Kommunen betalte under ti procent af nye mountainbike-spor

Kommunen betalte under ti procent af nye mountainbike-spor
Forbindelsessporet snor sig igennem skoven og kobler det nye mountainbike-område i Vestermarie Plantage sammen med sporene ved Rytterknægten. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | VESTERMARIE/ALMINDINGEN | ABONNENT | 20. JAN 2022 • 11:06
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | VESTERMARIE/ALMINDINGEN | ABONNENT
20. JAN 2022 • 11:06

Bornholms nyeste mountainbike-park ligger på kommunal jord i Vestermarie Plantage, og det står nu klart, hvor mange skatteyderkroner der er gået til at anlægge sporene.


De politiske udvalg har de seneste dage nikket til at udmønte et tilskud på 56.419 kroner til mountainbike-sporene i Vestermarie Plantage og Almindingen.

Hele projektet har kostet godt 700.000 kroner, og det lykkedes undervejs foreningen Trail Builders Bornholm at tiltrække fondsmidler til at dække størstedelen af udgifterne. Restbeløbet skal dækkes af regionskommunen, der i 2020 lagde 400.000 kroner ud, og det beløb er løbende blevet nedbragt. Tilskuddet stammer fra kommunens erhvervsfremmepulje, da mountainbikesporene er en del af outdoor-indsatsen, som den tidligere kommunalbestyrelse valgte at prioritere.

Sidste år indviede folkene bag projektet de to forbindelsesspor, der kobler mountainbikebanerne omkring Rytterknægten sammen med det nye spornetværk i Vestermarie Plantage. Pengene er gået både til forbindelsessporene og området i Vestermarie Plantage.

– Vi har samlet set bygget godt 18 kilometer nye spor, siger Maria Hach fra foreningen.

Dertil kommer labyrinten af ældre spor på statens jord i Almindingen, så hvis man sætter sig for at køre alle sporene, ender man med at tilbagelægge cirka 40 kilometer.


Sådan ser det samlede mountainbike-område i Almindingen ud, efter at de nye spor i Vestermarie Plantage er blevet bygget. Den lysegrønne farve markerer den del af skoven, der ejes af regionskommunen, mens resten tilhører staten. Illustration: Naturstyrelsen


I jord

Sporene i Vestermarie Plantage er bygget i jord – i modsætning til i statsskoven, hvor sporbyggerne har anlagt dem med fint grus. Næsten alle de nye spor er markeret med blå pile, hvilket vil sige, at sværhedsgraden er i den lettere ende. Ved Rytterknægten er der større områder med røde og de særligt vanskelige sorte spor.

Også andre skovgæster end mountainbike-ryttere kan bruge de smalle, snørklede stier i det bakkede terræn. For nylig spurgte Nyvest IF om deres trailløbere må bruge sporene, og det fik de ja til, fortæller Maria Hach.

– Det er dejligt, at vi kan lave noget, som andre kan få gavn af, siger hun.

Friluftsrådet, LAG Bornholm, Sparekassen Bornholms Fond, Destination Bornholm og Wonderpuljen har finansieret de nye spor med sammenlagt 655.500 kroner.