Kommende naturvejleder i praktik: 'Det emmer så meget af friluftsliv her'

Kommende naturvejleder i praktik: 'Det emmer så meget af friluftsliv her'
Sofie Enevoldsen læser til friluftsvejleder i København. Hun er en del af den gruppe, der har været i praktik hos Klatring Bornholm. Her har hun fået øjnene op for Bornholm og de friluftsmuligheder, der er her. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 25. APR 2021 • 13:04
| ABONNENT
25. APR 2021 • 13:04
Af:
Jacob Jepsen
foto

FRILUFTSLIV

Fem kommende friluftsvejledere fra København har været i praktik hos Laust Højmark, der driver virksomheden Klatring Bornholm.

Sofie Enevoldsen er en af dem. Hun er certificeret klatreinstruktør, og i midten af juni er hun sammen med sine medstuderende også færdig med uddannelsen som friluftsvejleder fra Poul Petersens Idrætsinstitution i København.

De studerende har selv måttet vælge praktiksted, og for Sofie Enevoldsen og hendes fire medstuderende faldt valget på Klatring Bornholm, fordi de alle er vilde med at klatre.

Omgivelserne på Bornholm og især klipperne tiltrak også de fem klatreinteresserede friluftsvejlederstuderende.

– Det er fedt at komme ud af København og til et sted som Bornholm. Det emmer så meget af friluftsliv her. Og så er det første gang, jeg prøver at klatre på klipper. I København har vi klatret på vægge, så det er lidt mere råt her, og det, synes jeg, er fedt, siger Sofie Enevoldsen.


Udover klatring havde praktikanterne fra friluftsvejlederuddannelsen også arrangeret workshops, hvor eleverne kunne lære at binde kob, lave mad over bål og få større kropsbevidsthed gennem functional movement. Foto: Jacob Jepsen

Konkurrence om klatreoplevelse

Da Sofie Enevoldsen og hendes gruppe besluttede sig for at tage i praktik hos Klatring Bornholm, gik de i gang med at idéudvikle på, hvad praktikforløbet skulle indebære sammen med Laust Højmark.

De besluttede sig for at lave et klatreevent, som skulle invitere nogen, der ikke er så erfarne med klatring, med ind i klatreverdenen.

Derfor udloddede de en dag med klippeklatring ved Opalsøen som en præmie i en konkurrence på facebook.

– Vi tænkte, at det var en sjov måde at få nogle andre mennesker i spil, som måske ikke normalt ville vælge at klatre i klipper, og høre dem argumentere for, hvorfor de skulle vinde sådan en dag. Der var mange gode bud,, men vi var også forholdsvis enige om, hvem der skulle vinde, siger Sofie Enevoldsen.

Valget faldt på elever og frivillige

Gruppen udtrak to vindere. To 6. klasser fra Hans Rømer Skole, der efter sommerferien skal brydes op og blandes til nye 7. klasser, og gruppen af frivillige i Blå Kors, Bornholms Vineyard og Børnenes Julehjælp.

To grupper, som de friluftsvejlederstuderende synes, kunne have særligt gavn af et fælles arrangement.

– Vi synes, at det var rigtig fint at kunne give eleverne en oplevelse, hvor de kan lære hinanden bedre at kende, inden de skal gå i klasse sammen, og at de frivillige, som laver et stort stykke velgørende arbejde, også fik en dag sammen. Derfor blev det dem, fortæller Sofie Enevoldsen.

Blandt de øvrige ansøgere i konkurrencen var der særligt et argument, som gik igen, fortæller Sofie Enevoldsen.

– Der var flere, der argumenterede for, at det skulle være dem, fordi de har været indenfor i så lang tid under corona og savnede at lave noget fælles udenfor. Så på en måde fortjente alle ansøgere at få sådan en dag her.

En dag med friluftsaktiviteter

Eventet blev kørt af to omgange samme dag. Eleverne fra Hans Rømer Skole ved middagstid og et par timer frem, de frivillige fra eftermiddag til aften.

Udover klatring havde de fem kommende friluftsvejledere også arrangeret andre friluftsaktiviteter, som vinderne skulle igennem.

– Vi har jo 40 elever i den ene gruppe, så for at der ikke står en stor flok, der bare kigger på, tænkte vi, at det kunne være fint, hvis der var noget for dem at lave imens, hvor de også prøver nogle andre friluftsaktiviteter. Så vi har lavet små stationer, hvor de i mindre grupper skal lave mad over bål, lære at binde knob og prøve functional movement, som er øvelser, der giver større kropsforståelse, fortæller Sofie Enevoldsen.

Mange muligheder på Bornholm

Praktiktiden hos Klatring Bornholm har kun givet Sofie Enevoldsen mere smag for arbejdet som friluftsvejleder på Bornholm.

– Jeg tænker, at det kunne være meget oplagt at arbejde som friluftsvejleder herovre. Der er jo så mange muligheder, også mange andre steder på øen, siger hun.

Foruden klatreeventet har de fem kommende friluftsvejlederes praktiktid også bestået af praktisk arbejde med at klargøre klipperne ved Opalsøen sammen med Laust Højmark, der selv har taget friluftsvejlederuddannelsen for nogle år tilbage.