornholms Regionskommune løst ved at oprette seks isolationsboliger på Ullasvej i Rønne, fortæller Karina Nørby, som er chef i Center for Sundhed og Forebyggelse.

– Hen over jul og nytår har vi haft to-tre borgere boende, siger hun.

– Og vi tager jo imod både gæster, turister og bornholmere, men det hele er kørt meget smooth. Vi har haft en backup i tilfælde af, at vi skulle få behov for mere plads, for vi har jo ikke kunnet vide, hvordan det ville gå, men heldigvis er det gået meget gelinde, og det er min oplevelse, at folk er blevet rigtig gode til at isolere sig i eget hjem. Det er det, folk først og fremmest gør, og det er også det, de skal gøre. Man skal gøre alt, hvad man kan, for selv at klare det.

Men der er vel også folk, som er på ferie på Bornholm og har problemer med isolere sig, hvis de skulle være rejst hjem, men ikke må komme med færgen, fordi de er blevet smittet?

– Ja, og det hjælper vi med. Nogle gange har folk for eksempel været nødt til at overnatte, indtil der er fundet en transportløsning, siger sundhedschefen.

Det er visitationssygeplejerskerne i sygeplejen Bornholm, der står for de konkrete tiltag, når folk henvender sig, og lederen af sygeplejen, Charlotte Høffding Larsen, har da også tidligere forklaret i Tidende, at de vurderer, om borgeren skal installeres i en isolationsbolig eller de aftaler eventuelt med Bornholmslinjen, hvordan en coronasmittet kan rejse til eller fra Bornholm uden risiko for de øvrige passagerer på færgen.

– Vi har hele tiden de problematikker, siger Karina Nørby.

– Aktuelt bor der også en borger i en af boligerne, og det har vi næsten hver eneste uge, nogen der gør.

Har I kunnet klare jer med de seks boliger på Ullasvej?

– Ja, det har vi faktisk kunnet i hele perioden, også i sommer hvor vi jo havde mange turister.

Men der var til gengæld ikke så meget corona?

– Det ved jeg ikke, om jeg giver dig helt ret i, for det var der, det var bare ikke så synligt for alle, og Sverige var på et tidspunkt lukket og så videre. Men det er gået fint.

Spidsbelastninger

Og I har ikke været nødt til at opgradere fra de seks boliger?

– Nej, men vi har haft en backup-plan, hvis de seks ikke var tilstrækkeligt, siger Karina Nørby.

– Og vi hjælper jo altså også folk til eventuelt at kunne blive på vogndækket under overfarten med færgen, og langt, langt de fleste turister ønsker at få mulighed for at komme hjem og isolere sig selv.

Har der konstant været beboere i en eller flere af de seks boliger?

– Nej, der har også været perioder uden. Især lige efter sommeren, men nu kan vi igen mærke, at der er meget smitte derude. Vi følger hele tiden situationen, men smittetallene er ikke altid direkte proportionale med, hvad vi har brug for. Det kommer også an på, hvem der gæster øen.

Hvor længe opholder folk sig i sådan en isolationsbolig?

– Det kan være en uge, hvilket dog er sjældent, og det kan være et døgn, indtil de finder en løsning, så de kan komme hjem, hvilket vi jo hjælper dem med.

Hvad består faciliteterne i?

– Det er værelser med fælleskøkken og -toiletter tilknyttet, hvor der selvfølgelig er anvisninger i forhold til, hvordan man spritter af og så videre, og vi har ekstra rengøring på. Men man skal jo huske på, at alle, der bor der, er smittet, og det har været meget sjældent, der bor seks, det er gerne én, maks to, og der er hele tiden udskiftninger. Men i sommer, da der var mange turister, syntes vi alle sammen, at det var lige vel snært kørende. For da var svenskerne heller ikke så beredvillige i forhold til at lade os køre igennem landet.

I var tæt på at mangle værelser?

– Ja, det er klar, at fordi Bornholm er en ferieø, kan der opstå perioder med spidsbelastninger, men vi behøvede aldrig iværksætte plan B, siger Karina Nørby.


På brk.dk's forside kan man under overskriften "Covid-19" klikke sig videre ind og læse mere om "Muligheder for hjemtransport med en positiv Corona-test", "Muligheder for ophold i isolation hvis smitte" og andet.

 


Regler for indkvartering

Uddrag af Sundheds- og Ældreministeriets "Bekendtgørelse om isolationsfaciliteter til indkvartering af borgere i forbindelse med håndtering af Coronavirussygdom (covid-19)".

I medfør af § 210 a, stk. 3, i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 903 af 26. juni 2019, som ændret ved lov nr. 872 af 14. juni 2020, fastsættes:

• § 1. Kommunalbestyrelsen har i forbindelse med håndtering af Coronavirussygdom (covid-19) ansvar for at stille isolationsfaciliteter til rådighed til indkvartering af borgere i omfattet af § 5, stk. 2, som frivilligt vil lade sig indkvartere på en sådan facilitet.

• § 2. Kommunalbestyrelsen tilvejebringer isolationsfaciliteter, jf. § 1, ved selv eller i samarbejde med andre kommunalbestyrelser at indgå aftale med private leverandører af hoteller, feriecenter eller andre kommercielle overnatningsfaciliteter om etablering og drift af isolationsfaciliteter i henhold til § 1.

• § 3. En isolationsfacilitet, jf. § 2, skal leve op til sundhedsmyndighedernes retningslinjer om begrænsning af Coronavirussygdom (covid-19), herunder om særlige forhold og krav til rengøring, adgangsforhold, kontakt til andre gæster og personale m.v. på isolationsfaciliteter med henblik på at sikre sundhedsmæssige forsvarlige forhold for såvel borgere som personale ved isolationsfaciliteten.

• § 4. Ophold på en isolationsfacilitet er vederlagsfrit for borgeren og omfatter indkvartering på eget værelse, adgang til udendørsarealer, samt eventuelle fælles faciliteter, der er forbeholdt gæster smittet med Coronavirussygdom (covid-19).

Isolationsfaciliteten tilbyder forplejning under opholdet. Egenbetaling for forplejning kan maksimalt udgøre 150 kr. pr. døgn og dækker tre daglige hovedmåltider, som tilbydes som en del af indkvarteringen.

Bekendtgørelsen trådte oprindeligt i kraft i juni 2020 og skulle ophæves den 1. marts 2021, men er siden blev forlænget via ændringsbekendtgørelser. Ifølge seneste ændring står bekendtgørelsen til at udløbe den 30. juni 2022.

Kilde: Retsinformation