Jeppe Kofod får en næse
Jeppe Kofod. Foto: Berit Hvassum

20. MAJ 2020 • 14:18 • AF REDAKTIONEN • GRATIS

Jeppe Kofod får en næse

Et flertal i Folketinget giver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) en politisk næse, i sagen om at Danmark tilbød ældre og ubrugelige respiratorer til Italien i forbindelse med coronakrisen.

Respiratorerne var uegnede til Covid-19-patienter, viste det sig. I en pressemeddelelse 8. april sagde Kofod ellers, at respiratorerne var en "solid håndsrækning" til vores "italienske venner".

Men efterfølgende stod det altså klart, at de var for dårlige til at behandle den type lungesvigt, som coronapatienter er ramt af.

Næsen til Kofod er givet onsdag efter et samråd om sagen. Flertallet består af Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative samt de to regeringsstøtter De Radikale og Enhedslisten.

– Vi stod i en helt ekstraordinær situation, hvor der var stor usikkerhed om epidemiens udvikling.

– Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at respiratorerne ikke var Covid-19-egnede, for så havde jeg udtrykt mig anderledes, sagde Kofod på samrådet.
 

FAKTA:
Det betyder en politisk næse


I forbindelse med et samråd onsdag har et flertal i Folketinget valgt at give udenrigsminister Jeppe Kofod en såkaldt næse.

Baggrunden for næsen er Jeppe Kofods tilbud til Italien om at sende respiratorer til behandling af coronapatienter til landet.

Respiratorerne er imidlertid af ældre dato og kan ikke bruges til at behandle patienter med Covid-19.

En næse er den populære betegnelse for en kritik af en politikers handlinger.

* En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.

* Statsrevisorerne kan også give næser til ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen.

* Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.

* Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt 80 næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor er flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød han sig ikke om, så han kaldte det "hædersnæser".

* Betegnelsen "en næse" kommer formentlig af det gamle ord "nesæ", der betød skam eller vanære.

Kilde: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å.

 

Efter samrådet gentager Kofod sit budskab:

– Jeg fortryder mit ordvalg om det bidrag. Jeg ville ønske, at vi kunne hjælpe mere. Tidligere og hurtigere. Men sandheden var, at det var det, vi kunne tilbyde.

En varevogn med 13 respiratorer er dog nu sendt fra Middelfart til Rom. Her skal de skal gøre gavn i et hårdt presset italiensk sundhedsvæsen.

Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Øjvind Hesselager (chefredaktør)
oh@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.