Kommunalbestyrelsen er bekymret over forældres fravalg af Åvangsskolen

Kommunalbestyrelsen er bekymret over forældres fravalg af Åvangsskolen
Kun 24 elever er skrevet til 0. klasse på Åvangsskolen i Rønne efter sommerferien. Flere medlemmer af Børne- og Skoleudvalget er nysgerrige på at vide hvorfor. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 25. MAR 2021 • 18:53
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
25. MAR 2021 • 18:53

Åvangsskolen får kun én ny børnehaveklasse efter sommerferien, fordi en stor mængde forældre i skolens distrikt har foretrukket Rønnes anden folkeskole, Søndermarksskolen, der skal oprette tre nye klasser. 

– Det, der er særligt i år, er, at Åvangsskolen – vores største skole – kun har én 0. klasse. Vi håber ikke, det er en tendens, og det er noget, vi kommer til at følge tæt i udvalget, sagde Morten Riis (Enh.), der er formand for børne- og skoleudvalget, på kommunalbestyrelsesmødet torsdag aften.

Flere politikere udtrykte deres bekymring over fravalget af Åvangsskolen.

– Vi vil selvfølgelig gerne have et særligt fokus på at hjælpe Åvangsskolen med at vise alle de gode ting, de kan, sagde Maria Fromseier Kjærgaard (S)

– Vi vil gerne høre, hvad forældrene tænker og hvad der får forældrene til at indskrive deres børn i et andet skoledistrikt, tilføjede Maike Fiil (V).

Kommunalbestyrelsen kunne have valgt at afvise syv indskrevne børn på Søndermarksskolen, fordi de har adresse i andre skoledistrikter. Derved kunne man nøjes med at oprette to klasser på Søndermarksskolen, men en enig kommunalbestyrelse valgte ikke at begrænse forældrenes skolevalg.

Skolelederne på de to folkeskoler i Rønne havde foreslået at fordele eleverne imellem skolerne, så der kunne oprettes to klasser på hver. Ifølge kommunens administration tillader kommunens egne objektive retningslinjer ikke denne model, og derfor endte indskrivningen med en skæv fordeling i Rønne.

 

Folkeskolernes 0. klasser i 2021/22

Søndermarksskolen: 63 elever, tre klasser

Åvangsskolen: 24 elever, én klasse

Hans Rømer Skolen: 37 elever, to klasser

Kongeskærskolen: 27 elever, én klasse

Paradisbakkeskolen: 43 elever, to klasser

Svartingedal Skole: 25 elever, én klasse