'Klimakampen kræver noget fra dig og mig'

'Klimakampen kræver noget fra dig og mig'
Formand for udvalg om klima- og bæredygtighed, Caroline Meyer White er gået ind i politik af en særlig grund. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 19. JUN 2021 • 14:31

FOLKEMØDET

Et emne, der har været klart dominerende på årets Folkemødeprogram, er klima og bæredygtighed.

Det glæder i høj grad formand for udvalget om klima- og bæredygtighed i BRK, Caroline Meyer White (Å), der selv har overhørt flere debatter og oplæg i løbet af dagene.

Mens hun har været rundt ved scenerne, har hun selvsagt haft for øje, hvordan oplæggene kunne inspirere hende til at gøre en forskel for bæredygtigheden på Bornholm. Og her gælder det både store, men også de helt små forskelle.

– Det, der gør det vigtigt for mig at gå ind i politik, er, at få fortalt historien om, at vi selvfølgelig skal gøre alle de ting, vi gerne vil med at udvikle teknologien, erhvervslivet og satse alt, hvad vi kan på vedvarende energi. Men jeg har også brug for at italesætte, at det kræver noget fra dig og mig. Det er jo i høj grad en kulturforandring at blive mere klimavenlige, og det er det, der gør det så svært, siger Caroline Meyer White.

Hun fortæller, at hun gerne vil gøre den enkelte borger endnu mere bevidst om, at man dagligt kan gøre små forskelle ved de valg, man tager i hverdagen.

– Det er jo sådan, at vi kan flyve hele verden rundt, hvis vi ville, men det er en bevist beslutning at begrænse sig selv og lade være. Jeg ser det som en kollektiv bevægelse, at vi får den her bevidsthed og begynder at flytte os i retning af den. Det er heldigvis allerede i fuld gang, siger hun.

Små initiativer

I klima- og bæredygtighedsudvalget arbejder man lige nu på en handleplan for transporten. Også her gælder det for den enkelte at træffe de mest klimavenlige valg, fortæller Caroline Meyer White.

– I forhold til transporten er det de små skridt, om man skal vælge bussen eller cyklen, selvom det er lidt mere besværligt end at tage bilen, siger hun.

I fremtiden håber Caroline Meyer White, at de i udvalget kan komme med konkrete tiltag, der støtter de små initiativer.

– Vi skal gerne have gang i at støtte noget som tøjbytte i Østerlars. Muligvis kan vi på den måde hjælpe hinanden med at systematisere det, så vi får tøjbytte udover hele øen? Det er sådan nogle små ting, der også gør en forskel, siger hun.

 


Hvad har du hørt af oplæg og debatter på årets Folkemøde?

– Jeg har hørt et oplæg fra organisationen Vedvarende Energi. Det er en forening, jeg har været med i, i omkring 20 år. Det er en forening, der går dybt ind i klima- og miljø spørgsmål. Det bekræftede mig for eksempel i, at det finder en del green washing sted, for eksempel når vi beregner ting. Desværre er Energistyrelsens tal ikke altid særlige grundige. Oplægsholderen gav et eksempel på flyrejser. Når Vedvarende Energi regner på det, er der en faktor tre til forskel på, hvad energistyrelsen får af beregninger. Det handler om, det er så komplekst.

– Så snakkede de også om, at man i EU lige nu arbejder på at lave et klimamærke. Det er naturligvis en god ide, men min indstilling til alt det med mærker er, at jeg enormt gerne vil vende pilen den anden vej. Fremfor at vi skal have massevis af mærker, og det er dem, der gør det godt, der skal betale for at få mærkerne, ville jeg meget hellere, vi havde fuld varedeklaration. Så uanset hvilket produkt skal det have samme varedeklaration, som vi for eksempel har på fødevarer, så forbrugeren ved, hvad det indeholder af indholdsstoffer.

Hvad skal du ellers overvære?

– Jeg vil meget gerne høre oplægget, hvor Alternativet taler om, hvordan vi forhindrer, at dansk landbrugsjord bliver solgt til investorer. Det er faktisk sådan i dag, at to gange hovedstadens areal er allerede solgt til udenlandske investorer.