Kom tæt på krigen med ny lydfortælling

Kom tæt på krigen med ny lydfortælling
Hjørnet af Storegade (nu Købmagergade), Torvet og Brogade total ødelagt af bomber og efterfølgende brand, så her var intet redde, hverken i forretningerne eller i privat beboelserne. Foto: Nexø Museums Billedsamling
| ABONNENT | 26. MAR 2021 • 06:38
Af:
Aleksander Klug
| ABONNENT
26. MAR 2021 • 06:38

OPLEVELSER

Vivi Gornitzkas farmor stod ude i haven og hængte vasketøjet op, da de russiske bombefly kom ind over byen. På første sal i familiens hjem lå hendes far og sov til middag, blot to år gammel.

Mens bomberne faldt ned over byen, bar Vivis farmor hendes far ned i husets kælder. Senere flygtede de ud af byen og ud på landet, hvor de søgte tilflugt på et lille husmandsted på den anden side af Slamrebjerg.

Vivi Gornitzkas familiehistorie er bare en ud af mange historier om bombardementet af Nexø. I nogle familier er historierne blevet fortalt igen og igen. I andre er de voldsomme begivenheder blevet fortiet. Mange er dog blevet indsamlet og gemt. Og det er disse historier og øjnvidneberetninger, der danner rammen om Vivi Gornitzkas lydfortælling, "Bomberne over Nexø".

Vivi selv beskriver det som et "fleksibelt alternativ til en klassisk guidet tur." Alt det kræver er en portion nysgerrighed, et hæfte og en smartphone, og så er man sådan set i gang, forklarer hun.


Fra 1915 havde foreningen til huse i en ejendom i Strandgade i lokaler, som var lejet af Nexø Pakhusforening, som ejede bygningen. Ejendommen forsvandt under de russiske bomber i maj 1945. Den 4. august 1947 kunne man flytte tilbage til de genopførte bygninger i Strandgade. Men stadig til leje hos Nexø Pakhusforening. I 1962 gennemgik butikken en gennemgribende modernisering og udvidelse og den 25. september 1962 kunne man åbne den nye selvbetjeningsbutik som ses her. Foto fra Nexø Museum


Oplevelsen tager udgangspunkt i tre lydfortællinger, kaldet "Optakten," "Ødelæggelserne" og "Genopbygningen," der alle fortæller om dagen, hvor i alt ti bornholmere blev dræbt og 23 såret, da russiske fly bombede Rønne og Nexø den 7. og 8. maj 1945. Skaderne efter bombardementet var enorme, og i Rønne var kun få ejendomme gået fri af i alt ca. 3.000 huse. I Nexø var praktisk talt alle 900 ejendomme beskadiget, og 4.500 bornholmere var med et blevet hjemløse.

Til hvert af de tre afsnit følger et hæfte med ruten, historiske billeder og en hjemmeside, hvor lydfilerne kan høres eller downloades. Turene er lavet som serier, der er organiseret i overordnede tema-ruter. Ruterne kan gennemføres enkeltvis, og opdelingen betyder, at man selv kan sammensætte sin oplevelse ud fra hvilke steder og historier, man synes er mest interessante.

Med lydfortællingerne, indtalt af Kim Tørnstrøm, i ørerne, bevæger man sig gennem Nexøs gader. Man vælger selv hvornår, man vil gå turen, hvor lang tid man vil bruge på oplevelsen – og hvem man vil følges med. På den måde er turen en idéel måde at opleve Nexøs historie på i en tid præget af coronarestriktioner og afstandskrav.

Den første tur giver et indblik i hvad, der sker i Nexø, fra frihedsbudskabet lyder i radioen den 4. maj om aftenen, til de første bomber falder midt på dagen den 7. maj 1945. Ruten er en halv kilometer og tager cirka 45 minutter at gennemføre.

Tur nummer to tager udgangskunkt i situationen under selve bombardement af Nexø den 7. og 8. maj 1945. Denne tur er på to kilometer og tager cirka 90 minutter at gennemføre.

Den tredje tur fortæller om tiden efter bombardementerne, hvor 95 procent af Nexøs bygninger er beskadiget, og hele kvarterer er jævnet med jorden. De to første ture er netop blevet frigivet, og hæfter koster henholdsvis 120 kroner og 160 kroner. Den tredje og sidste tur bliver frigivet senere på året.


De ni danske ofre i Rønne for bombardementet blev begravede den 16. maj 1945. Et rusisk militærorkester gik foran ligtoget og spillede sørgemusik. Ved hver rustvogn gik 6 frihedskæmpere og lags ruten til kirkegården stod flere hundrede bornholmere og viste de afdøde den sidste ære. Foto Willy Pedersen. Foto: Nexø Museums Billedsamling

Udforsk Bornholm

Målet med Udforsk Bornholm er at formidle historier der ligger skjult under overfladen, både de gode og de mindre gode, fortæller Vivi Gornitzka. Det er historier om voldsomme omvæltninger og personlige skæbner.

Historier man ikke lige ser ved første øjekast, men som fortjener at blive fortalt, fordi Bornholm er ikke bare er et sommer-glansbillede af badestrande, rundkirker og røgede sild, men også et lokalsamfund fuld af kontraster – og et hjemsted for rigtige mennesker, der har valgt at tilbringe deres liv her.