Kirke får mavepuster: 'Men vi har ikke opgivet'

Kirke får mavepuster: 'Men vi har ikke opgivet'
Povls Kirke ligger på en bakketop, og det frie udsyn må ikke hæmmes, mener Miljø- og Fødevareklagenævnet. Foto: Henning Sigvardsen
NYHED | POVLSKER | ABONNENT | 26. JAN 2022 • 10:30

Sct. Povls Kirke vil gøre kirken mere attraktiv med nyt byggeri, men får afslag fra Miljø- og Fødevareklagenævnet.

 – Vi skal lige sunde os, men vi har ikke tabt modet, siger Finn Pedersen, formand for menighedsrådet ved Sct. Povls Kirke.

Kirken har nemlig lige fået lidt af en mavepuster af Miljø- og Fødevareklagenævnet. Menighedsrådet ved Sct. Povls Kirke har i over tre år arbejdet for at få lov at bygge en menighedsbygning ved siden af kirken på Poulskervej.

Men først sagde Fredningsnævnet på Bornholm nej, og det nej har Miljø- og Fødevareklagenævnet nu stadfæstet.

Vi havde håbet

Det kommer bag på menighedsrådsformanden. Menighedsrådet ankede sidste år fredningsnævnets afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

– Vi havde håbet på at få ret i klagen, så vi hænger lidt med ørerne nu, siger Finn Pedersen.

Sagen handler om, at menighedsrådet gerne vil bygge en mindre bygning ved kirken. Povls Kirke har ikke samlingslokaler ved kirken, men kun tre-fire kilometer væk i Kirkeskolen i Snogebæk, og det betyder, at det er sværere at samle menigheden til arrangementer.

– Derfor betyder det meget for os at få den bygning for at holde liv i vores kirke. Det er meget vigtigt for vores fremtid at kunne have aktiviteter, eksempelvis til børnefamilier. Hvis ikke vi har de aktiviteter, så vælger børnefamilierne måske andre kirker. Så det er for at fremtidssikre kirken, siger Finn Pedersen.

Menighedsrådet kan helt konkret se, at når man holder arrangementer ved kirken, er der større tilslutning, end hvis deltagerne først skal køre fra kirken til samlingslokalet i Snogebæk.

Bygningen, som menighedsrådet ønsker sig tæt ved kirken, skal kunne bruges både til børnekirke, og til andre aktiviteter som eksempelvis kirkekaffe, kirkefrokost og møder, forklarer Finn Pedersen.

I strid med fredning mener nævnet

Menighedsrådet er kommet med to forslag til hvordan et menighedshus ved kirken kunne se ud, men har altså fået nej til begge forslag. Området omkring kirken er fredet og fredningen indeholder blandt andet forbud mod bebyggelse og skæmmende eller udsigtshindrende tilstandsændringer. Formålet med fredningen er at bevare kirken som en markant del af landskabsbilledet.

Der kan dog dispenseres fra fredningen, men det mener Miljø- og Fødevareklagenævnet ikke, at der kan i det aktuelle tilfælde. Nævnet mener, at bygningen vil tage for meget udsigt og vil være for synlig fra det omgivende landskab, og dermed vil stride mod fredningens formål. 

Menighedsrådsformand Finn Pedersen mener, at de forslag til bygninger, som menighedsrådet har fremlagt, kun ville kunne ses fra Rispebjergvejen, som går parallelt med Poulskervej, men bag kirken.

Vi skal lige trække vejret

Menighedsrådet har kun lige fået afslaget, og har endnu ikke holdt møde. Derfor kan menighedsrådsformanden heller ikke endnu sige, hvad rådet nu vil gøre. Finn Pedersen forklarer at nu skal menighedsrådet lige trække vejret og så vil man på sit næste møde diskutere, hvordan man kommer videre, om om man vil prøve at finde en løsning, som kan godkendes.

– Vi har ikke tabt modet endnu, siger Finn Pedersen og slår  fast at det vigtigste hverken er størrelse eller udseendet af bygningen, men at få en bygning der kan gør kirken fremtidssikret.