Kommunen brugte 16 millioner kroner mindre på eksterne vikarer

Kommunen brugte 16 millioner kroner mindre på eksterne vikarer
Servicedirektør Trine Dorow er fungerende chef for ældreområdet i regionskommunen. For tiden er stillingen som ældrechef genopslået, og hun forventer, at en ny ældrechef vil tiltræde i begyndelsen af foråret. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 7. JAN 2021 • 08:25
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
7. JAN 2021 • 08:25
SUNDHED

Flere års indsats for at nedbringe forbruget af eksterne vikarer i hjemmeplejen og på ældrecentrene lykkedes i 2020.

Gennem flere måneder under corona-nedlukningen – fra maj til augsut – gjorde regionskommunen på ældreområdet slet ikke brug af vikarer. Ifølge social- og sundhedsudvalgsformand Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) er det kraftigt reducerede vikarforbrug i forhold til de foregående år et resultat af en strategi, der er lykkedes.

– Der har været en intention om, at vi skal have nogle faste ruter, sådan at der kom færre forskellige ud i de enkelte hjem. Og under covid-19 har det været ekstra nødvendigt, at der ikke kom flere end højst nødvendigt. Tidligere kørte man med en dag-til-dag-planlægning, og det gjorde, at de, der havde brug for hjemmehjælp, fik mange forskellige ansigter ind ad døren, fortæller kristendemokraten.

Den nye strategi igangsatte ledelsen i Center for Ældre i begyndelsen af 2020.

– Vi startede allerede på det tidligt på året. Så kom covid-19, der faktisk har hjulpet til med, at det kunne lade sig gøre, vurderer Bjarne Hartung Kirkegaard.

– Det er altid dyrere at bruge folk udefra end at bruge vores egne folk. Det er lykkedes rigtig godt, og jeg synes faktisk, at det er ret godt gået.

Igennem 2019 var vikarforbruget temmelig højt. Efter at hjemmeplejens distrikter blev omlagt midt på året, var de månedlige udgifter til vikarer oppe at runde to millioner kroner – alene i hjemmeplejen. Og i efteråret 2019 fortsatte hjemmeplejen med at hive vikarer ind i et omfang, så der skulle betales cirka halvanden millioner kroner om måneden på den konto. I 2017 var det ellers besluttet af kommunalbestyrelsen, at vikarforbruget på ældreområdet skulle ned. I 2019 skulle der spares 4,5 millioner kroner på vikarudgifter, mens besparelsen i 2020 og 2021 efter planen skulle runde 5 millioner kroner årligt.

I hvilket omfang det er lykkedes at indfri sparemålet år for år, fremgår ikke af dokumenterne, som kommunen har lagt offentligt frem i forbindelse med, at social- og sundhedsudvalget i mandags besluttede, at vikarbesparelserne skulle indgå i ældreområdets samlede aktivitetsbudget. Blot skriver kommunens administration, at der i 2020 var "en lavere aktivitet og et væsentligt mindreforbrug" som følge af den reducerede mængde vikarer.


Servicedirektør Trine Dorow oplyser, at kommunen i 2020 har brugt 16 millioner kroner på vikarer end i 2019. Til gengæld er flere blevet fastansat, og da kommunen ikke har et decideret vikarbudget, kan man ikke sætte kroner og øre på effekten på bundlinjen.

– For nu ser det ud, som om et reduceret forbrug af vikarer, corona og omlægningen til faste ruter fører til en samlet besparelse på ældreområdet i 2020, siger Trine Dorow.

Hun anerkender, at 2020 var et atypisk år. I foråret nedsatte kommunen serviceniveauet og tillod, at for eksempel visse rengøringsopgaver i hjemmeplejen blev neddroslet for at begrænse risikoen for smittespredning mest muligt. Dette reducerede behovet for arbejdskraft, og i et mere normalt år kan behovet for vikarer stige igen, mener Trine Dorow og Bjarne Hartung Kirkegaard.

– Det vil være en balancegang. Sidst på året var der nogle enkelte teams, hvor det var nødvendigt at tage vikarer ind trods alle gode intentioner, siger udvalgsformanden.

 
 

Mange tidligere vikarer er blevet fastansat

At det har kunnet lade sig gøre at bruge 16 millioner kroner mindre på eksterne vikarer, skyldes til dels, at Bornholms Regionskommune har haft større succes med rekrutteringen til hjemmeplejen og plejecentrene. Netop rekruttering og fastholdelse af personalet på ældreområdet har de seneste år været en politisk prioritet, og social- og sundhedsudvalgsformand Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) glæder sig over, at eksterne vikarer er skiftet ud med faste lønnumre.

– Det er faktisk lykkedes at ansætte flere faste medarbejdere, og vi vil gerne ansætte flere endnu. Det er derfor, at vi i budgettet for 2021, som vi vedtog i efteråret, har satset rigtig meget på arbejdsmiljøet, forklarer Bjarne Hartung Kirkegaard og tilføjer, at en del af de nye fastansatte tidligere var vikarer og ansat hos et bureau.

– Jeg har snakket med nogle af dem, som synes, det faktisk er rart at få en fast rute og blive del af et fast team.