'Jeg har fået flere tilkendegivelser fra kolleger ovrefra. De synes, at jeg er et heldigt asen'

'Jeg har fået flere tilkendegivelser fra kolleger ovrefra. De synes, at jeg er et heldigt asen'
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 1. MAR 2021 • 14:02
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
1. MAR 2021 • 14:02

GENÅBNING

På hoveddøren til Salon Syd står åbningstiden for frisørsalonen 9.00. Men klokken 08.45, da Bornholms Tidende kommer forbi salonen i Stålegade i Rønne, er dagen allerede godt i gang. Jytte Sonne, ejer af Salon Syd, er startet arbejdsdagen tidligt og har allerede haft de første kunder igennem til en længeventet klipning. Hun har haft lukket siden slut december, men kan, ligesom mange andre liberale erhverv på Bornholm, igen åbne døren for kunder.

Og de står nærmest i kø for at komme ind i frisørsalonen – én kunde går ud, en anden går ind. Inde i salonen emmer der af god stemning, en ny kunde sætter sig i frisørstolen, barbermaskinen bliver tændt, og selv om dens lyd overdøver både radio og snak, bliver der catchet op og snakket om, hvordan julen forløb.

– Jeg havde jo en lang juleferie! Det er lang tid siden, jeg har set mine kunder, så der er meget at indhente, siger Jytte Sonne.

Bornholm er det eneste sted i landet, hvor de liberale erhverv må genåbne. Det glæder Jytte Sonne, og meldingen om genåbningen kom ikke bag på hende.

– Jeg havde godt set den komme, da der har været pres på lokale genåbninger og især nu, hvor smittetrykket er så lavt på Bornholm. Der er jo færre smittede ugentligt, end da vi holdte åbent inden nedlukningen, siger hun.

Salonens telefon ringer med få minutters mellemrum, og Jytte Sonne må afbryde klipningen flere gange for at planlægge den næste klipning. Hun fortæller, at der er booket flere uger frem, men at mange stadig forsøger at få en tid efter ikke at have været en tur i frisørstolen i flere måneder.

Radioen kører i salonen, og der bliver der rapporteret om den store genåbningsdag. Jytte Sonne har haft travlt siden meldingen om genåbning af de liberale serviceerhverv på Bornholm.

– Jeg kontaktede de kunder, der ellers havde booket tid inden nedlukningen for at finde tider til dem nu. Det har været lidt af et koordineringsarbejde, siger Jytte Sonne.

Det er hovedsageligt hendes faste kunder, der de næste uger frem kan blive klippet i salonen.

– Der er mange, der ringer ind og vil have en tid, men jeg har prioriteret dem, der allerede havde en tid hos mig fra før jul, fortæller hun.

Jytte Sonne er ene kvinde i salonen og kan i år fejre 20 års jubilæum som selvstændig frisør. Hun har under nedlukningen savnet at arbejde i salonen og specielt at se sine kunder.

– Det har været underligt ikke at kunne beskæftige mig med det, der er mit levebrød. Det giver en følelse af, at man nærmest ikke bestemmer over sit eget liv, og det har været mærkeligt. Det er fantastisk at åbne igen, og jeg har glædet mig til at se mine kunder igen, siger Jytte Sonne.

Hun har brugt nedlukningen på lade op og rydde op i salonen.

– Jeg har ryddet op hist og pist. Jeg malede salonen under sidste nedlukning, så det kunne jeg jo ikke gøre denne gang, så jeg har fokuseret på at gå en masse ture og nyde naturen, fortæller hun.

Kan være grænseoverskridende

Med genåbningen medfølger der blandt andet et nyt krav om fremvisning af en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel, når man skal besøge blandt andet frisører. Det kan på Jytte Sonne godt virke grænseoverskridende.

– Det er lidt grænseoverskridende at skulle lege politimand på den måde. Det er sådan set det eneste, som kan bekymre mig. Det er ikke mit ansvar at holde øje med, om andre mennesker har styr på, om de er syge eller ej, men det er det jo blevet. Det er mig, der skal tjekke op på det, når de kommer i min salon. Men jeg kender mange af mine kunder i forvejen, og det er også om at stole på hinanden, fortæller hun.

Den udvidede genåbning på Bornholm har affødt nogle reaktioner fra kolleger ovre, der ikke har været lige så heldige at kunne åbne butikken igen.

– Jeg har fået flere tilkendegivelser fra kolleger ovrefra. De synes, at jeg er et heldigt asen, siger Jytte Sonne. Hun forventer, at der om nogle uger kommer mere ro på i Salon Syd.

– Når de første fem uger er gået, så går hverdagen tilbage til normal, tror jeg. Lige nu er jeg super glad for at se mine kunder igen og over at have fået min hverdag tilbage, afslutter hun.