'Jeg tror ikke, at kommunalbestyrelsen vil prioritere 42 millioner kroner til det'

'Jeg tror ikke, at kommunalbestyrelsen vil prioritere 42 millioner kroner til det'
Der er politisk vilje til at bevare det 46 år gamle plejehjem Toftegården i Hasle. Budgetforhandlingerne skal afgøre, hvor mange penge, man vil bruge på en istandsættelse. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 2. JUN 2021 • 11:16
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
2. JUN 2021 • 11:16

ÆLDRE

En renovering af plejehjemmet Toftegården i Hasle bliver et emne, når politikerne efter sommerferien tager fat på budgetlægningen for 2022 og de kommende år.

Social- og sundhedsudvalget besluttede på mødet i denne uge at oversende scenarie 3 under punktet "Opdatering af beslutningsgrundlag for etablering af nyt plejecenter m.m." til budgetforhandlingerne. Af de syv medlemmer af udvalget var det kun René Danielsson, der ikke kunne medvirke, da han afventer sin stillingtagen.

Scenarie 3 dækker over bevarelse og renovering af Toftegården og nybyggeri af plejecenter Bykær.

Dagsordenen for mødet rejser ellers tvivl om politikernes nye plan om at bevare Toftegården, som i flere år frem til dette forår har syntes dømt til lukning.

En gråzone

Siden et møde i social- og sundhedsudvalget i begyndelsen af maj har det vist sig, at der er en gråzone mellem status som kommunalt ejet plejehjem og kommunalt ejet serviceareal med tilhørende boliger opført som støttet byggeri.

"Vi har derfor besluttet at søge svar på Toftegårdens status dels i Social- og Ældreministeriet, og dels ved ekstern hjælp fra et advokatfirma. Der foreligger derfor ikke pt. en mulighed for at udtale klart, om en ombygning af Toftegården kan lade sig gøre", skriver administrationen i dagsordenen.

– Nogle jurister kom i tvivl. Men alt det, der blev bragt i tvivl, faldt ud til den "rigtige side". Det er et plejehjem, og nu har vi det på skrift. Derfor holder det stik, at man godt kan renovere det, uden at det skiftet status til plejecenter. Men der er nogle grænser. Man kan godt foretage vedligeholdelse, også hvis der er tale om opsparet vedligeholdelse, som der er med Toftegården. Men man må ikke begynde at lave grundlæggende om, så ændrer det karakter, siger udvalgsformand Bjarne Hartung Kirkegaard (KD).

Ikke 42 millioner

– Jeg er lidt spændt på, hvor meget Toftegården kan nyde fremme, når vi skal til at snakke budget, for der er andre ret store poster, vi skal kigge på. Der er grundlæggende enighed om, at Toftegården skal være der. Jeg tror ikke, at kommunalbestyrelsen vil prioritere 42 millioner kroner til det. Men jeg håber på et lavere beløb. Alternativet er, at vedligeholdelsen skal tages over driften.

Bjarne Hartung Kirkegaard henviser med de 42 millioner kroner til, at kommunen har regnet ud, at det er prisen for en totalrenovering af Toftegården. Fra Ejendomme og Drift peger man på, at opdatering/udskiftning af ventilationsanlæg, prissat til 3,3 millioner kroner, er det mest akutte.

Plejecenter udskydes

Politikerne i udvalget hælder nu mest til endnu en gang at udskyde et byggeri af et nyt plejecenter.

Administrationen noterer i dagsordenen, at i 2016, da beslutningen om opførelse af det nye plejecenter Bykær blev taget, var det blandt andet på baggrund af en analyse af plejeboligbehovet. Analysen viste, at der i 2020 kunne forventes et behov for 20 ekstra plejeboliger og dertil ekstra 40 i 2028. Denne analyse har efterfølgende vist sig ikke at holde stik.

Administrationen tror derfor ikke, at der allerede i 2025 vil blive mangel på boliger, hvorfor et eventuelt byggeri vil kunne udskydes i yderligere et-to år.

– Men et nyt plejecenter kan stadig være aktuelt, for når vi ser længere frem, kan der blive behov for flere pladser, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Flere politikere har også været ude at sige, at det ikke er givet, at Hasle vil være den rigtige placering for et eventuelt plejecentrer.

 


1975

Plejehjemmet Toftegården i Hasle blev indviet den 1. april 1975.

Dengang hed det Hasle Omsorgscenter og blev i de første år administreret af Ensomme Gamles Værn, inden plejehjemmet overgik til Hasle Kommune.